Το Kia EV6 ανακηρύχθηκε Car of the Year 2022 (COTY – Αυτοκίνητο της Χρονιάς) με 279 βαθμούς και 12 ψήφους ως καλύτερο, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.

Το Renault Mégane E-TECH Electric ήλθε δεύτερο, με 265 βαθμούς και 15 ψήφους, ενώ την τρίτη θέση στο βάθρο κατέλαβε το Hyundai Ioniq 5, με 261 βαθμούς, επίσης με 15 ψήφους. Η 59η διοργάνωση της εκδήλωσης σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Kia αποσπά το βραβείο Αυτοκινήτου της Χρονιάς.

Οι υπόλοιποι επιλαχόντες του φετινού βραβείου, με έξι ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τα επτά, ήταν τα Peugeot 308 (191 βαθμοί), Skoda Enyaq iV (185), Ford Mustang Mach-E (150) και Cupra Born (144). Έξι από τους επιλαχόντες ήταν αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τα επτά μοντέλα να διατίθενται σε έκδοση βενζίνης, ντίζελ ή ως επαναφορτιζόμενα plug-in υβριδικά. Κατά την έναρξη της φετινής διοργάνωσης, 18 από τα 39 αυτοκίνητα που συμμετείχαν ήταν ηλεκτρικά.

Με παρουσιάστρια την Alexandra Legouix και τη συμμετοχή του προέδρου της κριτικής επιτροπής COTY, Frank Janssen και του CEO της GIMS SWISS, Sandro Mesquita, η φετινή εκδήλωση ήταν η τρίτη κατά σειρά που διοργανώθηκε αποκλειστικά διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, με παρόντα τα επτά μοντέλα που συναγωνίστηκαν για το βραβείο.

Την κριτική επιτροπή για το Car of the Year 2022 αποτελούσαν 59 μέλη, που εκπροσωπούσαν 22 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την ανακήρυξη του καλύτερου νέου αυτοκινήτου. «Είμαστε ανεξάρτητοι από την αυτοκινητοβιομηχανία και δεν διαχωρίζουμε κατηγορίες», δήλωσε ο Frank Janssen. «Ανακηρύσσουμε μόνον ένα τελικό νικητή, δεν απονέμουμε βραβεία σε όλους τους συμμετέχοντες και αυτός είναι ο λόγος που αυτό το έπαθλο είναι τόσο αναγνωρισμένο».

Προηγούμενο άρθροPolestar: αυτοκίνητα ZEV σε όλο τον κύκλο παραγωγής
Επόμενο άρθροNissan JUKE: νέο υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης