Η Air Liquide, η CaetanoBus και η Toyota Motor Europe υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων υδρογόνου.

Η συνεργασία των Air Liquide, CaetanoBus και Toyota Motor Europe περιλαμβάνει ανάπτυξη υποδομών και στόλων οχημάτων προς επιτάχυνση της διάδοσης κινητικότητας υδρογόνου για ελαφρά όσο και βαρέα οχήματα. Η συνεργασία αντικατοπτρίζει την κοινή επιδίωξη των τριών εταίρων να συμβάλουν στην απανθρακοποίηση των μεταφορών και στην επιτάχυνση ανάπτυξης τοπικών οικοσυστημάτων υδρογόνου πολλαπλών εφαρμογών κινητικότητας.

Οι τρεις εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας κινητικότητας υδρογόνου, από την παραγωγή μέσω ανανεώσιμων πηγών ή χαμηλών εκπομπών άνθρακα, διανομή και υποδομή ανεφοδιασμού υδρογόνου, έως την εφαρμογή σε διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων. Αρχικά θα δοθεί έμφαση στα λεωφορεία, τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και τα επιβατικά, με περαιτέρω στόχο την κατηγορία των βαρέων φορτηγών.

Διερευνώντας τις ευκαιρίες, οι τρεις εταιρείες κινητικότητας υδρογόνου θα συμβάλουν στην ανάδειξη νέων οικοσυστημάτων υδρογόνου στην Ευρώπη, σημαντικό βήμα για την τόνωση της ζήτησης και τη διευκόλυνση εφαρμογής του υδρογόνου σε άλλες μορφές κινητικότητας. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει τις υποδομές και τους σταθμούς ανεφοδιασμού, καθώς και ολοκληρωμένες προσφορές οχημάτων (μίσθωση και σέρβις) σε πελάτες όπως εταιρείες ταξί, εταιρείες διαχείρισης στόλων, τοπικές αρχές και άλλους. Η ενσωμάτωση διαφορετικών εφαρμογών και έργων σε ένα οικοσύστημα υδρογόνου, όπου συνυπάρχουν η προσφορά και η ζήτηση, αποσκοπεί στη δημιουργία ενάρετου κύκλου περαιτέρω ωρίμανσης της συνολικής υποδομής υδρογόνου. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα ακόμα βήμα απανθρακοποίησης, που συνάδει με την ισχυρότερη επιθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την ετοιμότητα των τεχνολογιών υδρογόνου.

Ο Matthieu Giard, Αντιπρόεδρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Air Liquide και υπεύθυνος δραστηριοτήτων υδρογόνου, δήλωσε: «Ως βασική λύση μείωσης των εκπομπών CO2 στον τομέα της κινητικότητας, το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ενεργειακής μετάβασης. Η Air Liquide είναι ευτυχής για την συνεργασία της με την Toyota και την CaetanoBus. Τέτοιου είδους συνεργασίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία και ανάπτυξη αποτελεσματικών οικοσυστημάτων κινητικότητας υδρογόνου στην Ευρώπη. Η Air Liquide δεσμεύεται πάνω από 50 χρόνια στην ανάπτυξη ολόκληρης της αλυσίδας αξίας υδρογόνου και στην παροχή τεχνογνωσίας, τόσο για παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όσο και ανάπτυξη υποδομών κινητικότητας υδρογόνου. Αυτή η συνεργασία δείχνει την ικανότητα του κλάδου για συγκεκριμένες λύσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Ο Matt Harrison, Πρόεδρος και CEO της Toyota Motor Europe, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που μας δίνεται η ευκαιρία να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας προς επέκταση της ανάπτυξης σταθμών υδρογόνου. Ο ρόλος της Toyota είναι η εφαρμογή υδρογόνου στο οικοσύστημα και, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, επιθυμούμε να επιταχύνουμε και να εντείνουμε τη χρήση υδρογόνου ως λύσης κινητικότητας ουδέτερης άνθρακα. Αυτό θα μειώσει σταδιακά το κόστος του υδρογόνου και της υποδομής του και θα βελτιώσει την επιχειρηματική εφαρμογή σε πολλές μελλοντικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας».

Η Patrícia Vasconcelos, CEO της CaetanoBus, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την συνεργασία σε έργα υδρογόνου με αυτούς τους εταίρους και την ευκαιρία να ενισχύσω τον ρόλο νέων μορφών ενέργειας για έναν βιώσιμο τρόπο διαβίωσης. Γνωρίζουμε την ευθύνη του τομέα κινητικότητας σε αυτήν την αποστολή και στόχος μας, ως κατασκευαστής λεωφορείων, είναι να αναπτύσσουμε συνεχώς νέα λεωφορεία υδρογόνου, για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στις πόλεις. Εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε πλήρες οικοσύστημα μέσω συνεργασίας, τόσο το καλύτερο, γιατί η ενεργειακή μετάβαση είναι αποτελεσματική μόνο μέσω συντονισμού μεταξύ εταιρειών, χωρών και πολιτικών».

Προηγούμενο άρθροH ευρωπαϊκή έκδοση του νέου Jeep Grand Cherokee 4xe
Επόμενο άρθροΗ Mercedes-Benz συνεργάζεται με την Sila