Η Stellantis N.V. παρουσίασε την νέα, εξαιρετικά ευέλικτη μεγάλη πλατφόρμα BEV STLA Large, που αποτελεί τη βάση ευρείας γκάμας μελλοντικών οχημάτων κατηγορίας D και E παγκόσμιων αγορών.

Η πλατφόρμα επιτρέπει κορυφαίες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της ενσωματωμένης ενέργειας, της απόδοσης φόρτισης, των υψηλών επιδόσεων και της οδήγησης εκτός δρόμου Trail Rated. Τα οχήματα που βασίζονται στην STLA Large έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στις κορυφαίες παγκόσμιες αγορές και θα χρησιμοποιηθούν πρώτα στην αγορά της Βόρειας Αμερικής για τις μάρκες Dodge και Jeep και θα ακολουθήσουν άλλες μάρκες, όπως η Alfa Romeo, η Chrysler και η Maserati. Θα λανσαριστούν οκτώ οχήματα μεταξύ 2024-2026.

Η νέα πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε αρχιτεκτονικές 400V και 800V. Τα οχήματα που θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν θα έχουν μήκος μεταξύ 4.76μ- 5.12ν, πλάτος μεταξύ 1.89μ- 2.02μ και μεταξόνιο μεταξύ 2.87μ- 3.07μ. Η μέγιστη διάμετρος ελαστικού για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν STLA Large είναι 32 ιντσών.

Η STLA Large αρχικά περιλαμβάνει επιλογές σε πακέτο μπαταριών μεταξύ 85 kWh και 118 kWh. Η μπαταρία 800 volt θα επαναφορτίζει έως και 4,5 kWh ανά λεπτό. Η μέγιστη εμβέλεια στόχου για οχήματα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα είναι αρχικά 800 χιλιόμετρα. Η επιτάχυνση από την στάση μέχρι και τα πρώτα 100 χλμ/ώρα θα έρχεται περίπου στα 2 δευτερόλεπτα. Η κίνηση θα είναι είτε στους μπροστινούς είτε στους πίσω τροχούς, καθώς και στους τέσσερις τροχούς.

Η STLA Large υποστηρίζει επίσης υβριδικά συστήματα πρόωσης και συστήματα εσωτερικής καύσης χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις βασικές δυνατότητες του οχήματος.

Η πλατφόρμα STLA Large κατασκευάστηκε με τεχνολογική ευελιξία που επιτρέπει μεγαλύτερη ποικιλομορφία οχημάτων, κορυφαία ποιότητα και ικανοποίηση πελατών, με βασικό σύνολο εξοπλισμού και στιβαρές και οικονομικά συμφέρουσες διαδικασίες παραγωγής, που μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικές εγκαταστάσεις συναρμολόγησης. Τα μελλοντικά προϊόντα θα καλύπτουν πλήρες φάσμα τύπων οχημάτων, από επιβατικά αυτοκίνητα έως crossover και SUV, τα οποία θα προσφέρουν στους πελάτες άμεση ηλεκτρική ροπή και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Οι ανακοινώσεις συγκεκριμένων προϊόντων θα αρχίσουν φέτος.

Η STLA Large προστίθεται στις άλλες τρεις πλατφόρμες BEV της Stellantis – Small, Medium, και Frame. Η πλατφόρμα STLA Large υποστηρίζει τις ηλεκτρικές τεχνολογίες οχημάτων επόμενης γενιάς και τις τεχνολογίες οχημάτων που καθορίζονται από λογισμικό – STLA Brain, STLA SmartCockpit και STLA AutoDrive.

Προηγούμενο άρθροBMW Σειρά 5 Sedan: κορυφαίες βαθμολογίες ασφάλειας
Επόμενο άρθροΗ Daimler Truck αύξησε τις πωλήσεις της το 2023