Η Volvo Trucks θα παραδώσει τα αμιγώς ηλεκτρικά φορτηγά βαρέως τύπου στην Amazon στη Γερμανία μέχρι το τέλος του έτους.

Τα 20 Volvo FH Electric αναμένεται να διανύουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο οδικά χιλιόμετρα ετησίως, τροφοδοτούμενα με ηλεκτρική ενέργεια αντί για ντίζελ.

Τα βαρέως τύπου οχήματα και άλλα εμπορικά οχήματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 36% των εκπομπών CO2 από τις εγχώριες μεταφορές της Γερμανίας, γεγονός που καθιστά την απαλλαγή των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

“Οι μεγάλοι παράγοντες στον τομέα των μεταφορών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες του κλάδου για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που η Amazon συνεργάζεται μαζί μας για να βοηθήσουμε στη μείωση των εκπομπών τους σε μεγαλύτερες και βαρύτερες μεταφορές”, δήλωσε η Jessica Sandström, Senior Vice President of Product Management της Volvo Trucks.

Η Volvo Trucks ξεκίνησε την παραγωγή της σειράς ηλεκτρικών φορτηγών βαρέως τύπου τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και η διαθεσιμότητα ηλεκτρικών φορτηγών για υπεραστικές και περιφερειακές μεταφορές σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στις οδικές μεταφορές.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο διαθέτουμε τώρα έξι μοντέλα ηλεκτρικών φορτηγών έτοιμα για παραγγελία και σε σειριακή παραγωγή, ώστε να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση για την απαλλαγή από τον άνθρακα στις μεταφορές εμπορευμάτων. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τα εμπρός για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής”, σχολίασε η Jessica Sandström.

Οι ηλεκτρικές εκδόσεις της πιο σημαντικής γκάμας προϊόντων της – τα βαρέως τύπου φορτηγά Volvo FH, Volvo FM και Volvo FMX – θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της Volvo, σύμφωνα με τον οποίο το 2030 το 50% όλων των νέων φορτηγών Volvo που θα πωλούνται θα είναι ηλεκτρικά με μπαταρία ή κυψέλες καυσίμου. Αυτά τα ηλεκτρικά φορτηγά βαρέως τύπου μπορούν να λειτουργήσουν με συνολικό βάρος 44 τόνων και τα τρία προαναφερθέντα μοντέλα αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των πωλήσεων της εταιρείας.

Για την Amazon, τα φορτηγά θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα πετρελαιοκίνητα φορτηγά και θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις πρωτοβουλίες ηλεκτροκίνησης μέσω της αλυσίδας μεταφορών της.

“Η Amazon έχει δεσμευτεί για την απαλλαγή του στόλου της από τις εκπομπές άνθρακα Co2 και το μεσαίο μίλι ( the middle mile) είναι ένας τομέας που είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να καταργηθεί”, εξήγησε ο Andreas Marschner, αντιπρόεδρος του τμήματος Transportation Services Europe της Amazon. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποδοχή αυτών των ηλεκτρικών βαρέων φορτηγών οχημάτων της Volvo στο στόλο μας είναι ένα τόσο κρίσιμο ορόσημο. Λειτουργούμε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα προγράμματα ηλεκτροκίνησης των εμπορικών μεταφορών και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να καινοτομούμε για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την παράδοση πακέτων στους πελάτες με μηδενικές εκπομπές”.

Το Volvo FH Electric

  • Χωρητικότητα μπαταρίας: 540 kWh
  • Ισχύς εξόδου: 490 kW συνεχής ισχύς
  • Η αυτονομία είναι έως 300 km, αλλά το Volvo FH Electric μπορεί να καλύψει έως και 500 km κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εργάσιμης ημέρας, εάν προστεθεί μια συμπληρωματική φόρτιση, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος

Η γκάμα των ηλεκτρικών φορτηγών της Volvo

Η Volvo Trucks διαθέτει μια παγκόσμια γκάμα έξι αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών σχεδιασμένων να καλύπτουν πολλές διαφορετικές αποστολές μεταφορών. Τα ηλεκτρικά μοντέλα Volvo FH, FM και FMX έχουν GCW έως και 44 τόνους. Οι πωλήσεις συνεχίζονται στην Ευρώπη και η παραγωγή της σειράς ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022. Η παραγωγή των Volvo FL και FE Electric, για διανομή στην πόλη και διακίνηση απορριμμάτων, ξεκίνησε στην Ευρώπη ήδη από το 2019. Η παραγωγή του Volvo VNR Electric για τη Βόρεια Αμερική ξεκίνησε το 2020.

Προηγούμενο άρθροΗ κοινοπραξία NEXT-E διευκολύνει την ηλεκτροκίνηση
Επόμενο άρθροΤα επαγγελματικά οχήματα της BYD στην Ελλάδα