Το VW Group θέλει να ξαναγοράσει την Europcar

Σύμφωνα με το Automotive News, το οποίο αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Reuters, το Volkswagen Group βρίσκεται σε συνομιλίες με το Europcar Mobility Group για μια πιθανή εξαγορά.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αξιοποιήσει καλύτερα το στόλο της και να αποκτήσει ένα πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης των υπηρεσιών κινητικότητάς της, αξιοποιώντας το πυκνό δίκτυο σταθμών ενοικίασης της Europcar.

Το Europcar Mobility Group είναι ένας σημαντικός παίκτης στις αγορές κινητικότητας και είναι εισηγμένo στο Euronext Paris. Ο Όμιλος παρέχει λύσεις κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου σε περισσότερες από 140 χώρες (συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών που του ανήκουν εξ ολοκλήρου – 18 στην Ευρώπη, 1 στις ΗΠΑ, 2 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – καθώς και συνεργάτες franchise).

Η Volkswagen φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τον γάλλο πάροχο υπηρεσιών ενοικίασης αυτοκινήτων και κινητικότητας εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για εξαγορά και πραγματοποίηση δέουσας επιμέλειας. Ωστόσο, απέχει πολύ μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε τη Europcar στην επενδυτική εταιρεία Eurazeo πριν από 14 χρόνια για 3,3 δισ. ευρώ. Η VW δικαιολόγησε τότε την απόσυρσή της από τον χώρο ενοικίασης αυτοκινήτου λέγοντας ότι ο όμιλος ήθελε να επικεντρωθεί στις βασικές του δραστηριότητες.

Σήμερα, η γαλλική εταιρεία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης αυτοκινήτων έχει πολύ χαμηλότερη αγοραία αξία, καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες του COVID-19 και την έλλειψη ρευστότητας, που την ανάγκασε να ζητήσει ενίσχυση. Έτσι, η Europcar εξασφάλισε πρόσφατα ένα πακέτο χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ για να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό περιλαμβάνει ένα δάνειο 220 εκατ. ευρώ, το 90% των οποίων είναι εγγυημένο από το γαλλικό κράτος, 67 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, με εγγύηση 70% από το ισπανικό κράτος και RCF (πιστωτική διευκόλυνση) 20 εκατ.ευρώ, εγγυημένη από την Eurazeo.


Στην Ελλάδα η εταιρεία Κ. & Ν. Βαρδάκης λειτουργεί επισήμως ως Εταιρεία Ενοικιάσεων Αυτοκινήτου της Europcar Greece. Είναι θυγατρική της και ανήκει στον Όμιλο Βαρδάκη.

Photo credit: VW, 2020

Προηγούμενο άρθροΧάρτες επικινδυνότητας του οδικού δικτύου από το Ι.Ο.ΑΣ.
Επόμενο άρθροΗ FCA εγκαινιάζει κέντρο εικονικής πραγματικότητας