Τα αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα (BEV) ξεπέρασαν το το 5% της αγοράς, που θεωρείται «κατώφλι προσαρμογής», σε 31 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg Green, η μαζική υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) ξεκίνησε παγκοσμίως το 2023. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τα εμπόδια στις επενδύσεις, τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα κατέστησαν τάση μεταξύ των καταναλωτών παγκοσμίως, χάρη στα αμέτρητα νέα μοντέλα με ανταγωνιστικές τιμές.

Η ευρώπη πρωτοστατεί

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική ετήσια μεταβολή, καθώς 19 χώρες ξεπέρασαν το 5% σε πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το 2022. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ασίας υπήρξαν για πρώτη φορά οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.

Μερικές από τις χώρες που έκαναν σημαντικό άλμα το 2023 είναι η Ταϊλάνδη και η Τουρκία. Η πρώτη ξεπέρασε το όριο του 5% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και έφτασε το 13% σε πωλήσεις νέων αυτοκινήτων BEV το 4ο τρίμηνο του 2023.

Καταπολεμώντας τον υπερπληθωρισμό, η Τουρκία ξεπέρασε το όριο του 5% το τρίτο τρίμηνο του 2023. Η ανάπτυξη πυροδοτήθηκε με την κυκλοφορία του εγχώριου αμιγώς ηλεκτρικού TOGG, που ενισχύθηκε από την Tesla και την BYD και παρουσιάστηκε στην τουρκική αγορά επιβατικών αυτοκινήτων πέρυσι.

Οι 10ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες EV στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι: Νορβηγία, Ισλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Ελβετία. Η Κίνα είναι 11η και ξεπέρασε το όριο του 5% το 4ο τρίμηνο του 2020 με πάνω από 1,8 εκατομμύρια πωλήσεις EV το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και μερίδιο αγοράς EV 23,8%.

Οι ΗΠΑ υστερούν

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο του 5% το 4ο τρίμηνο του 2021, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως, με πωλήσεις EV ελαφρώς πάνω από 300.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και μερίδιο αγοράς EV 8,1%. Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν η αγορά των ΗΠΑ συνέχιζε να αναπτύσσεται, το 25% των νέων αυτοκινήτων του 2026 θα μπορούσαν να είναι ηλεκτρικά.

Η καθυστέρηση των επενδύσεων και η παράταση προβλημάτων, όπως η υποδομή φόρτισης, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια για πολλές χώρες. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πρέπει να επιταχύνουν, καθώς και πολλές άλλες μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να επισπεύσουν την πορεία τους. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατατάσσονται 16η, 17η και 25η στη λίστα Bloomberg.

Σύμφωνα με τον οργανισμό ερευνών BloombergNEF, οι πωλήσεις BEV και plug-in υβριδικών οχημάτων (PHEV) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 22% φέτος, προμηνύοντας σταθερή ανάπτυξη παγκοσμίως.

Τα BEV ξεπέρασαν το 5% της αγοράς σε 31 χώρες

Φωτογραφία αρχείου

Προηγούμενο άρθροΈκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 και Συνέδριο
Επόμενο άρθροΠαρουσιάστηκε η αμιγώς ηλεκτρική Alfa Romeo Milano