Δοκιμές ρομποταξί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δοκιμές ρομποταξί πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου η καινοτομία στην κινητικότητα εξελίσσεται εν μέσω έντονου ανταγωνισμού μεταξύ αντίπαλων εμιράτων.

Το Άμπου Ντάμπι προηγείται του Ντουμπάι στις αυτόνομες υπηρεσίες ταξί (ρομποταξί). Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Bayanat, του Άμπου Ντάμπι, ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη φάση της αυτόνομης υπηρεσίας ταξί, με την ονομασία TXAI – το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα αυτονομίας Επιπέδου 4 στη Μέση Ανατολή.

Οι δημόσιες δοκιμές της TXAI πραγματοποιήθηκαν στο νησί Yas του Άμπου Ντάμπι, από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στο Abu Dhabi Smart City Summit, τον Νοέμβριο του 2021. Συνολικά, πάνω από 2.700 επιβάτες έκαναν κρατήσεις μέσω της εφαρμογής TXAI, στην οποία είχαν πρόσβαση μέσω Apple και Google Play. Συνολικά, το πιλοτικό πρόγραμμα κατέγραψε πάνω από 16.600 χλμ αυτόνομης οδήγησης.

Το πρόγραμμα διεξήχθη σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και σε στενή συνεργασία με τις αρχές του Άμπου Ντάμπι. Οι λύσεις λογισμικού και εξοπλισμού, καθώς και συστήματα λειτουργίας και καταγραφής, παρέχονται από την WeRide, παγκόσμιο ηγέτη τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4.

Η Banayat επιχειρεί την έναρξη της δεύτερης φάσης του έργου, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του τρέχοντος έτους. Θα περιλαμβάνει 10 TXAI που θα λειτουργούν σε διάφορες τοποθεσίες του Άμπου Ντάμπι.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Ντουμπάι διοργανώνεται από την Αρχή Οδών και Μεταφορών του Εμιράτου, σε συνεργασία με την Cruise, θυγατρική της GM. Χρησιμοποιώντας αυτόνομα οχήματα Cruise, το πρόγραμμα θα παρέχει αυτόνομες υπηρεσίες ταξί και e-hailing.

Το Ντουμπάι προτίθεται να καταστήσει το 56% του στόλου ταξί φιλικό προς το περιβάλλον, έως το επόμενο έτος και να μετατρέψει το 5% των ταξί σε αυτόνομα οχήματα, εντός του 2023. Ο ευρύτερος στόχος είναι η μετατροπή του 25% της συνολικής κινητικότητάς του σε αυτοοδηγούμενα μέσα μεταφοράς έως το 2030.

Προηγούμενο άρθροΥψηλές βαθμολογίες Euro NCAP: Polo, Taigo, Megane, NX
Επόμενο άρθροVinFast – LeasePlan: συμφωνία για την Ευρώπη