Ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares, ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Παραγωγής Mangualde, στην Πορτογαλία, θα εισέλθει σε νέα εποχή από τις αρχές του 2025, με την παραγωγή ηλεκτρικών ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV) μπαταρίας των μοντέλων Citroën ë-Berlingo, Peugeot e-Partner, Opel Combo-e και Fiat e-Doblò, σε ελαφρές επαγγελματικές και επιβατικές εκδόσεις.

Το Mangualde θα γίνει το πρώτο πορτογαλικό εργοστάσιο που θα παράγει μαζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταρίας για την εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές της Stellantis.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Πορτογαλίας, Marcelo Rebelo de Sousa, του Πρωθυπουργού, António Costa, και του Υπουργού Οικονομικών και Ναυτιλίας, António Costa Silva, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας «PRR on the Move» (Recovery and Resilience Plan – Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

Το Mangualde της Stellantis πρωτοπορεί σε επιχειρηματική καινοτομία με το πρόγραμμα «GreenAuto», το οποίο συνίσταται από κοινοπραξία 37 εταίρων, παρόντων στην εκδήλωση και αντιπροσωπεύει επένδυση 119 εκατ. ευρώ.

Το 2022, η Stellantis ηγήθηκε της ευρωπαϊκής αγοράς ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων BEV, με μερίδιο σχεδόν 43%. Στην Πορτογαλία ηγήθηκε το 2022 στις πωλήσεις BEV με μερίδιο 22% και στις πωλήσεις ηλεκτρικών LCV με μερίδιο 54%.

Προς υποστήριξη του στόχου της Stellantis για μηδενικό άνθρακα έως το 2038, το εργοστάσιο του Mangualde ολοκλήρωσε την δεύτερη φάση του πάρκου ηλιακής ενέργειας. Όταν ολοκληρωθεί πλήρως, το ηλιακό πάρκο θα παρέχει έως και το 31% των ετήσιων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου, εξαλείφοντας 2.500 τόνους CO2 ετησίως, που ισοδυναμεί με την δέσμευση CO2 από περίπου 16.000 δέντρα. Το εργοστάσιο θα προβεί σε περισσότερα έργα πράσινης ενέργειας και αποθήκευσής της, συμπεριλαμβανομένου ενός με την συνεργασία του Δήμου Mangualde και παρακείμενων εταιρειών, που θα επωφεληθούν και αυτές από την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Το εργοστάσιο παράγει σήμερα LCV και επιβατικές εκδόσεις των Citroën Berlingo/Berlingo Van, Fiat Doblò, Opel Combo/Combo Cargo και Peugeot Partner/Rifter.

Φωτογραφία: Stellantis

Προηγούμενο άρθροΌμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη – ΕΜΠ
Επόμενο άρθροΤα νέα μοντέλα αυτοκινήτων της ευρωπαϊκής αγοράς