Η Toyota Motor Europe (TME) συνεργάζεται με την ολλανδική VDL Groep (VDL) για να εισχωρήσει στην ευρωπαϊκή αγορά βαρέων φορτηγών υδρογόνου μηδενικών εκπομπών, με την τεχνολογία κυψελών καυσίμου της Toyota.

  • Η VDL Groep θα μετατρέψει τα υπάρχοντα φορτηγά βαρέως τύπου σε μεταφορείς μηδενικών εκπομπών, με μονάδες κυψελών καυσίμου της Toyota
  • Οι συνεργάτες του δικτύου logistics της Toyota Motor Europe θα χρησιμοποιούν τα νέα φορτηγά κυψελών καυσίμου
  • Η απανθρακοποίηση του δικτύου logistics της Toyota σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα μείωσης του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας

Η συνεργασία στοχεύει στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης του κλάδου οδικής εφοδιαστικής, προς επίτευξη των στόχων πλήρους απανθρακοποίησης της TME έως το 2040.

Η εταιρεία αντιλαμβάνεται τις σημαντικές δυνατότητες των φορτηγών υδρογόνου στην απανθρακοποίηση των δρομολογίων της. Τα ελαφρύτερα συστήματα υδρογόνου επιτρέπουν μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία και ο γρήγορος ανεφοδιασμός υδρογόνου είναι σημαντικός στις μεταφορές υψηλής ζήτησης. Το υδρογόνο ανεφοδιάζει ένα φορτηγό εξίσου γρήγορα με το ντίζελ και η χρήση φορτηγών υψηλής ζήτησης υδρογόνου τα καθιστούν βασικούς συντελεστές εγκατάστασης βιώσιμων υποδομών σε βασικούς οδικούς άξονες.

«Η VDL Special Vehicles πιστεύει σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών οχημάτων μεσαίου και βαρέως τύπου παντός εδάφους. Γι’ αυτό, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την συνεργασία μας με την Toyota Motor Europe στο καινοτόμο αυτό τεχνολογικό έργο, που θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας με συστήματα κίνησης υδρογόνου», δήλωσε ο Hans Bekkers, Εμπορικός Διευθυντής VDL Special Vehicles.

Η VDL Groep θα κατασκευάσει το πρώτο φορτηγό κυψελών καυσίμου μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και θα ακολουθήσουν περισσότερα οχήματα στις διαδρομές logistics της TME το φθινόπωρο του 2023. Το έργο θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του τρόπου ανάπτυξης φορτηγών κυψελών καυσίμου, υποστηρίζοντας περαιτέρω το μακροπρόθεσμο όραμα της εταιρείας για απανθρακοποίηση των logistics και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της Toyota, πέραν της ηλεκτροκίνησης επιβατικών οχημάτων.

«Είμαστε ευτυχείς που ξεκινάμε αυτό το έργο με την VDL Groep, καθώς θα μας επιτρέψει να απανθρακοποιήσουμε περαιτέρω τις μεταφορές παρελκομένων, οχημάτων και ανταλλακτικών μας. Τα βαρέα φορτηγά θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό πυλώνα της πολυτροπικής στρατηγικής μας και η χρήση φορτηγών μηδενικών εκπομπών, εξοπλισμένων με μονάδες κυψελών καυσίμου Toyota, θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στη συνολική μείωση εκπομπών άνθρακα των logistic μας», δήλωσε ο Leon Van Der Merwe, Αντιπρόεδρος Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Toyota Motor Europe.

Τα φορτηγά κυψελών καυσίμου διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του ευρύτερου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος υδρογόνου, υποστηρίζοντας σθεναρά την απανθρακοποίηση των μεταφορών και την οικολογική ενεργειακή μετάβαση. Τα βαρέα οχήματα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία υγιούς δυναμικής προσφοράς και ζήτησης υδρογόνου. Η υποδομή για φορτηγά υδρογόνου μπορεί να χρησιμεύσει και σε άλλα οχήματα υδρογόνου που θα χρησιμοποιούν τους ίδιους σταθμούς ανεφοδιασμού. Αυτό το νέο έργο είναι ένα από τα πολλά που υλοποιεί η Toyota με διάφορους συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, σκαφών, τρένων και λεωφορείων, με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία υδρογόνου.

Προηγούμενο άρθροΤαξινομήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο 2023 στην ΕΕ
Επόμενο άρθροΝέα προϊόντα και υπηρεσίες Honda στην Ευρώπη