Το ηλεκτρικό και εμβληματικό pickup  Ford F-150 Lightning ξεκινά διεθνή καριέρα με την άφιξή του στη Νορβηγία.

Το Ford F-150 Lightning 1 – η ηλεκτρική έκδοση του εμβληματικού pickup με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική – έρχεται στην Ευρώπη, με την Ford να επιλέγει τη Νορβηγία ως την πρώτη χώρα όπου το πολυβραβευμένο pickup θα ξεκινήσει την παγκόσμια καριέρα του.

Σε συνέχεια της υψηλής ζήτησης για το μοντέλο, οι Νορβηγοί καταναλωτές, οι οποίοι κατέχουν τα πρωτεία όσον αφορά την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι πρώτοι εκτός από εκείνους σε ΗΠΑ και Καναδά που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την αγορά ενός αυστηρά περιορισμένου αριθμού αντιτύπων F 150 Lightning Lariat Launch Edition.

Σε μια χώρα όπου περίπου τα δύο τρίτα όλων των νέων οχημάτων είναι εξοπλισμένα με τετρακίνηση για την αντιμετώπιση των απαιτητικών συνθηκών οδήγησης, ο μοναδικός συνδυασμός επιδόσεων εντός και εκτός δρόμου, χρηστικότητας και οδήγησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων του F-150 Lightning ταιριάζει απόλυτα τόσο στις εργασιακές συνθήκες και συνήθειες όσο και στον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο των Νορβηγών. Άλλωστε, το “friluftsliv” – η κουλτούρα της χαλάρωσης στην άγρια φύση – είναι βαθιά ριζωμένη στον ψυχισμό αυτού του λαού. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι αρχές της Νορβηγίας πιέζουν ώστε όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων να αποτελούνται από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2025.

«Στα 25 χρόνια που εργάζομαι στη Ford, δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο όσον αφορά το πάθος και τη ζήτηση που βλέπω αυτή τη στιγμή από τους οδηγούς να καθίσουν πίσω από το τιμόνι του F-150 Lightning. Είχα πελάτες που κυριολεκτικά χτυπούσαν την πόρτα μου και παρακαλούσαν να φέρουμε το ηλεκτρικό pickup στη Νορβηγία», δήλωσε ο Per Gunnar Berg, διευθύνων σύμβουλος της Ford Νορβηγίας. «Το F-150 Lightning είναι το ιδανικό ταίρι για πολλούς πελάτες στη Νορβηγία – όντας μοναδικά ικανό να σβήσει τη δίψα μας για περιπέτεια, αγκαλιάζοντας παράλληλα το πάθος μας για την προστασία του περιβάλλοντος.»

Η Ford παρουσίασε επίσης τον περασμένο μήνα το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Explorer 2 , ένα μεσαίο crossover για τους Ευρωπαίους πελάτες της, το οποίο αποτελεί το ένα από τα δέκα ηλεκτρικά οχήματα που θα παρουσιάσει η εταιρεία έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της Mustang Mach-E, 3 στις Ευρωπαϊκές πωλήσεις της οποίας οι Νορβηγοί κατέχουν μερίδιο 22%.

«Η Ford διευρύνει τα όρια των ηλεκτρικών οχημάτων με τρόπο μοναδικό», δήλωσε ο Martin Sander, γενικός διευθυντής του Ford Model e στην Ευρώπη. «Στιβαρό και ικανό όπως τα μοντέλα της σειράς F που βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων εδώ και δεκαετίες, αλλά εμπλουτισμένο με τεχνολογίες του μέλλοντος, το F-150 Lightning δεν είναι μόνο το πιο έξυπνο F-150 που έχουμε δημιουργήσει ποτέ αλλά και η τέλεια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η ηλεκτροκίνηση βοηθά τα οχήματά μας να γίνουν περισσότερο Ford από ποτέ.»

Ηλεκτρικές επιδόσεις με περίσσεια ισχύ

Σχεδόν 200.000 πελάτες είχαν ήδη κάνει κράτηση για το Ford F-150 Lightning, πριν καν αυτό κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάιο. Μέλος της οικογένειας Ford F-Series, το οποίο είναι το best-seller pickup στην Αμερική επί 46 συνεχόμενα χρόνια και το αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις επί 41 συναπτά έτη – το F-150 Lightning έγινε γρήγορα το ηλεκτρικό pickup με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα.

Ο αυστηρά περιορισμένος αριθμός αντιτύπων για τους πελάτες στη Νορβηγία θα κατασκευαστεί στο Rouge Electric Vehicle Center στο Dearborn των ΗΠΑ, το οποίο επεκτείνεται για να αυξήσει το 2023 την παραγωγή με στόχο έναν προγραμματισμένο ετήσιο ρυθμό 150.000 οχημάτων F-150 Lightning.

Οι Νορβηγοί καταναλωτές είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, τα οποία αντιπροσωπεύουν ήδη το 21% των 2,9 εκατομμυρίων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας. Σχεδόν το 80% των πωλήσεων νέων επιβατικών οχημάτων στη Νορβηγία ήταν ηλεκτρικά το 2022, όπως και πάνω από το 20% των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων – ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 40% φέτος, τροφοδοτούμενο από την ολοένα και πιο υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις και την αύξηση των προσφερόμενων μοντέλων.

Μεταφέροντας εξοπλισμό για σκι, ψάρεμα ή ράφτινγκ στην άγρια φύση ή υποστηρίζοντας επιχειρήσεις, το F-150 Lightning αναμένεται να προσφέρει αυτονομία 386 χλμ. με μηδενικές εκπομπές ρύπων σύμφωνα με την EPA, 1 ικανότητα ρυμούλκησης 3.493 κιλών 4 και ωφέλιμο φορτίο 805 κιλών. 5,6

Το ηλεκτρικό pickup είναι τετρακίνητο και τροφοδοτείται από ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης με δύο ηλεκτροκινητήρες παράγοντας 458 PS και ροπή 1.050 Nm. Χάρη στην κορυφαία αυτή απόδοση, το F-150 Lightning επιταχύνει από στάση έως τα 100 km/h σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα. Επίσης, τα προφίλ οδήγησης Normal, Sport, Off-Road, 7 και Tow/Haul 8 μπορούν να εμπνεύσουν αυτοπεποίθηση σε ποικίλες εδαφικές συνθήκες.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 98 kWh (ωφέλιμη χωρητικότητα) επόμενης γενιάς του pickup μπορεί να φορτιστεί από το 15% στο 80% σε 39 λεπτά σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος 150 kW 9. Οι πελάτες στη Νορβηγία επωφελούνται από το ισχυρό και διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο των 20.000 δημόσιων φορτιστών, που περιλαμβάνει 6.000 ταχυφορτιστές.

Πρακτικά χαρακτηριστικά αξιοποιούν την μπαταρία του F-150 Lightning για να μετατρέψουν το όχημα σε κινητή πηγή ενέργειας. Το Pro Power Onboard μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 2,3 kW και έχει σχεδιαστεί για την τροφοδοσία εργαλείων, ηλεκτρονικών συσκευών και συσκευών σε ένα εργοτάξιο ή στο κάμπινγκ εκτός δικτύου μέσω ενσωματωμένων ηλεκτρικών πριζών.

Επιπλέον, το Mega Power Frunk, χωρητικότητας 400 λίτρων και 181 κιλών, 5  είναι αδιάβροχο και έχει την ικανότητα αποστράγγισης νερού, παρέχοντας έτσι μοναδική πρακτικότητα για υπαίθριες δραστηριότητες και τη ζωή στη φύση.

Στο εσωτερικό της πενταθέσιας καμπίνας, το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC 4A της Ford 10 υποστηρίζεται από μια κεντρική ψηφιακή οθόνη αφής 15,5 ιντσών και ασύρματη συμβατότητα με Apple CarPlay 11 και Android Auto. 11 Ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 12” χρησιμοποιεί μια προσαρμόσιμη διεπαφή επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέγει τις πιο σημαντικές πληροφορίες

Οι τεχνολογίες βοηθούν επίσης τους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες μεταφοράς του pickup. Μια κάμερα οπισθοπορείας διευκολύνει την ευθυγράμμιση και τη σύνδεση ενός ρυμουλκούμενου. Τα On-Board Scales και το Smart Hitch μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κεντρική οθόνη για την προβολή μιας εκτίμησης όσον αφορά το ωφέλιμο φορτίο της καρότσας και την κατανομή βάρους του ρυμουλκούμενου. Το Pro Trailer Backup Assist 6 κάνει την οπισθοπορεία με ρυμουλκούμενο απλούστερη, επιτρέποντας στους οδηγούς να παρακολουθούν τις εξελίξεις μέσω της οθόνης αφής 15,5 ιντσών και να πραγματοποιούν ελιγμούς χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χειριστήριο.

Το F-150 Lightning Lariat Launch Edition που προορίζεται για τους πελάτες της Νορβηγίας προσφέρεται αποκλειστικά σε έκδοση Super Crew Cab σε εντυπωσιακό μεταλλικό χρώμα Antimatter Blue – ενισχύοντας το αδιαμφισβήτητο παρουσιαστικό ενός αυτοκινήτου το οποίο διαθέτει ένα αμάξωμα από κράμα αλουμινίου στρατιωτικών προδιαγραφών που συμβάλλει στον περιορισμό του βάρους και στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των επιδόσεων.

«Όλα όσα μάθαμε από την σχεδόν μισού αιώνα παραγωγή του αμερικανικού best-seller pickup μας βοήθησαν να κάνουμε το F-150 Lightning το pickup του μέλλοντος. Είναι πραγματικά μεγάλη αναγνώριση για την ομάδα του Lightning το γεγονός ότι η ζήτηση γι’ αυτό το όχημα είναι ισχυρή και εκτός συνόρων!», δήλωσε ο Darren Palmer, αντιπρόεδρος, Electric Vehicle Programs, Ford Model e. «Η ευφυΐα είναι διάχυτη σε αυτό το όχημα μέσα και έξω. Συστήνω ανεπιφύλακτα στους μελλοντικούς Νορβηγούς πελάτες μας να το δοκιμάσουν σε όλες τις υπαίθριες περιπέτειές τους».


1 Βάσει των υπολογισμών EPA (Αμερικανικό πρότυπο μέτρησης). Επίσημα εγκεκριμένα στοιχεία αυτονομίας θα δημοσιευτούν όταν πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των πωλήσεων σύμφωνα με το Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Μία αυτονομία έως και 386 km (προβλεπόμενη τιμή στόχου σύμφωνα με το EPA) μπορεί να επιτυγχάνεται με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία – ανάλογα με  τις υπάρχουσες εκδόσεις και τη διαμόρφωση της μπαταρίας. Η πραγματική αυτονομία μπορεί να διαφέρει λόγω διαφόρων παραγόντων (π.χ. καιρικές συνθήκες, στυλ οδήγησης, προφίλ διαδρομής, κατάσταση οχήματος, ηλικία και κατάσταση μπαταρίας ιόντων λιθίου).

2 Επίσημα εγκεκριμένα στοιχεία αυτονομίας θα δημοσιευτούν όταν πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των πωλήσεων.

3 Σύμφωνα με το Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Μία αυτονομία έως και 600 km (προβλεπόμενη τιμή στόχου σύμφωνα με το WLTP) μπορεί να επιτυγχάνεται με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία – ανάλογα με  τις υπάρχουσες εκδόσεις και τη διαμόρφωση της μπαταρίας. Η πραγματική αυτονομία μπορεί να διαφέρει λόγω διαφόρων παραγόντων (π.χ. καιρικές συνθήκες, στυλ οδήγησης, προφίλ διαδρομής, κατάσταση οχήματος, ηλικία και κατάσταση μπαταρίας ιόντων λιθίου).

4 Η μέγιστη ικανότητα ρυμούλκησης διαφέρει ανάλογα με το φορτίο, τη διαμόρφωση του οχήματος, τα αξεσουάρ και τον αριθμό των επιβατών.  

5 Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο διαφέρει και εξαρτάται από τα αξεσουάρ και τη διαμόρφωση του οχήματος. Δείτε στην ετικέτα στο πλαίσιο της πόρτας για την ικανότητα μεταφοράς ενός συγκεκριμένου οχήματος.  

6 Η ισχύς, η ροπή, το ωφέλιμο φορτίο, η ρυμούλκηση και η εκτιμώμενη από την EPA αυτονομία είναι ανεξάρτητα χαρακτηριστικά και ενδέχεται να μην επιτυγχάνονται ταυτόχρονα.

7 Πάντα να συμβουλεύεστε το Εγχειρίδιο Χρήσης πριν από την οδήγηση εκτός δρόμου, να ενημερώνεστε για το έδαφος και τη δυσκολία της διαδρομής και να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας. 

8 Τα συστήματα υποστήριξης οδηγού είναι συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν την προσοχή, την κρίση και την ανάγκη του οδηγού να ελέγχει το όχημα. Δεν αντικαθιστά την ασφαλή οδήγηση. Συμβουλευτείτε το Εγχειρίδιο Οδηγιών Χρήσης για λεπτομέρειες και περιορισμούς.                                                                              

9 Χρόνος φόρτισης με βάση τις προσομοιώσεις μηχανικής υπολογιστών του κατασκευαστή. Η ταχύτητα φόρτισης μειώνεται όσο η μπαταρία φτάνει σε μέγιστη χωρητικότητα. Τα αποτελέσματά σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη φόρτιση τις ώρες αιχμής και την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας.

10 Μην οδηγείτε αφηρημένοι ή χρησιμοποιώντας συσκευές που ελέγχονται χειροκίνητα. Χρησιμοποιείτε συστήματα που ελέγχονται μέσω φωνητικών εντολών, όταν αυτό είναι εφικτό. Μερικές λειτουργίες μπορεί να κλειδώσουν εν κινήσει. Δεν είναι όλες οι λειτουργίες συμβατές με όλα τα τηλέφωνα.

11 Απαιτείται τηλέφωνο με ενεργή υπηρεσία δεδομένων και συμβατό λογισμικό. Το SYNC 4 δεν ελέγχει τη προϊόντων τρίτων κατά τη χρήση. Τα τρίτα μέρη είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την αντίστοιχη λειτουργικότητά τους.

Προηγούμενο άρθροDisruptor Designer of the Year ο CCO της Hyundai
Επόμενο άρθροJATO Dynamics: το Tesla Model Y πρώτο στην ΕΕ