To Renault Group, το Volvo Group και το CMA CGM Group ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πρωτοπορήσουν και να ηγηθούν της νέας αγοράς με μια καινούργια γενιά αμιγώς ηλεκτρικών βαν και συναφών υπηρεσιών.

Το Renault Group και το Volvo Group ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες απανθρακοποιημένων και αποτελεσματικών logistics, δημιουργώντας νέα εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης νέας γενιάς ηλεκτρικών βαν. Οι δύο όμιλοι επιθυμούν την ένταξη της CMA CGM στη νέα εταιρεία. Η Renault και η Volvo θα συνεχίσουν να αναζητούν πρόσθετους επιχειρηματικούς εταίρους και επενδυτές.

Η νέα εταιρεία θα δημιουργήσει νέα σειρά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων λογισμικού. Η παραγωγή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2026.

Σπονδυλωτά και ασφαλή

Τα οχήματα θα κατασκευαστούν σε νέα αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα LCV σπονδυλωτής προσαρμοστικότητας για διαφορετικούς τύπους αμαξωμάτων, χαμηλού κόστους και εξελιγμένης ασφάλειας.

Ασυναγώνιστη απόδοση και γκάμα υπηρεσιών χάρη στην υψηλή συνδεσιμότητα

Με την νέα αρχιτεκτονική βάσει λογισμικού, το όχημα θα διαθέτει πρωτοφανείς δυνατότητες καταγραφής και ελέγχου της δραστηριότητας παραδόσεων και της απόδοσης των χρηστών, μειώνοντας κατά 30% το συνολικό κόστος χρήσης των εταιρειών εφοδιαστικής. Οι συνδεδεμένες υπηρεσίες[i] θα παρέχουν στους πελάτες εφ’ όρου ζωής ενημερωμένα οχήματα. Το ίδιο το βαν θα παρέχει εξαιρετική αστική κινητικότητα, ιδιαίτερες δεξιότητες για εξειδικευμένες λύσεις, διάφορες χωρητικότητες μπαταρίας και δυνατότητα 800V για βαν.

Δημιουργία νέας αγοράς: ευελιξία νέας εταιρείας σε συνδυασμό με στιβαρό επιχειρηματικό σχέδιο και τεχνογνωσία τριών πρωταθλητών

Η νέα εταιρεία θα είναι απολύτως ανεξάρτητη, συνδυάζοντας την ευελιξία μιας start-up με την ισχυρή θέση των κορυφαίων συνεργατών της. Το Renault Group και το Volvo Group σκοπεύουν να επενδύσουν από κοινού στην έρευνα και ανάπτυξη και να υποστηρίξουν την νέα εταιρεία με την υπάρχουσα τεχνογνωσία, τις υπηρεσίες και το βιομηχανικό αποτύπωμά τους. Με έξυπνες κατανομές κεφαλαίων σε κάθε τομέα, η νέα εταιρεία θα στηρίζεται σε ένα σταθερό και αποτελεσματικό επιχειρηματικό πρότυπο.

Ως κορυφαία εταιρεία ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και καινοτόμος στα ηλεκτρικά οχήματα, το Renault Group θα παρέχει την τεχνογνωσία ανάπτυξης και κατασκευής της ηλεκτρικής πλατφόρμας Οχημάτων Λογισμικού, με σύνδεση οχήματος – επιχειρηματικού περιβάλλοντος εφοδιαστικής.

Το Volvo Group ηγείται παγκοσμίως στα φορτηγά, με ισχυρή πελατειακή βάση εταιρειών εφοδιαστικής, παγκόσμιο δίκτυο σέρβις και μεγάλη εμπειρία σε υπηρεσίες χρόνου λειτουργίας και παραγωγικότητας. Αυτές οι υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την καινοτόμο πλατφόρμα οχημάτων, θα συμβάλουν στην απανθρακοποίηση της αστικής εφοδιαστικής.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις νέες προοπτικές λύσεων βιώσιμων μεταφορών με την ίδρυση νέας εταιρείας. Το Volvo Group επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει στους πελάτες του ολοκληρωμένες λύσεις μεταφοράς, που τους βοηθούν να απανθρακοποιήσουν τις αλυσίδες αξίας τους. Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για καθαρές, αποτελεσματικές και ασφαλείς αστικές μεταφορές και η συνεργασία είναι βασική», ανέφερε ο Martin Lundstedt, Πρόεδρος και CEO του Volvo Group.

«Η ηλεκτροκίνηση και η ψηφιοποίηση φέρνουν την επανάσταση στην αγορά LCV. Το Renault Group σκοπεύει να ηγηθεί αυτού του μετασχηματισμού, εξασφαλίζοντας παράλληλα στιβαρή και αποτελεσματική δημιουργία αξίας. Είμαστε ευτυχείς που ξεκινάμε αυτό το ταξίδι με το Volvo Group για να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις στους επαγγελματίες πελάτες μας. Ανυπομονούμε επίσης να ενταχθεί στην εταιρεία η CMA CGM. Η νέα εταιρεία είναι πρωτοποριακός, απαράμιλλος συνδυασμός των πλεονεκτημάτων 3 πρωταθλητών: ενός κορυφαίου κατασκευαστή φορτηγών, ειδικού στις εξατομικευμένες υπηρεσίες, ενός πρωταθλητή των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων και ενός ευρωπαίου πρωτοπόρου EV & LCV. Υπάρχουν όλα τα συστατικά για να καταλήξουμε σε κάτι πραγματικά μοναδικό», δήλωσε ο Luca de Meo, CEO του Renault Group.

«Tο CMA CGM Group, πρωτοπόρο στις μεταφορές και τα logistics, είναι υπερήφανο που ενώνει τις δυνάμεις του με μια μεγάλη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και μια κορυφαία παγκόσμια κατασκευάστρια φορτηγών, τις Renault Group και Volvo Group, ιδρύοντας την νέα εταιρεία ηλεκτρικών φορτηγών. Πρόκειται για ολοκληρωμένη και καινοτόμο συνεργασία: όχι μόνο επενδύουμε σε αυτό το έργο, αλλά θα παρέχουμε και την τεχνογνωσία των logistics, ενώ ορισμένα από αυτά τα οχήματα μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθούν για την απαανθρακοποίηση του στόλου μας. Μέσω της νέας επένδυσης του Ταμείου μας PULSE στην ηλεκτροκινητικότητα, επιταχύνουμε την απανθρακοποίηση της δραστηριότητάς μας και του κλάδου μας», δήλωσε ο Rodolphe Saadé, Πρόεδρος και CEO του CMA CGM Group.

Ως παγκόσμια εταιρεία σε όλες τις κατηγορίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, η CMA CGM θα υποστηρίξει τη νέα εταιρεία στην οικοδόμηση κατάλληλων λύσεων για τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων της αλυσίδας μεταφορών και εφοδιασμού.

Η κοινοπραξία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2024, αναλόγως των διαδικασιών έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Η είσοδος της CMA CGM στην εταιρεία υπόκειται επίσης στην διαδικασία έγκρισης.

Η μελλοντική εταιρεία προβλέπεται να λειτουργεί με δική της εταιρική ταυτότητα και έδρα στη Γαλλία. Το Volvo Group, μέσω της συνεργασίας με την Renault Trucks, συνεργάζεται πάνω από 35 χρόνια με το Renault Group σε ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, με διανομή των επαγγελματικών οχημάτων Renault Master και Trafic και από τα δύο δίκτυα.

Πάντως, οι δύο όμιλοι θα παραμείνουν ανταγωνιστές σε όλους τους άλλους τομείς.

[i] Φόρτιση, δρομολόγια, ασφάλιση, διαχείριση στόλου, χρηματοδότηση κ.λπ

Προηγούμενο άρθρο40 χρόνια ιστορίας της Audi Sport GmbH
Επόμενο άρθροEuro 7, οι αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ