Η General Motors (GM) και η Honda ανακοίνωσαν επέκταση της συνεργασίας τους σε νέο πεδίο, αναπτύσσοντας από κοινού γκάμα οικονομικά προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων βασισμένων σε νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική, με τεχνολογία μπαταριών Ultium επόμενης γενιάς.

  • Αναμένεται να διατεθεί νέα γκάμα EV το 2027, ξεκινώντας από τη Βόρεια Αμερική
  • Η συνεργασία Honda και GM σχεδιάστηκε για να επιτρέψει παγκόσμια παραγωγή εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων
  • Οι εταιρείες θα αναζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας για προηγμένες μπαταρίες

Οι εταιρείες συνεργάζονται για παγκόσμια παραγωγή εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων από το 2027, συμπεριλαμβανομένων συμπαγών crossover, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες, τις δυνατότητες σχεδίασης και προμηθειών των δύο εταιρειών. Θα προχωρήσουν επίσης στην τυποποίηση του εξοπλισμού και των διαδικασιών προς επίτευξη ποιότητας παγκόσμιας κλάσης, καλύτερης απόδοσης και οικονομικότερης προσφοράς. Η κατηγορία των συμπαγών crossover είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 13 εκατομμυρίων οχημάτων.

Η GM και η Honda θα συζητήσουν επίσης μελλοντικές δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία μπαταριών EV, για περαιτέρω μείωση του κόστους ηλεκτροκίνησης, βελτίωση της απόδοσης και επίτευξη βιωσιμότητας μελλοντικών οχημάτων.

Η GM προσπαθεί ήδη να επιταχύνει νέες τεχνολογίες, όπως μπαταρίες λιθίου-μετάλλου, πυριτίου και ξηρού τύπου και μεθόδους ταχείας παραγωγής για βελτίωση και εκσυγχρονισμό διαδικασιών κατασκευής κυψελών μπαταριών. Η Honda εξελίσσει την τεχνολογία μπαταριών της ξηρού τύπου, την οποία θεωρεί βασικό στοιχείο των μελλοντικών ηλεκτρικών οχημάτων. Η Honda έχει εγκαταστήσει δοκιμαστική γραμμή παραγωγής μπαταριών ξηρού τύπου στην Ιαπωνία και ετοιμάζεται για μαζική παραγωγή.

«Η GM και η Honda θα μοιραστούν τις καλύτερες στρατηγικές τεχνολογίας, σχεδίασης και κατασκευής για να προσφέρουν προσιτά και ελκυστικά EV σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αγορών μας στη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Κίνα», δήλωσε η Mary Barra, πρόεδρος και CEO της GM. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς εκπλήρωση της δέσμευσής μας για ουδέτερο άνθρακα στα παγκόσμια προϊόντα και τις δραστηριότητές μας έως το 2040 και απάλειψη εκπομπών ελαφρών οχημάτων στις ΗΠΑ έως το 2035. Από κοινού, θα ωθήσουμε τον κόσμο πιο γρήγορα στα ηλεκτρικά οχήματα από ό,τι μεμονωμένα».

“Η Honda έχει δεσμευτεί να επιτύχει ουδέτερο άνθρακα παγκοσμίως έως το 2050, γεγονός που απαιτεί μείωση του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων για να καταστεί δυνατή η ιδιοκτησία EV για μεγαλύτερο αριθμό πελατών», δήλωσε ο Toshihiro Mibe, Πρόεδρος και CEO της Honda. «Η Honda και η GM θα αξιοποιήσουν την επιτυχή τεχνολογική τους συνεργασία προς επίτευξη ευρείας ανάπτυξης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων”.

“Η πρόοδος που επιτύχαμε με την GM από τότε που ανακοινώσαμε την συνεργασία ανάπτυξης μπαταριών EV το 2018 και η ακόλουθη από κοινού ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Honda Prologue, έχει καταδείξει την αμοιβαία επωφελή σχέση που μπορεί να δημιουργήσει νέα αξία για τους πελάτες μας», δήλωσε ο Shinji Aoyama, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Honda. “Αυτή η νέα γκάμα οικονομικά προσιτών EV θα βασιστεί σε αυτή τη σχέση, αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας στην ανάπτυξη και παραγωγή οχημάτων συμπαγούς κατηγορίας, υψηλής ποιότητας”.

“Η συνεργασία μας με τη Honda και η συνεχής ανάπτυξη της Ultium αποτελούν τα θεμέλια αυτού του έργου, αξιοποιώντας την παγκόσμια παρουσία μας για προσφορά της νέας αυτής γκάμας EV σε εκατομμύρια πελάτες», δήλωσε ο Doug Parks, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της GM, υπεύθυνος Παγκόσμιας Ανάπτυξης Προϊόντων, Προμηθειών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας. «Στα σχέδιά μας περιλαμβάνεται νέο αμιγώς ηλεκτρικό προϊόν για τη Βόρεια Αμερική, σε τιμή χαμηλότερη από το επικείμενο Chevrolet Equinox EV, βάσει της ικανότητας παραγωγής 2 εκατομμυρίων μονάδων EV που θα εγκατασταθεί μέχρι τα τέλη του 2025″.

Η GM και η Honda συνεργάζονται στενά εδώ και πολλά χρόνια και σε τεχνολογίες ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων. Το 2013, οι δύο εταιρείες άρχισαν από κοινού ανάπτυξη συστήματος κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς και τεχνολογιών αποθήκευσης υδρογόνου. Το 2018, η Honda συμμετείχε στην ανάπτυξη της μονάδας μπαταριών EV της GM. Το 2020, η GM και η Honda ανακοίνωσαν σχέδια συνανάπτυξης δύο ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Honda Prologue, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024 και σύντομα θα ακολουθήσει το πρώτο EV SUV της Acura. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με την Cruise για την ανάπτυξη του Cruise Origin, εκ των πρώτων πλήρως αυτόνομων οχημάτων ειδικού σκοπού για  ride-hail και παραδόσεις.

 

Προηγούμενο άρθροContinental: παραγγελία οθόνης σχήματος V 1 δισ. ευρώ
Επόμενο άρθροH ελληνική αγορά αυτοκινήτου στα χρόνια της πανδημίας