Ο Dr. Herbert Diess CEO της Volkswagen (δεξιά) και ο CEO της Ford Jim Hackett, επιβεβαίωσαν τη μεταξύ τους συμφωνία συνεργασίας

Η Volkswagen AG και η Ford Motor Company ανακοίνωσαν, σήμερα 15 Ιανουαρίου, την πρώτη επίσημη συμφωνία για μια ευρεία συμμαχία που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους και θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες τους σε μια εποχή γρήγορων αλλαγών στον κλάδο.

Ο CEO της Volkswagen Dr. Herbert Diess και ο CEO της Ford, Jim Hackett, επιβεβαίωσαν ότι οι εταιρείες σκοπεύουν να αναπτύξουν ελαφρά εμπορικά φορτηγά και μικρού μεγέθους pickup για τις παγκόσμιες αγορές αρχίζοντας από το 2022. Η συμμαχία θα οδηγήσει σε σημαντική οικονομία κλίμακας και αποδοτικότητα και θα επιτρέψει και στις δύο εταιρείες να μοιραστούν τις επενδύσεις και τις αρχιτεκτονικές οχημάτων που προσφέρουν ξεχωριστές δυνατότητες και τεχνολογίες.

Οι εταιρείες εκτιμούν ότι η εμπορική συνεργασία για τα van και τα pickup θα αποφέρει βελτιωμένα ετήσια αποτελέσματα προ φόρων, αρχής γενομένης από το 2023.

Επιπλέον, η Volkswagen και η Ford υπέγραψαν μνημόνιο για τη διερεύνηση της συνεργασίας  τους σε αυτόνομα οχήματα, υπηρεσίες κινητικότητας και ηλεκτρικά οχήματα και έχουν αρχίσει να διερευνούν τις σχετικές ευκαιρίες. Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι είναι ανοιχτές να εξετάσουν πρόσθετα προγράμματα οχημάτων στο μέλλον. Οι ομάδες τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξειδίκευση των λεπτομερειών τους επόμενους μήνες.

“Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συμμαχία θα βοηθήσει και τις δύο εταιρείες να δημιουργήσουν αξία και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών και της κοινωνίας”, δήλωσε ο Jim Hackett. “Δεν θα οδηγήσει μόνο σε σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ικανότητά μας, αλλά θα μας δώσει επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της κινητικότητας”.

Ο Dr. Herbert Diess πρόσθεσε: “Η Volkswagen και η Ford θα αξιοποιήσουν τους συλλογικούς πόρους, τις δυνατότητες καινοτομίας και τις συμπληρωματικές θέσεις τους στην αγορά για να εξυπηρετήσουν ακόμα καλύτερα εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η συμμαχία θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας».

Η συμμαχία, η οποία δεν συνεπάγεται ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών, θα διέπεται από μια κοινή επιτροπή. Αυτή η επιτροπή θα καθοδηγείται και από τους δύο CEO και θα περιλαμβάνει ανώτερα στελέχη και από τις δύο εταιρείες.

Συνεργασία στα επαγγελματικά van και pickup

Η Ford και η Volkswagen έχουν ισχυρή παρουσία στα εμπορικά οχήματα van και pickup σε όλο τον κόσμο, με δημοφιλείς σειρές όπως οι Ford Transit και Ranger, καθώς και οι Volkswagen Transporter, Caddy και Amarok.

Οι συνολικοί όγκοι των LCV τους το 2018 ανήλθαν σε 1,2 εκατ. μονάδες παγκοσμίως, γεγονός που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη συνεργασία του κλάδου σε κλίμακα παραγωγής.

Η ζήτηση τόσο για μεσαία pickup όσο και για van αναμένεται να αναπτυχθεί παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμμαχία θα επιτρέψει στις εταιρείες να μοιράζονται το κόστος ανάπτυξης, να αξιοποιούν την αντίστοιχη παραγωγική τους ικανότητα, να αυξάνουν την ικανότητα και την ανταγωνιστικότητα των οχημάτων τους και να έχουν καλύτερη αποδοτικότητα από πλευράς κόστους, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε μάρκας.

Μέσω της συμμαχίας αυτής, η Ford θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει μικρού μεγέθους pickup για τις δύο εταιρείες, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά από το 2022. Και για τα δύο μέρη, η Ford σκοπεύει να αναπτύξει και να κατασκευάσει μεγαλύτερα van για ευρωπαίους πελάτες και η Volkswagen, αντίστοιχα, ένα van για αστικές μεταφορές.

Προηγούμενο άρθροΆνοδος πωλήσεων για την Peugeot στην Ελλάδα το 2018
Επόμενο άρθροΟ Benjamin Daels Διευθυντής Πωλήσεων της ALD στο Βέλγιο