What Van? 2024: Τα επικρατέστερα από το Euro NCAP

Τη λίστα των επικρατέστερων μοντέλων για τον τελικό νικητή του What Van? 2024 Safety Award κατάρτισε το Euro NCAP.

Στην μετα-COVID εποχή η παράδοση κατ’ οίκον είναι η νέα κανονικότητα και το πλήθος των νέων επαγγελματικών βαν έχει αυξηθεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους κατά 23% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Τα βαν δεν σημειώνουν ιδιαίτερα υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων από τα άλλα οχήματα, αλλά τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται είναι πιο σοβαρά για τον έτερο εμπλεκόμενο, με περισσότερους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς. Και δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν σε πόλεις και αστικές περιοχές, η προστασία των ευάλωτων χρηστών είναι πρωταρχικής σημασίας. Το Euro NCAP έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ασφάλεια των βαν και δημοσιεύει αξιολογήσεις ασφαλείας από το 2020. Φέτος, το Euro NCAP συνεργάζεται με τα Βραβεία What Van? του Ηνωμένου Βασιλείου απονέμοντας συγκεκριμένο βραβείο για την ασφάλεια των βαν και ανακοίνωσε τους δέκα κορυφαίους διεκδικητές του Βραβείου Ασφαλείας 2024.

Το σχήμα, το μέγεθος και το βάρος των βαν τα καθιστούν επικίνδυνα σε συγκρούσεις με κανονικά επιβατικά αυτοκίνητα ή ευάλωτους χρήστες του δρόμου. Τα βαν ευθύνονται για το 6% των θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρώπη. Την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν προηγμένα συστήματα, τα οποία υποστηρίζουν την ασφαλή οδήγηση και βοηθούν τους οδηγούς στην αποφυγή ή τον μετριασμό των συνεπειών μιας σύγκρουσης. Αυτές οι τεχνολογίες είναι κοινές στα επιβατικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων το κόστος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας και τα συστήματα ασφαλείας συχνά δεν διατίθενται στα βαν από τις εταιρείες που εξοπλίζουν με αυτή την τεχνολογία τα επιβατικά τους αυτοκίνητα.

Το Euro NCAP σκοπεύει στην καλύτερη ενημέρωση των αγοραστών βαν, είτε πρόκειται για μεμονωμένο έμπορο, είτε για στόλο πολλών χιλιάδων οχημάτων. Το κόστος και οι συνέπειες των οχημάτων που εμπλέκονται σε συγκρούσεις μπορούν να μειωθούν με ασφαλέστερα οχήματα, με υψηλότερη παραγωγικότητα, περιορισμό του κινδύνου δυσφήμισης και φθηνότερα ασφάλιστρα.

Κατά τις δοκιμές, το Euro NCAP έχει επισημάνει αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ βαν και επιβατικών αυτοκινήτων. Δεν διαθέτουν όλα τα επαγγελματικά βαν τα τελευταία συστήματα ADAS, όπως εντοπισμό πεζών και ποδηλατών. Ορισμένα φορτηγά διαθέτουν συστήματα διατήρησης λωρίδας και ανίχνευσης τυφλού σημείου. Η τεχνολογία υποβοήθησης ταχύτητας, εάν υπάρχει, είναι ως επί το πλείστον χειροκίνητη και δεν διαθέτει λειτουργία ένδειξης ορίου ταχύτητας. Οι υπενθύμιση ζώνης ασφαλείας είναι συνήθως στάνταρ για τον οδηγό, αλλά απουσιάζει για τους εμπρός επιβάτες.

Το Euro NCAP δοκίμασε περίπου το 95% των βαν της ευρωπαϊκής αγοράς, από τα μικρότερα φορτηγά τύπου N1, έως τα μεγαλύτερα κατηγορίας N2 βάρους έως 5 τόνων. Τα δέκα κορυφαία διαγωνιζόμενα των φετινών Βραβείων What Van? 2024 έχουν κάνει τεράστια πρόοδο για βελτίωση της ασφάλειας. Όλα τα βαν έλαβαν Πλατινένια, Χρυσή ή Αργυρή βαθμολογία σύμφωνα με την αυστηρή και ανεξάρτητη αξιολόγηση ασφαλείας του Euro NCAP. Για την απονομή του Βραβείου, τα βαν εξετάζονται και κρίνονται για τη διαθεσιμότητά τους στην αγορά, τον στάνταρ ή προαιρετικό εξοπλισμό συστημάτων ασφαλείας και την σχέση ποιότητας/τιμής, καθώς και την κορυφαία απόδοση ασφαλείας στην κατηγορία τους. Τα επικρατέστερα βαν είναι τα εξής, με αλφαβητική σειρά:

Ο Δρ Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, δήλωσε: «Ο εξοπλισμός των επαγγελματικών οχημάτων με σύγχρονες λύσεις ασφάλειας και τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του περίπλοκου στόχου Vision Zero και μηδενικών απωλειών στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Γιατί τα βαν και τα φορτηγά δεν διαθέτουν την ίδια τεχνολογία που είναι διαθέσιμη εδώ και χρόνια στα επιβατικά αυτοκίνητα; Η συνεργασία μας με τα φετινά Βραβεία What Van? 2024 για το Βραβείο Ασφαλείας είναι ένας ακόμα τρόπος να δείξουμε στους συνεπείς κατασκευαστές βαν την εκτίμησή μας για το έργο τους στην ασφάλεια των βαν. Είναι ιδιαίτερα αξιοθαύμαστο στην επαγγελματική αγορά, όπου το ζητούμενο είναι το κέρδος και η ασφάλεια δεν αποτελεί προτεραιότητα».

Ο τελικός νικητής του What Van? 2024 Safety Award  θα βραβευθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2023, στο Hilton Bankside London Hotel.

Προηγούμενο άρθροΝέα υπηρεσία Volvo Car Leasing στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΗ Mercedes-Benz έβδομη στις Best Global Brands 2023