Η Iberdrola και η bp συνάπτουν στρατηγική συνεργασία προς επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Θα επεκτείνουν από κοινού την υποδομή ταχυφόρτισης EV και θα παράγουν πράσινο υδρογόνο στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προχωράμε στην ηλεκτροκίνηση δύο βασικών τομέων της οικονομίας μας, των μεταφορών και της βιομηχανίας. Το μέγεθος αυτής της πρόκλησης απαιτεί συμμαχίες μεταξύ εταιρειών όπως οι δικές μας, που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία και γνώσεις», δήλωσε ο Ignacio Galán, Πρόεδρος της Iberdrola.

Ταχυφόρτιση EV

Οι δύο εταιρείες θα ιδρύσουν κοινοπραξία που θα επενδύσει έως και 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου 11.000 ταχέων και υπερταχέων σημείων δημόσιας φόρτισης EV στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν 5.000 σημεία ταχυφόρτισης έως το 2025 και να προστεθούν άλλα 6.000 έως το 2030.

Στους 11.000 κόμβους ταχυφόρτισης θα περιλαμβάνονται και οι ήδη υπάρχοντες της bp και της Iberdrola, καθώς και όσοι πρόκειται να κατασκευαστούν. Η Iberdrola διαχειρίζεται ήδη 2.500 δημόσια σημεία φόρτισης στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ η bp διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο 10.000 δημόσιων σημείων φόρτισης, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία.

Η επένδυση των δύο εταιρειών στην ταχεία και υπερταχεία φόρτιση θα αυξήσει σημαντικά την εξυπηρέτηση των EV καταναλωτών και πελατών στόλου στην Ισπανία και την Πορτογαλία, συμβάλλοντας έτσι στην επιτάχυνση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Οι εταιρείες εξετάζουν επίσης την από κοινού εξυπηρέτηση πελατών στο Ηνωμένο Βασίλειο με επιλογές ταχυφόρτισης.

Πράσινο υδρογόνο

Οι δύο εταιρείες θα ιδρύσουν επίσης κοινοπραξία μεγάλης κλίμακας, ολοκληρωμένης παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και παραγώγων, όπως η πράσινη αμμωνία και η μεθανόλη. Στόχος είναι η ανάπτυξη παραγωγικής ικανότητας έως 600.000 τόνων ετησίως (ktpa) και η διερεύνηση ευκαιριών σε άλλες αγορές.

«Τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Iberdrola, η οποία υπήρξε από νωρίς ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση και είμαστε ενθουσιασμένοι για την από κοινού προσφορά μας», δήλωσε ο Bernard Looney, CEO της bp.

150.000 σημεία φόρτισης

Η Ibedrola είναι κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, τρίτη σε μέγεθος στην Πορτογαλία και παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έχει πάνω από 11,5 εκατομμύρια πελάτες και παρέχει πάνω από 90.000 GWh ετησίως.

Στην Ισπανία, η εταιρεία ηγείται της κατηγορίας φόρτισης EV και σκοπεύει να εγκαταστήσει 150.000 σημεία φόρτισης τα επόμενα πέντε χρόνια (παρέχοντας τουλάχιστον έναν φορτιστή 350 KW ανά 200 χλμ, έναν φορτιστή 150 KW ανά 100 χλμ και έναν φορτιστή 50 KW ανά 50 χλμ). Η Iberdrola συνεργάζεται επίσης με την BNP για παροχή EV σε εταιρικούς στόλους.

Η bp φιλοδοξεί να καταστεί μηδενική άνθρακα μέχρι το 2050 ή νωρίτερα και προβλέπει το 50% των κεφαλαιουχικών της δαπανών να αφορά σε επιχειρήσεις χωρίς υδρογονάνθρακες έως το 2030, κυρίως φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, υδρογόνου, βιοενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξυπηρέτησης.

Προηγούμενο άρθροΗ πρωτοποριακή υπηρεσία Video Check της Ford
Επόμενο άρθροΠρεμιέρα για τη νεότερη γενιά της Porsche 911 GT3 R