Μια διεθνής έρευνα σε περισσότερους από 1.800 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όσον αφορά τη διαχείριση των στόλων αυτοκινήτων σε 15 χώρες έχει εντοπίσει τέσσερις βασικές τάσεις για το τρέχον έτος.
Tην ανάγκη μείωσης του κόστους και βελτίωσης της απόδοσης, τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ψηφιακές λύσεις, την αύξηση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων στους επαγγελματικούς στόλους και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο fleet management.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ (52%) των διαχειριστών στόλου επιδιώκουν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να ενισχύσουν την αποδοτικότητα μέσω ψηφιακών επενδύσεων, βλέποντας τις επενδύσεις σε ψηφιακές λύσεις ως το «κλειδί» για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ωστόσο, το 47% ανησυχεί, επίσης, για το υψηλό κόστος εφαρμογής νέων ψηφιακών λύσεων, ενώ το 40% ανησυχεί για την πρόκληση της ενσωμάτωσής τους στα υπάρχοντα συστήματα και τις διαδικασίες πληροφορικής. Προβλέπουν, επίσης, προκλήσεις στην εκπαίδευση και τη διαχείριση αλλαγών, καθώς και στην ασφάλεια των δεδομένων, στην εφαρμογή ψηφιακών λύσεων.
Η ενίσχυση της ασφάλειας του οδηγού και του οχήματος (49%) και η παροχή καλύτερης υποστήριξης στους οδηγούς (37%) ήταν επίσης σημαντικοί λόγοι για να επενδύσουμε σε λύσεις ψηφιακής διαχείρισης στόλου, που κατατάσσονται υψηλότερα από τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Παρόλα αυτά, το 85% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων προβλέπει μια αλλαγή στο μείγμα κινητήρων των στόλων τους τα επόμενα πέντε χρόνια, με μείωση των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και αύξηση των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των ερωτηθέντων είπαν ότι το μεγαλύτερο όφελος της ηλεκτροκίνησης ήταν οι μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ακολουθούμενο από χαμηλότερο κόστος λειτουργίας (48%), καλύτερη δημόσια εικόνα (42%) και μειωμένο χρόνο συντήρησης και διακοπής λειτουργίας (34%).
Συνολικά, το 42% των ερωτηθέντων στον στόλο δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι επενδύσεις τους σε ψηφιακές λύσεις θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ένα επιπλέον 49% προέβλεψε ελαφρά αύξηση.
Ο μεγαλύτερος τομέας μελλοντικών επενδύσεων είναι σε κάμερες με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, ακολουθούμενο από αναφορές σε πλήρεις αυτοματοποιήσεις.
Παγκόσμια έρευνα
Η παγκόσμια μελέτη της Webfleet ερεύνησε διαχειριστές στόλου στην Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία), Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Μεξικό), Νότια Αμερική (Χιλή και Κολομβία), καθώς και στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και ΗΑΕ.
Τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία των οχημάτων στο 40% των στόλων, τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα στο 40% των ερωτηθέντων και τα αυτοκίνητα στο 19%.
Δραστικά δεδομένα
Ο Beverley Wise, Περιφερειακός Διευθυντής Webfleet UKI για τις Λύσεις Κινητικότητας της Bridgestone, δήλωσε ότι οι διαχειριστές στόλου έχουν πλέον επίγνωση ότι δεν αρκεί απλώς να έχουν πρόσβαση σε πολλά δεδομένα.
«Η ψηφιοποίηση του στόλου έχει να κάνει με την έξυπνη αναφορά: να απλοποιηθούν, να αποσαφηνιστούν και να παραδοθούν τα δεδομένα σας σε κατανοητή, εφαρμόσιμη μορφή», είπε.
Σχεδόν το ένα τρίτο των διαχειριστών στόλου αναγνώρισε την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση ως τις τεχνολογίες που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διαχείριση του στόλου. Αυτά τα συστήματα αιχμής έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν τον σχεδιασμό διαδρομής, να βελτιώνουν την ασφάλεια του οδηγού εντοπίζοντας συμπεριφορές οδήγησης υψηλότερου κινδύνου όπως το κάπνισμα, την κούραση ή τη χρήση τηλεφώνου και να βελτιώνουν την προγνωστική συντήρηση. Η πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στα τρέχοντα συστήματα και ο κίνδυνος παραβίασης δεδομένων είναι οι δύο κύριες ανησυχίες των διαχειριστών στόλου σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το 31% πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να απειλήσει τις θέσεις εργασίας τους στο μέλλον.
«Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στόλου παγκοσμίως παραμένουν πολύ θετικοί σχετικά με την ψηφιοποίηση του στόλου και τις δυνατότητές του να τους βοηθήσει να μειώσουν το κόστος, να ενισχύσουν την ασφάλεια και να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Webfleet. «Ενώ παίζουν προκλήσεις όπως η ενσωμάτωση και η εφαρμογή, αυτά είναι επιλύσιμα ζητήματα και δεν μειώνουν την ισχυρή αίσθηση αισιοδοξίας σχετικά με πράγματα όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα οχήματα και το IoT [Internet of Things]. Οι σημερινοί στόλοι γίνονται όλο και πιο έτοιμοι να αγκαλιάσουν τις προηγμένες τεχνολογίες που μπορούν να προσφέρουν ένα ασφαλέστερο, πιο αποτελεσματικό και πιο βιώσιμο μέλλον».