Η ERTICO συντονίζει το νέο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, ZEV-UP. Το έργο αυτό επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις αστικές μεταφορές με ένα ηλεκτρικό όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Διαθέτοντας μοναδική εναλλάξιμη μπαταρία, το όχημα θα είναι σπονδυλωτό, προς κάλυψη διαφορετικών αναγκών.

Βάσει του προγράμματος συνεργασίας 2Zero, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιτάχυνση της μετάβασης σε οδικές μεταφορές μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη, το ZEV-UP θα αναπτύξει ένα νέο πρότυπο ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (BEV) προς ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων σε προηγμένες και αναδυόμενες αγορές. Οι νέες λύσεις κινητικότητας θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου των μεταφορών και θα υποστηρίξουν τους ευρωπαϊκούς στόχους Fit-for-55 για περιορισμό του CO2 έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Νέο πρότυπο οχημάτων μηδενικών εκπομπών

Το ZEV-UP θα προτείνει ένα απλό πρότυπο οχήματος μηδενικών εκπομπών, με τρεις εκδόσεις για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Η κύρια έκδοση είναι ένα συμπαγές διθέσιο αυτοκίνητο αστικής χρήσης. Οι δύο επιπλέον εκδόσεις θα διαθέτουν μεγαλύτερο μεταξόνιο. Η πρώτη θα φιλοξενεί τέσσερις επιβάτες, ενώ η άλλη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς σκοπούς χάρη στον ειδικό χώρο φόρτωσης εμπορευμάτων και τις δύο θέσεις επιβατών. Τα οχήματα ZEV-UP σχεδιάστηκαν για αυξημένη βιωσιμότητα, με κοινά ανταλλακτικά για όλες τις εκδόσεις, ελαφρύτερα υλικά, καθώς και εναλλακτικές μεθόδους κατασκευής και βελτιστοποιημένο σχεδιασμό. Όλα τα οχήματα θα διαθέτουν εναλλάξιμη μπαταρία για μεγαλύτερη αυτονομία. Αυτό θα συμβάλει και στο χαμηλό κόστος τους, καθώς η μπαταρία, από τα πιο ακριβά εξαρτήματα, δεν θα ανήκει στον χρήστη.

Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα υπό πραγματικές συνθήκες, όλες οι εκδόσεις ZEV-UP θα δοκιμαστούν σε στη Βουδαπέστη και την Κωνσταντινούπολη. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν υπό διαφορετικές συνθήκες και σε διάφορα περιβάλλοντα για να εξασφαλιστεί η αποδοχή του χρήστη και η αξιολόγηση του σχεδιασμού των οχημάτων και των τεχνολογικών καινοτομιών.

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμιο λανσάρισμα των φορτηγών Volvo Aero στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροJeep Avenger 4xe: υβριδική τετρακίνητη έκδοση