Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), στο πλαίσιο του οράματός της να καταστούν οι οδικές μεταφορές πιο έξυπνες και ευκολότερες, έχει καταρτίσει έναν κατάλογο κανόνων και κανονισμών που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να γίνει πραγματικότητα η αυτόνομη οδήγηση στην ΕΕ.

“Η αυτόνομη οδήγηση θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε και μεταφέρουμε αγαθά στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema. “Ανασχηματίζει πλήρως το μέλλον της κινητικότητας. Διαθέτει μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης καθιστώντας τις μεταφορές πιο προσιτές, ανακουφίζει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και μειώνει τις εκπομπές – και παρέχει στους οδηγούς περισσότερη ελευθερία και άνεση”.

Με νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κοινοβούλιο να αναλαμβάνουν πλέον τα καθήκοντά τους, η ACEA επιθυμεί να συνεργαστεί περαιτέρω με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που θα διαδραματίσουν έναν ρόλο στη σταδιακή μετάβαση προς την πλήρως αυτόνομη οδήγηση.

Για να σηματοδοτήσει την έναρξη αυτού του διαλόγου, η ACEA δημοσίευσε τον «Οδικό χάρτη για την ανάπτυξη αυτόνομης οδήγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο εν λόγω οδικός χάρτης περιλαμβάνει ένα check-list για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που αναφέρει λεπτομερώς το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοσθεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα που περιγράφει τα σχετικά βήματα που πρέπει να αναληφθούν κατά τις προσεχείς δεκαετίες.

Εκτός από τον καθορισμό του σωστού νομικού πλαισίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναβαθμίσουν την οδική και την ψηφιακή οδική υποδομή της Ευρώπης ώστε να καταστούν κατάλληλες για αυτόνομη οδήγηση. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να εκτελούν μεγάλης κλίμακας και διασυνοριακές δοκιμές αυτόνομων συστημάτων σε ανοικτούς δρόμους σε ολόκληρη την ΕΕ, επισημαίνει η ACEA.

Όπως δήλωσε ο κ. Huitema: “Η αυτόνομη οδήγηση θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές, οπότε είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως η κοινωνία είναι έτοιμη για αυτήν. Πρέπει να εργαστούμε για την αύξηση της ενημέρωσης των πολιτών – και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους – για τη σημασία αυτού του ζητήματος”.

Ως συμβολή στον στόχο αυτόν, η νέα δημοσίευση ACEA εξηγεί σαφώς και οπτικά την ορολογία, τα οφέλη και τις συνέπειες της αυτόνομης οδήγησης καθώς και τις περιοχές εστίασης Ε&Α αυτού του νέου οικοσυστήματος.

Προηγούμενο άρθροΒραβεία Japan Car of the Year για τα Nissan Skyline και Dayz
Επόμενο άρθροΣτο Πεκίνο το 5ο γραφείο της Hyundai CRADLE