Μετά από κάποια αναμονή, η FCA ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της για την ηλεκτροκίνηση. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν τα πρώτα plug-in υβριδικά μοντέλα του ομίλου για την ευρωπαϊκή αγορά, δηλ. το Jeep Renegade και το Jeep Compass 4×4 e.

Η ηλεκτροκίνηση είναι αναγκαία για τους κατασκευαστές στην Ευρώπη – μέχρι το 2021, οι σταθμισμένες μέσες εκπομπές CO2 όλων των οχημάτων που θα πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να είναι 95g/km ή χαμηλότερες. Η μάρκα που φαίνεται να ευθυγραμμίζεται είναι η Toyota, χάρη στην επιτυχία των υβριδικών της μοντέλων. Άλλοι κατασκευαστές, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Jato Dynamics.

Η Αμερική θέλει υβριδικά

Στις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι λιγότερο αυστηρά, αλλά η ιταλοαμερικανική κατασκευάστρια εξακολουθεί να σκέπτεται τη μεταφορά δια θαλάσσης των ευρωπαϊκών μοντέλων PHEV Renegade και Compass στην Αμερική.

Όλα εξαρτώνται από τη ζήτηση, προφανώς. Όπως και στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί επιθυμούν όλο και περισσότερο υβριδικά plug-in. Σήμερα, υπάρχουν 30 μοντέλα PHEV στην αγορά των ΗΠΑ. Το Toyota Prius Prime βρίσκεται στην κορυφή των 10 πρώτων, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα των νέων PHEV που έχουν ανακοινωθεί από την τοπική Ford, καθώς και από τις δημοφιλείς ευρωπαϊκές μάρκες όπως οι BMW, Audi, VW και Mercedes.

Συμπλήρωση των κενών

Τα ηλεκτροκίνητα Renegade και Compass Jeep θα αποτελούσαν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στις χαμηλότερες κατηγορίες οχημάτων, όπου τα υβριδικά plug-in είναι ακόμα σπάνια. Το κινητήριο σύστημά τους αποτελείται από έναν υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.3 που δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς και έναν ηλεκτρικό κινητήρα στον πίσω άξονα. Η FCA ισχυρίζεται ότι διαθέτει ηλεκτρική εμβέλεια 50 χλμ και μικτές εκπομπές CO2 μικρότερες από 50 g/km υπό WLTP.

Η παραγωγή του Renegade plug-in hybrid θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2019, με το Compass μερικούς μήνες αργότερα. Θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο Melfi της FCA, στη νότιο Ιταλία, το οποίο σήμερα κατασκευάζει ήδη το μικρό crossover Fiat 500X και το στάνταρ Renegade. Τα ευρωπαϊκά μοντέλα Compass εισάγονται επί του παρόντος από το Μεξικό, αλλά η Melfi θα αρχίσει να τα συναρμολογεί από το 2020 και μετά.

Προηγούμενο άρθροΤο Honda CR-V σε νέα έκδοση
Επόμενο άρθροTo Nissan Futures παρουσιάζει τις μελλοντικές τάσεις κινητικότητας