Η Volkswagen επενδύει στην ηλεκτρική κινητικότητα στην Κίνα  περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά:

  • αυξάνει το μερίδιό της στην κοινοπραξία JAC Volkswagen στο 75% και εξαγοράζει το 50% της μητρικής εταιρείας JAG
  • εξαγοράζει το 26% της Gotion High-Tech και καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος

Η Volkswagen άνοιξε το επόμενο κεφάλαιο για τις δραστηριότητές της στην Κίνα. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της στην JAC Volkswagen, την κοινοπραξία της ηλεκτρικής κινητικότητας. Θα επενδυθεί περίπου 1 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει την εξαγορά του 50% της JAG, της μητρικής εταιρείας του συνεργάτη της Volkswagen, JAC και αύξηση στο ποσοστό της JAC Volkswagen από 50% σε 75%. Με τον έλεγχο της διαχείρισης, η Volkswagen ανοίγει το δρόμο για περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα και υποδομές. Επιπλέον, θα αποκτήσει ποσοστό 26% στην κατασκευάστρια μπαταριών Gotion High-Tech Co., Ltd. με περίπου 1 δισ. ευρώ και θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Ο Δρ Herbert Diess, CEO της Volkswagen AG, δήλωσε: “Από κοινού με ισχυρούς και αξιόπιστους συνεργάτες, η Volkswagen ενισχύει τη στρατηγική της για την ηλεκτροκίνηση στην Κίνα. Η κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναπτύσσεται ραγδαία και προσφέρει πολλές δυνατότητες στην JAC Volkswagen. Προωθούμε ενεργά την ανάπτυξη κυψελών μπαταριών στην Κίνα μέσω της στρατηγικής μας επένδυσης στην Gotion”.

Ο Δρ Stephan Wöllenstein, CEO του Volkswagen Group China, δήλωσε: “Είμαι ενθουσιασμένος γι΄ αυτό το στρατηγικό ορόσημο στις αμοιβαίες και αξιόπιστες σχέσεις μας, καθώς η Volkswagen αναλαμβάνει στρατηγικό ρόλο για πρώτη φορά σε μια κρατική εταιρεία και επενδύει σε έναν κινέζο προμηθευτή μπαταριών”.

“Αυτές οι επενδύσεις διαμορφώνουν το χαρακτήρα της Volkswagen στην Κίνα, καθιστώντας την μια εταιρεία κινητικότητας πιο τοπική και πιο επικεντρωμένη στη βιωσιμότητα. Με το άνοιγμα της αγοράς, η Κίνα προσφέρει στη Volkswagen νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες”.  Το Volkswagen Group China έχει ήδη χαράξει την πορεία του ως μια καθαρή εταιρεία ουδέτερη άνθρακα. Το 2025, περίπου 1,5 εκατομμύρια NEV έχουν προγραμματιστεί για παράδοση σε πελάτες σε όλη τη χώρα. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής κινητικότητας στον κόσμο.

Μετασχηματισμός της JAC Volkswagen μέσω αύξησης κεφαλαίου

Με την ενίσχυση της θέσης της και την προώθηση της κοινοπραξίας JAC Volkswagen μέσω αύξησης κεφαλαίου, η Volkswagen κάνει το επόμενο βήμα στην κινεζική της στρατηγική ηλεκτροκίνησης. Συνυπογράφηκαν δηλώσεις προθέσεων από την Volkswagen (China) Investment Co. Ltd. και την κυβέρνηση της επαρχίας Anhui, που προβλέπουν την αύξηση εκ μέρους της Volkswagen του μεριδίου της από 50% σε 75% στο πλαίσιο της κοινοπραξίας JAC Volkswagen μέσω αύξησης κεφαλαίου. Για να καταστεί αυτό δυνατό, η Volkswagen θα επενδύσει επίσης στην κρατική εταιρεία της Anhui, JAG, μητρική της JAC. Τα ενδιαφερόμενα μέρη σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση των συνήθων κανονιστικών εγκρίσεων.

Η κοινοπραξία JAC Volkswagen ιδρύθηκε το 2017 και είναι μια εταιρεία αμιγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αναπτύσσει, παράγει και πωλεί NEV (new energy vehicles). Προβλέπεται επέκταση χαρτοφυλακίου έως και 5 επιπλέον μοντέλων BEV έως το 2025, καθώς και κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών μοντέλων πλήρους κλίμακας και ολοκλήρωση του κέντρου Ε&Α στο Hefei.

Η εξασφάλιση μελλοντικών προμηθειών μπαταριών προς κάλυψη της ζήτησης θα απαιτήσει αυξημένη εντόπια παραγωγή

Η Volkswagen εντόπισε έναν ακόμα συνεργάτη προς εξασφάλιση της μελλοντικής ζήτησης μπαταριών για τα κινεζικά ηλεκτρικά μοντέλα της. Με την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών, η Volkswagen (China) Investment Co. Ltd. θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της Gotion, με 26% των μετοχών, μέσω εξαγοράς περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Η Volkswagen είναι η πρώτη παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που επενδύει απευθείας σε κινεζικό προμηθευτή μπαταριών. Έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2020, υπό την προϋπόθεση των συνήθων κανονιστικών εγκρίσεων.

Η συνεργασία είναι μια ευκαιρία για τη Volkswagen να αποκτήσει βαθύτερη τεχνογνωσία στον τομέα των μπαταριών. Η Gotion έχει διάφορα τρέχοντα και μελλοντικά έργα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μπαταριών, από τις προμήθειες, την ανάπτυξη και την παραγωγή έως την ανακύκλωση. Η Gotion βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης ως προμηθευτής μπαταριών του Volkswagen Group στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών για τοπικά οχήματα MEB. Η MEB είναι η νέα σπονδυλωτή πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων του Volkswagen Group.

Η συμφωνία δεν θα επηρεάσει τις τρέχουσες συμβάσεις με άλλους προμηθευτές μπαταριών.

Προηγούμενο άρθροHyundai: 30 χρόνια καινοτομιών στην ηλεκτροκίνηση
Επόμενο άρθροΗ νέα BMW Σειρά 4 Coupé έρχεται πιο σπορ