Υψηλές βαθμολογίες Euro NCAP: Polo, Taigo, Megane, NX

Το νέο Polo, το Taigo, το Megane και το NX απέσπασαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στη νέα αξιολόγηση επιβατικών αυτοκινήτων του Euro NCAP. 

Ο Euro NCAP δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα του 2022, με αξιολογήσεις ασφαλείας επτά οχημάτων. Το Volkswagen Polo και το crossover Taigo παίρνουν πέντε αστέρια. Το Megane E-Tech, το πρώτο μοντέλο της Renault που βασίζεται στη νέα της αποκλειστική πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων, πέτυχε επίσης την κορυφαία βαθμολογία ασφαλείας, καθώς και το νέο Lexus NX. Η BMW 2 Series Coupé βραβεύτηκε με τέσσερα αστέρια.

Τον Ιούλιο του 2022 εφαρμόζεται νέα νομοθεσία ασφαλείας οχημάτων, η οποία επιβάλλει εγκατάσταση σημαντικών συστημάτων ασφαλείας, όπως αυτόνομη πέδηση και υποβοήθηση ταχύτητας στους νέους τύπους οχημάτων. Τούτο συνεπάγεται σκληρή δουλειά και για τον Euro NCAP, στην 25η επέτειό του, με πολλά αυτοκίνητα για δοκιμές και με σχέδια νέου οδικού χάρτη, που θα καθορίσει την πορεία της ασφάλειας για την επόμενη δεκαετία.

 

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την αξία που αποδίδουν οι καταναλωτές και οι εταιρείες διαχείρισης στόλων σε μια καλή βαθμολογία Euro NCAP. Η Volkswagen ανανέωσε το δημοφιλές Polo, στο οποίο, εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, πρόσθεσε και περισσότερη τεχνολογία. Χάρη στην προσθήκη νέων κεντρικών αερόσακων και αρτιότερων συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης, το αναβαθμισμένο Polo πέτυχε βαθμολογία πέντε αστέρων το 2022.

Το Lexus NX, διαθέσιμο ως κλασικό και plug-in υβριδικό, βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το RAV4 της μητρικής εταιρείας Toyota. Παρόλο που το αυτοκίνητο απέδωσε καλά στις δοκιμές και έλαβε αρκετούς βαθμούς για να προκριθεί για 5 αστέρια, οι μηχανικοί της Lexus δεν παρείχαν όλες τις τεχνικές πληροφορίες που κανονικά δηλώνονται στο Euro NCAP, δίνοντας εντύπωση που δεν αρμόζει σε μάρκα της Toyota.

Κορυφαίο της επέλασης ηλεκτρικών αυτοκινήτων Renault, το Megane E-Tech αποτελεί το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό συμπαγές hatchback που επιδιώκει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της δημοφιλούς κατηγορίας οικογενειακών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Με βελτιωμένα συστήματα αμαξώματος και ελέγχου και ισχυρές επιδόσεις προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού, όπως το AEB, το 5άστερο Megane E-Tech αποδεικνύει πως η Renault ξέρει να κατασκευάζει αυτοκίνητα, όχι απλώς ελκυστικά, αλλά και ασφαλή.

Οι δοκιμές της BMW 2 Series Coupé έδειξαν ότι το αυτοκίνητο παρέχει ικανή προστασία σύγκρουσης και ικανοποιητική προστασία ευάλωτων χρηστών οδικών δικτύων. Το αυτόνομο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης λειτούργησε επαρκώς σε απλά σενάρια δοκιμών, έναντι άλλων αυτοκινήτων και πεζών, αλλά περιορισμένα σε πιο δύσκολα σενάρια, έναντι ποδηλατών και διασταυρώσεων. Ως εκ τούτου, το αυτοκίνητο απέσπασε τέσσερα αστέρια.

Ο Γενικός Γραμματέας, Michiel van Ratingen, ανέφερε: “Είναι καλό που ξεκινήσαμε την επέτειό μας με αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Το Euro NCAP θέτει τα πρότυπα ασφαλείας αυτοκινήτων εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Τα επόμενα δέκα θα υπάρξουν τεράστιες προκλήσεις, με τα συστήματα υποστήριξης και την αυτοματοποιημένη οδήγηση στην πρώτη γραμμή των μελλοντικών αλλαγών Η εστίασή μας στα ADAS – προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού – τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια μάς καθιστά απολύτως ικανούς για αξιολόγηση των νέων πτυχών της τεχνολογίας οχημάτων και συνέχιση παροχής σημαντικών πληροφοριών στους αγοραστές αυτοκινήτων στο μέλλον».

Επίσης στην ανακοίνωση, ο Euro NCAP δημοσίευσε τις αξιολογήσεις του Volkswagen ID.5, που λαμβάνει την ίδια βαθμολογία πέντε αστέρων 2021 που απέσπασε το σχεδόν πανομοιότυπο ID.4 και του Ford Tourneo Connect, ομοίου με το 5άστερο Volkswagen Caddy.

Προηγούμενο άρθροWomen’s World Car of the Year 2022 το Peugeot 308
Επόμενο άρθροΔοκιμές ρομποταξί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα