Μέλη του First Movers Coalition, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende και ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry, συναντήθηκαν στο περιθώριο της COP26, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και την πρόεδρο της ΕΕ, Ursula von der Leyen

Ιδρύθηκε ο συνασπισμός μεταφορέων First Movers Coalition, μια νέα πλατφόρμα εταιρικών προμηθειών από τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι -μεταξύ άλλων- το Volvo Group.

Περίπου οι μισές από τις μειώσεις εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2050 βασίζονται σε τεχνολογίες πρώιμης φάσης ανάπτυξης, δοκιμών ή προτύπων. Η επιτάχυνση της καινοτομίας εντός της δεκαετίας είναι κρίσιμη για την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών στην αγορά και για να καταστούν ανταγωνιστικές ως προς το κόστος. Για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), σε συνεργασία με τον Ειδικό Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry, ανακοίνωσε τον Πρώτο Συνασπισμό Μεταφορέων (First Movers Coalition) – μια νέα πλατφόρμα εταιρικών προμηθειών από τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το Volvo Group εντάσσεται στον Συνασπισμό ως ιδρυτικό μέλος.

Οι συμμετέχουσες εταιρείες θα δεσμευτούν στην προμήθεια προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030 για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πράσινων αλυσίδων εφοδιασμού και στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε τον First Movers Coalition κατά την κύρια ομιλία του στην COP26.

Οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι αρκετά σημαντικές για να καταστεί δυνατή η εμπορευματοποίηση των νέων τεχνολογιών απανθρακοποίησης. Ο Πρώτος Συνασπισμός Μεταφορέων θα επιφέρει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εντός της δεκαετίας μέσω επενδύσεων σε αυτές τις τεχνολογικές λύσεις.

Ο Συνασπισμός δίνει την ευκαιρία σε διάφορες εταιρείες να αναλάβουν δεσμεύσεις, να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν καθαρές και κερδοφόρες αλυσίδες εφοδιασμού του μέλλοντος. Συγκεντρώνει επίσης αρκετές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και ειδικές οργανώσεις για δημιουργία δυναμικής, υποστήριξη προσπαθειών και συμβολή στο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας.

Ο Martin Lundstedt, Πρόεδρος και CEO του Volvo Group, δήλωσε: «Το Volvo Group πιστεύει στη δύναμη της συνεργασίας με σαφείς στόχους – την ταχεία υιοθέτηση και εφαρμογή της βέλτιστης τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους. Από κοινού είμαστε αρκετά δυνατοί για να κάνουμε τη διαφορά και επιτείνουμε τις προσπάθειές μας, με τους εταίρους μας, προς επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού».

Ο Børge Brende, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε: «Η τεχνολογία μας έδωσε τα εργαλεία για να μειώσουμε τις εκπομπές μας και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη και χωρίς στεγανά οικονομία του μέλλοντος. Προκειμένου να αποδώσουν όσοι καινοτομούν και επενδύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, χρειάζονται σαφή ζήτηση αγοράς. Ο Πρώτος Συνασπισμός Μεταφορέων θα αξιοποιήσει τη συλλογική αγοραστική δύναμη κορυφαίων εταιρειών και θα πρωτοστατήσει σε αυτές τις τεχνολογίες. Καλώ τους ηγέτες των επιχειρήσεων να συνεργαστούν μαζί μας και να αποτελέσουν τα πρότυπα που διατηρούν ζωντανούς τους στόχους μας για το κλίμα.

Ξεκίνησαν οι δεσμεύσεις της 1ης Φάσης

Αυτές οι δεσμεύσεις στοχεύουν σε νέες τεχνολογίες και στη δημιουργία μιας αγοράς έως το 2030 που θα μπορεί να αναπτυχθεί προς επίτευξη της απανθρακοποίησης έως το 2050. Η Volvo, ως ιδρυτικό μέλος, ανέλαβε δεσμεύσεις σε δύο τομείς.

Μεταφορές με φορτηγά: Τα μέλη δεσμεύονται να αγοράσουν ή να συνάψουν συμβάσεις μεσαίων και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων μηδενικών εκπομπών έως το 2030. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας ή κυψελών καυσίμου και ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου. Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές φορτηγών θέτουν επίσης ως στόχο τουλάχιστον το 30% των αγορών φορτηγών βαρέως τύπου και το 100% των αγορών φορτηγών μεσαίου βάρους να είναι μηδενικών εκπομπών έως το 2030. Οι έμποροι λιανικής και οι κατασκευαστές θέτουν ως στόχο να απαιτήσουν όλοι οι πάροχοί τους υπηρεσιών φορτηγών να ασπαστούν τη δέσμευση των ιδιοκτητών και των διαχειριστών φορτηγών έως το 2030.

Χάλυβας: Τα μέλη δεσμεύονται για αγορά χάλυβα σχεδόν μηδενικών εκπομπών έως το 2030. Η ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας σιδήρου και χάλυβα είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές στον τομέα του χάλυβα, με ελάχιστες υπολειμματικές εκπομπές. Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν την απευθείας αναγωγή υδρογόνου, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και διαδικασίες παραγωγής βάσει ηλεκτρόλυσης. Οι αγοραστές χάλυβα θέτουν ως στόχο τουλάχιστον το 10% των ετήσιων προμηθειών χάλυβα έως το 2030 να πληροί ή να υπερβαίνει τα όρια του Πρώτου Συνασπισμού Μεταφορέων για «καινοτόμο χάλυβα».

Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις τομέων θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022.

Τα ιδρυτικά μέλη του First Movers Coalition είναι τα εξής: Aker ASA, Agility Logistics, A.P. Møller – Mærsk, Bain & Company, Bank of America, Boston Consulting Group, Boeing, Dalmia Cement (Bharat) Limited, Deutsche Post DHL Group, Fortescue Metals Group, Holcim, Invenergy, Johnson Controls, Nokia, Ørsted, Scania, SSAB Swedish Steel, Trafigura Group, Trane Technologies, United Airlines, Vattenfall, Volvo Group, Yara International, Western Digital, ZF Friedrichshafen AG.

Προηγούμενο άρθροJATO Dynamics: Το Tesla Model 3 στην κορυφή
Επόμενο άρθροPMI: στόλος ουδέτερου άνθρακα έως το 2030