Το BMW Group, μέσω της BMW i Ventures, απέκτησε μερίδιο στον πάροχο τεχνολογίας Kinexon GmbH που εδρεύει στο Μόναχο, με στόχο την αυτοματοποίηση των διαδικασιών στην παραγωγή αυτοκινήτων.

Το BMW Group απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία τεχνολογίας Kinexon με την οποία συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με στόχο την προώθηση της ολοκληρωμένης ψηφιοποίησης του δικτύου παραγωγής του. Ο κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στην καινοτόμα εταιρεία λογισμικού που εδρεύει στο Μόναχο, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα BMW i Ventures.

Προκειμένου να βελτιωθεί ο συντονισμός εξαιρετικά περίπλοκων διαδικασιών στην παραγωγή αυτοκινήτων, αναπτύχθηκε η ολοκληρωμένη πλατφόρμα λογισμικού IPS-i IPS-i σε συνεργασία με την Kinexon. Η πλατφόρμα αυτή μπορεί να καταγράφει μία ευρεία ποικιλία δεδομένων θέσης (RFID, UWB, RTLS, GPS) και να τα μεταφέρει σε ένα εικονικό μοντέλο ή ψηφιακό δίδυμο όπως αποκαλείται (digital twin). Σε αυτή την εικονική βάση, το λογισμικό αναγνωρίζει, παρατηρεί και αυτοματοποιεί μία ευρεία ποικιλία διαδικασιών παραγωγής και logistics με απόλυτη ακρίβεια.

Ως εκ τούτου, η πρωτοποριακή πλατφόρμα διευκολύνει την ψηφιακή επισκόπηση εξαιρετικά περίπλοκων διαδικασιών. Στην παραγωγή αυτοκινήτων, μερικές δεκάδες χιλιάδες εξαρτήματα πρέπει να διατίθενται ακριβώς στην κατάλληλη θέση της γραμμής παραγωγής, ακριβώς δίπλα στα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν – και όλα αυτά στην ώρα τους. Το νέο, προηγμένο λειτουργικό σύστημα ενορχηστρώνει αναλόγως την λεπτό προς λεπτό υλοποίηση.

Τα συστήματα εντοπισμού υψηλής ακρίβειας σε πραγματικό χρόνο της Kinexon είναι επίσης σχεδιασμένα για χρήση σε ανταγωνιστικά αθλήματα και χρησιμοποιούνται από πολυάριθμους αθλητικούς συλλόγους της FiFA και του NBA που καταγράφουν τα δεδομένα κίνησης των αθλητών και του εξοπλισμού τους μέσω φορητών συσκευών. Αυτό επιτρέπει την ανάλυση των δεδομένων θέσης, της τακτικής, των μοτίβων κίνησης και της απόδοσης κορυφαίων αθλητών και ολόκληρων ομάδων καθώς και την εισαγωγή στοχευμένων μέτρων για τη βελτίωσή τους.

«Η παραγωγή αυτοκινήτων στο BMW Group μοιάζει πολύ με κορυφαία σπορ καθώς αφορά διαδικασίες υψηλών επιδόσεων. Η πλατφόρμα εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο IPS-i αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την πλήρη ψηφιοποίηση της παραγωγής μας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο λειτουργικό σύστημα που καθιστά διαφανείς τις εξαιρετικά περίπλοκες διαδικασίες παραγωγής μας και αυξάνει περαιτέρω την απόδοσή της. Εντείνουμε τώρα την επιτυχημένη, μακροχρόνια συνεργασία μας με την Kinexon αποκτώντας ένα μερίδιο σε αυτήν», δήλωσε ο Milan Nedeljković, μέλος Δ.Σ. του τομέα Παραγωγής στην BMW AG. «Μαζί, θέλουμε να θέσουμε νέα πρότυπα στο συντονισμό ψηφιακής παραγωγής».

Η πλατφόρμα IPS-i χρησιμοποιείται στο BMW Group από το 2017 και λειτουργεί σε δέκα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί τη βάση πολυάριθμων projects ψηφιοποίησης, επιτρέποντας στο BMW Group – πρωτοπόρο στη βελτιστοποίηση και αυτοματοποίηση ψηφιακών διαδικασιών– να αναπτύξει μία καινοτόμα παραγωγή όπου προέχουν η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα.

Η πλατφόρμα IPS-i επιτρέπει επίσης τον έλεγχο των διαδικασιών logistics και την επέκταση σε άλλα εργοστάσια στο μέλλον. Το 2021 η ολιστική αρχιτεκτονική υπηρεσιών της που βασίζεται στην τοποθεσία ήταν υποψήφια για το Γερμανικό Βραβείο Καινοτομίας (German Innovation Award).

Το BMW Group και η Kinexon GmbH συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της εξαγοράς.

Kinexon GmbH

Η Kinexon είναι παγκόσμιος ηγέτης τεχνολογίας που αναπτύσσει πρωτοποριακό λογισμικό και συνδεδεμένες συσκευές για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Internet of Things (IoT). Η Kinexon Industries εφαρμόζει εξειδικευμένες λύσεις IoT σε πραγματικό χρόνο για το Industry 4.0, προκειμένου να συλλέγει, αναλύει και αυτοματοποιεί τις διαδικασίες παραγωγής και logistics για ηγέτες της βιομηχανίας όπως η BMW και η Continental. Πάνω από 400 ομάδες και σύνδεσμοι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στην Kinexon Sports & Media στους τομείς παρακολούθησης απόδοσης, ανάλυσης και εμπλοκής των οπαδών. Με έδρα στο Μόναχο, η Kinexon απασχολεί πλέον πάνω από 300 εργαζόμενους στα γραφεία της στη Γερμανία Μόναχο και τις ΗΠΑ (Σικάγο).

Προηγούμενο άρθροΑναβάθμιση της ηλεκτρικής Mustang Mach-E
Επόμενο άρθροStellantis: H Free2move εξαγοράζει την Share Now