Οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το 2020

Θετικός ο Νοέμβριος για τις ταξινομήσεις οχημάτων όλων των κατηγοριών στην ελληνική αγορά με μονοψήφια αύξηση – πλην των λεωφορείων, που είναι διψήφια.

Συγκεκριμένα, με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα σημείωσαν 2,4% αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019, μετά από ένα διάστημα συνεχούς πτώσης από τον Μάρτιο, άλλοτε μικρότερης και άλλοτε μεγαλύτερης, με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, τον μόνο μήνα του 2020 που καταγράφηκε ισχυρή άνοδος (20,5%).

Έτσι, το ενδεκάμηνο παρουσιάζει συνολική μείωση των ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων κατά 30,7%.

Θετικός ο Νοέμβριος για την ελληνική αγορά

Η ζήτηση για φορτηγά είναι επίσης αυξημένη κατά 2,0%. Στο ενδεκάμηνο του 2020, τα φορτηγά σημείωσαν συνολική πτώση 11,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα λεωφορεία συνεχίζουν την εξαιρετική τους πορεία, σημειώνοντας αύξηση 58,3% τον Νοέμβριο. Η συνολική εικόνα του ενδεκαμήνου παρουσιάζει πτώση στις ταξινομήσεις λεωφορείων στη χώρα μας κατά 18,8%.

Οι ταξινομήσεις των δικύκλων προσομοιάζουν σχετικά με εκείνες των επιβατικών, αν και η πτώση των προηγουμένων μηνών -με εξαίρεση τον Μάιο- δεν ήταν τόσο οξεία. Έτσι, τον Νοέμβριο καταγράφουν αύξηση 7,0%. Η συνολική πτώση του ενδεκαμήνου διαμορφώνεται έτσι στο 9,5% για τα δίκυκλα.

Η πρόοδος στις κατηγορίες επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως τον Νοέμβριο, εμφανίζεται στους σχετικούς πίνακες.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης καταγράφουν πτώση, τόσο τον Νοέμβριο όσο και συνολικά στο έτος. Αντίθετα, από τις τάσεις άλλων χωρών της Ευρώπης, τα βενζινοκίνητα καταγράφουν μεγαλύτερη πτώση από αυτή των αυτοκινήτων που κινούνται με ντίζελ.

Τα ηλεκτρικά, τόσο τα BEV όσο και τα PHEV, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, μετά και τις επιδοτήσεις του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αύξηση τον Νοέμβριο (10,1%) κατέγραψαν τα υβριδικά (HEV).

Προηγούμενο άρθροMercedes-Benz Vans: Το eSprinter επόμενης γενιάς
Επόμενο άρθροΕπιτροπή για την Εθνική Στρατηγική για το υδρογόνο