Η Stellantis N.V. και η Orano ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για δημιουργία κοινοπραξίας ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στο τέλος του κύκλου ζωής τους και αποβλήτων gigafactories στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η συμφωνία ενισχύει τη θέση της Stellantis στην αλυσίδα αξίας μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, εξασφαλίζοντας επιπλέον πρόσβαση σε κοβάλτιο, νικέλιο και λίθιο που είναι απαραίτητα για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση.

Τα ανακυκλωμένα -κοβάλτιο, νικέλιο και λίθιο- υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία της Stellantis και θα συμβάλουν στην εναρμόνιση στην οδηγία 2031 για μπαταρίες της ΕΕ, για χρήση ανακυκλωμένων υλικών σε νέες μπαταρίες. Οι συνεργασίες είναι μέρος των δεσμεύσεων του κλάδου για την υποστήριξη της παγκόσμιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας στην παραγωγή και την κατανάλωση.

«Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσαν την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, όπως αυτή με την Orano, προς αντιμετώπιση της σπανιότητας των φυσικών πόρων και της βιωσιμότητας», δήλωσε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Stellantis, υπεύθυνος Κυκλικής Οικονομίας, Alison Jones. «Η Stellantis, βάσει του στρατηγικού σχεδίου Dare Forward 2030, δεσμεύεται να διαφοροποιήσει το πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, μέσω της κυκλικής οικονομίας».

Η κοινοπραξία αξιοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Orano, που διαφέρει από τις υπάρχουσες διεργασίες, επιτρέποντας την ανάκτηση των υλικών μπαταριών ιόντων λιθίου και την κατασκευή νέων υλικών καθόδων και θα παράγει υλικά γνωστά και ως «μαύρη μάζα» ή «ενεργή μάζα». Αυτά θα εξευγενίζονται στο υδρομεταλλουργικό εργοστάσιο της Orano, που θα κατασκευαστεί στη Δουνκέρκη και τα υλικά θα επαναχρησιμοποιούνται σε μπαταρίες, δημιουργώντας κυκλική οικονομία.

Χάρη στην καινοτόμο προεπεξεργασία και την τεχνολογία αιχμής υδρομεταλλουργίας, τα ποσοστά ανάκτησης μετάλλων μπορούν να φτάσουν σε επίπεδο άνω του 90%. Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές να φτάσουν τα επίπεδα ανακύκλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και να εξασφαλίσουν επιχειρηματική βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο της αυξημένης ζήτησης στρατηγικών μετάλλων και της ανάγκης της Ευρώπης γι’ αυτά τα μέταλλα, η Orano καθίσταται βασικός παίκτης της ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας, από την ανακύκλωση μπαταριών έως την παραγωγή υλικών καθόδων.

«Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία με μια σημαντική εταιρεία όπως η Stellantis για ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών μπαταριών», δήλωσε ο Guillaume Dureau, Διευθυντής Καινοτομίας, Ε&Α και Πυρηνικής Ιατρικής, Μαγνητών και Μπαταριών του Orano Group. «Είμαστε υπερήφανοι για την καινοτόμο και επαναστατική τεχνογνωσία και εμπειρία μας που επιτρέπει την δημιουργία πραγματικού κλειστού βρόχου. Η Orano συνεχίζει τη δέσμευσή της στην ανάπτυξη οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με ανακύκλωση στρατηγικών υλικών για ενεργειακή μετάβαση και κυκλική οικονομία».

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Dare Forward 2030 της Stellantis, η Επιχειρηματική Μονάδα Κυκλικής Οικονομίας επιδιώκει δεκαπλασιασμό των εσόδων από την ανακύκλωση και πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά έσοδα από την κυκλική οικονομία έως το 2030. Η Stellantis βρίσκεται στον σωστό δρόμο ολικής απανθρακοποίησης μέχρι το 2038, με μονοψήφιο ποσοστό αντιστάθμισης των υπόλοιπων εκπομπών.

Η νέα εμπορική εταιρεία ανακύκλωσης θα παρέχει επίσης λύση διαχείρισης μπαταριών στο τέλος του κύκλου ζωής τους και αποβλήτων gigafactories στους συνεργάτες της Stellantis, στο δίκτυό της μετά την πώληση και σε άλλους κατασκευαστές. Η παραγωγή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2026, με αξιοποίηση των υπαρχόντων παγίων και εγκαταστάσεων της Stellantis. Οι επενδύσεις επανεκπαίδευσης και την αναβάθμισης των εργαζομένων της Stellantis και της Orano θα προσδώσουν βιώσιμες προοπτικές στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η κοινοπραξία υπόκειται σε συμφωνία οριστικής τεκμηρίωσης.

Προηγούμενο άρθροΤο Euro NCAP για BYD Seal, Dolphin και Xpeng P7
Επόμενο άρθροOpel επαγγελματικά, με πρόγραμμα 3-4-5-6