Με εισαγωγέα την εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η BYD προσφέρει τα επαγγελματικά της οχήματα στην Ελλάδα.

Η BYD, παρουσίασε δυο επαγγελματικά οχήματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ελλάδα, που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή της γκάμα. Η BYD (Build Your Dreams) είναι ένας παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός με στόχο την αειφορία και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εταιρεία γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και εξελίχθηκε σε μία παγκόσμια δύναμη, με σημαντική παρουσία στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, των ηλεκτρονικών και των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων μονής τροχιάς. Σήμερα, απασχολεί περίπου 290.000 εργαζόμενους, ανάμεσά τους 40.000 μηχανικούς σε 11 ερευνητικά κέντρα σε περισσότερα από 30 βιομηχανικά πάρκα, σε 6 ηπείρους. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Χονγκ-Κονγκ και της Σενζέν.

Στην Ευρώπη η BYD, με παρουσία άνω των 20 ετών, πρωταγωνιστεί στα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα, ενώ είναι πρώτη σε πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων. Σήμερα, μόνο στην Ευρώπη τα αμιγώς ηλεκτρικά ή εξηλεκτρισμένα λεωφορεία της κινεζικής εταιρείας κυκλοφορούν σε περισσότερες από 23 χώρες και 100 μεγαλουπόλεις, με τα νούμερα αυτά να εκτοξεύονται σε περισσότερες από 70 χώρες και 400 μεγαλουπόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ήπειρό μας, υπολογίζεται ότι ήδη κυκλοφορούν ή βρίσκονται σε στάδιο παραγγελίας περισσότερα από 2.600 ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD.

Η BYD Europe με έδρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, λειτουργεί εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ουγγαρία. Ο εισαγωγέας των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της BYD στην Ελλάδα, Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, καθόρισε την εταιρεία Παντόπικος ως επίσημο έμπορο των επαγγελματικών οχημάτων της BYD.

Το BYD ETP3 van

Το BYD ETP3 είναι αμιγώς ηλεκτρικό panel van, με μικτό βάρος 2.420 κιλά και ωφέλιμο φορτίο 780 κιλά. Οι διαστάσεις του είναι 4,46 μ. μήκος, 1,72 μ. πλάτος και 1,875 μ. ύψος, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,725 μέτρα. Με χώρο φόρτωσης 3,5 κ.μ., το ETP3 μπορεί να καλύψει μεγάλο εύρος αναγκών και του πιο απαιτητικού επαγγελματία.

Το όχημα κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος μόνιμου μαγνήτη (synchronous) υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μέγιστης ισχύος 100 kW (136 PS) και μέγιστης ροπής 180 Nm. Την απαιτούμενη για την κίνηση ενέργεια παρέχει μπαταρία λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου (LiFePO4), χωρητικότητας 44,9 kWh. Η μπαταρία είναι τεχνολογίας BLADE της BYD, που σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα λόγω μειωμένου όγκου των στοιχείων που την αποτελούν και εξαιρετική συμπεριφορά στη θερμοκρασία. Η φόρτιση του οχήματος γίνεται τόσο με φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) όσο και με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC), με ισχύ 50 kW. Η φόρτιση από το 20% έως το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας γίνεται σε μόλις 30′ της ώρας ή σε 5,5 ώρες, με συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα αντίστοιχα.

Το BYD ETP3 κοστίζει 34.820 ευρώ (συν ΦΠΑ) στη χώρα μας. Το όχημα επιδοτείται με το μέγιστο ποσό (8.000 ευρώ) από τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά“. Στην επιδότηση αυτή μπορούν να προστεθούν 1.000 ευρώ αν υπάρξει απόσυρση παλαιού οχήματος και επιπλέον 4.000 ευρώ αν η έδρα του αγοραστή βρίσκεται σε νησί.

Το φορτηγό BYD ETM6

Το BYD ETM6 είναι αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό, μικτού βάρους 7.490 κιλών. Κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, που διαφέρουν στο μήκος του μεταξονίου(3,36 μ. και 4,2 μ.).
Η σχεδιαστική ομάδα της εταιρείας με επικεφαλής τον Wolfgang Egger, υιοθέτησε δυναμική εμφάνιση. Το όχημα κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος μόνιμου μαγνήτη (synchronous). Η συμπαγής γραμμή ισχύος έχει ενεργειακή απόδοση άνω του 95%, με ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση. Η μέγιστη ισχύς είναι 150 kW (204 ιπποι) και η μέγιστη ροπή 550 Nm. Την απαιτούμενη για την κίνηση ενέργεια παρέχει μπαταρία λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου (LiFePO4), χωρητικότητας 126 kWh. Η φόρτιση του οχήματος γίνεται αποκλειστικά με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC). Η ισχύς φόρτισης είναι 120 kW. Η φόρτιση από το 20% έως το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας ολοκληρώνεται σε μόλις μία ώρα.

 

Προηγούμενο άρθρο20 ηλεκτρικά Volvo βαρέως τύπου στην Amazon
Επόμενο άρθροShell V-Power, τα αποδοτικότερα καύσιμα της μάρκας