
Μία νέα λευκή βίβλος καταγράφει την αυξανόμενη επιχειρηματική ζήτηση για βιώσιμες επιλογές μετακίνησης των εργαζομένων.
Νέοι νόμοι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν την υιοθέτηση λύσεων εταιρικής κινητικότητας ως υπηρεσία (Corporate Mobility-as-a-Service – CMaaS), καθώς μεγάλες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα από τη μετακίνηση των υπαλλήλων τους προς και από την εργασία και να περιορίσουν την εξάρτηση από τα ιδιωτικά οχήματα.
Το CMaaS εφαρμόζει την ιδέα της κινητικότητας ως υπηρεσία στο εταιρικό περιβάλλον, προσφέροντας πολυτροπικές επιλογές μετακίνησης τόσο για τη μετάβαση στον χώρο εργασίας όσο και για επαγγελματικά ταξίδια. Η έννοια αυτή δεν υποστηρίζει μόνο τους στόχους των εταιρειών για μηδενικές εκπομπές (net zero), αλλά συνάδει και με τη διαρκώς αυξανόμενη απαίτηση των εργαζομένων για πρόσβαση σε ευέλικτες, βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις μετακίνησης.
Αυτές οι λύσεις είναι πλέον πιο διαθέσιμες χάρη σε εφαρμογές και τεχνολογίες που ενσωματώνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κινητικότητας.
Εκπομπές Κατηγορίας 3 (Scope 3 emissions)
Η Συμμαχία MaaS δημοσίευσε μια νέα λευκή βίβλο που εξετάζει πώς μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προσφέρουν CMaaS για να ενισχύσουν το προφίλ τους στον τομέα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση) και να βελτιώσουν την εταιρική τους εικόνα. Το έγγραφο αναφέρει ότι το CMaaS είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εκπομπές Κατηγορίας 3, που περιλαμβάνουν τις εκπομπές CO₂ από τις μετακινήσεις και τα επαγγελματικά ταξίδια των εργαζομένων.
Επιπλέον, το CMaaS ενισχύει τα πακέτα παροχών προς τους υπαλλήλους, βοηθώντας στην προσέλκυση και διατήρησή τους, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στα εταιρικά αυτοκίνητα και παρέχοντας πιο βιώσιμες επιλογές μετακίνησης σε ένα ευρύτερο φάσμα εργαζομένων.
Η Συμμαχία MaaS σημειώνει ότι τα “κινητικά κονδύλια” (mobility budgets) εμφανίζονται όλο και περισσότερο στα πακέτα παροχών, καθώς οι εργοδότες επιδιώκουν να προωθήσουν τη βιώσιμη μετακίνηση και να αντικαταστήσουν τα εταιρικά αυτοκίνητα.
Λύσεις Κινητικότητας της Telekom
Η Deutsche Telekom, για παράδειγμα, που διαχειρίζεται τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο εταιρικών οχημάτων στη Γερμανία, έχει εξελιχθεί σε πάροχο κινητικότητας, προσφέροντας εταιρική κοινοχρησία αυτοκινήτων και στόλο μικροκινητικότητας, καθώς και την κάρτα BahnCard για σιδηροδρομικά ταξίδια, στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Από το Αυτοκίνητο στην Κινητικότητα και από την Ιδιοκτησία στην Κοινοχρησία».
Η Olga Nevska, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Telekom Mobility Solutions, δήλωσε ότι οι εργοδότες δεν μπορούν πλέον να παρέχουν στους εργαζόμενους μόνο αυτοκίνητα.
«Πρώτον, είναι αναποτελεσματικό. Δεύτερον, δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους ESG μας. Και τρίτον, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις επιθυμίες των εργαζομένων», ανέφερε.
Η Deutsche Telekom ήταν η πρώτη εταιρεία του δείκτη DAX που εξηλεκτρίσε το στόλο της, αλλά, όπως σημείωσε η Nevska, η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα δεν αρκεί.
«Διευρύναμε το χαρτοφυλάκιό μας, ενσωματώνοντας υπηρεσίες κοινοχρησίας αυτοκινήτων και ποδηλάτων, καθώς και προσφορές για κοινά δρομολόγια. Οι τεχνικοί μας χρησιμοποιούν πλέον σκούτερ στα κέντρα των πόλεων και όλο και περισσότεροι συνάδελφοι πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο», είπε.
Ωστόσο, η ουσιαστική αλλαγή στα πρότυπα μετακίνησης των εργαζομένων της Deutsche Telekom βασίστηκε στην ψηφιοποίηση – με μια εφαρμογή που προσέφερε εύκολη και έξυπνη πρόσβαση σε διάφορα μέσα μεταφοράς.
Νομοθετικές αλλαγές
Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις σε ορισμένες αγορές ενισχύουν επίσης την ανάπτυξη του CMaaS, με το Βέλγιο να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, μετά τη θέσπιση νόμου που, στις αρχές του 2024, διευκρίνισε πώς οι εργοδότες μπορούν να υπολογίζουν ένα αφορολόγητο κινητικό κονδύλιο.
«Μέσω του κινητικού κονδυλίου, ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει να ανταλλάξει το εταιρικό αυτοκίνητο ή να επιλέξει ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον όχημα», δήλωσε η Kathleen Veugelen, Διευθύντρια της KPMG Βελγίου. «Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει ένα ποδήλατο για όλη την οικογένεια, να αγοράσει μια ετήσια κάρτα τρένου ή, υπό προϋποθέσεις, να λάβει επιστροφή στα έξοδα στέγασης».
Παρότι τα εταιρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να κυριαρχούν στο τοπίο εταιρικής κινητικότητας στο Βέλγιο, έρευνα της PwC έδειξε ότι το 40% των εργοδοτών προσφέρουν πλέον κινητικό κονδύλιο στους εργαζόμενους.
Στην Ιταλία, ένας νόμος του Μαΐου 2020 υποχρέωσε οργανισμούς με περισσότερους από 100 εργαζόμενους σε αστικές περιοχές άνω των 50.000 κατοίκων να διορίσουν διαχειριστή κινητικότητας, υπεύθυνο για την προώθηση βιώσιμων λύσεων μετακίνησης και την ανάπτυξη σχεδίων μετακίνησης από και προς την εργασία.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Συμμαχία MaaS, ολοένα και περισσότεροι πάροχοι MaaS ενσωματώνουν πολλαπλούς τρόπους μεταφοράς σε μία ενιαία πλατφόρμα, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, κοινοχρησία οχημάτων, ενοικίαση και κοινοχρησία ποδηλάτων. Οι επιχειρήσεις υιοθετούν αυτές τις λύσεις για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, να βελτιστοποιήσουν τη μετακίνηση των εργαζομένων και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το κόστος μεταφορών.
Στη Φινλανδία, ο Νόμος για τις Υπηρεσίες Μεταφορών υποχρεώνει τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων μεταξύ παρόχων σχετικών υπηρεσιών, γεγονός που διευκόλυνε την ανάπτυξη καινοτόμων πλατφορμών MaaS, όπως το Whim.
Ουδετερότητα άνθρακα
«Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ουδετερότητα άνθρακα, γεγονός που απαιτεί απομάκρυνση από τα παραδοσιακά μοντέλα ιδιοκτησίας αυτοκινήτων προς πιο βιώσιμες εναλλακτικές», αναφέρει η νέα λευκή βίβλος της Συμμαχίας MaaS. «Το CMaaS διευκολύνει αυτή τη μετάβαση προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις κινητικότητας που ενθαρρύνουν τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, της ποδηλασίας και των κοινοχρήσιμων μέσων μεταφοράς, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από την ατομική χρήση αυτοκινήτου».