Η Stellantis N.V. και η Archer Aviation Inc. ανακοίνωσαν συμφωνία σημαντικής επέκτασης της συνεργασίας τους, συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους για την κατασκευή του ηλεκτρικού αεροσκάφους κάθετης προσαπογείωσης της Archer (eVTOL), Midnight.

Η Stellantis θα συνεργαστεί με την Archer προς υποστήριξη της προσφάτως ανακοινωθείσας μονάδας παραγωγής της Archer στο Covington της Γεωργίας (ΗΠΑ), στην οποία οι εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την κατασκευή του αεροσκάφους Midnight το 2024. Το Midnight σχεδιάστηκε να είναι ασφαλές, βιώσιμο, αθόρυβο και, με προβλεπόμενο ωφέλιμο φορτίο πάνω από 1.000 λίβρες, θα μεταφέρει τέσσερις επιβάτες επιπλέον του πιλότου. Με αυτονομία 100 μιλίων, το Midnight είναι κατάλληλο για μετακινήσεις μικρών αποστάσεων περίπου 20 μιλίων μετ΄επιστροφής, με ενδιάμεσο χρόνο φόρτισης περίπου 10 λεπτών.

Αυτή η μοναδική συνεργασία στον τομέα της αστικής αεροπορικής κινητικότητας θα αξιοποιήσει τις αντίστοιχες γνώσεις και ικανότητες αμφοτέρων των εταιρειών για την εμπορευματοποίηση του αεροσκάφους Midnight. Η Archer διαθέτει την παγκοσμίου επιπέδου ομάδα ειδικών eVTOL, ηλεκτροκινητήρων και πιστοποίησης και η Stellantis θα συμβάλει με προηγμένη τεχνολογία και κατασκευαστική τεχνογνωσία, έμπειρο προσωπικό και κεφάλαια. Αυτός ο συνδυασμός θα επιτρέψει την ταχεία κλιμάκωση της παραγωγής αεροσκαφών, σύμφωνα με τα σχέδια εμπορευματοποίησης της Archer, αποτρέποντας δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της. Στόχος είναι η μαζική παραγωγή του eVTOL από την Stellantis, ως αποκλειστικού κατασκευαστή βάσει σύμβασης.

Η Stellantis έχει δεσμευτεί για την παροχή έως και 150 εκατομμυρίων δολαρίων μετοχικού κεφαλαίου κατά την κρίση της Archer το 2023 και το 2024, υπό την προϋπόθεση επίτευξης ορισμένων επιχειρηματικών ορόσημων εντός του 2023. Σκοπεύει επίσης να αυξήσει τη στρατηγική της συμμετοχή μέσω μελλοντικών αγορών μετοχών της Archer στην ελεύθερη αγορά. Αυτές οι ενέργειες και άλλες λεπτομέρειες της διευρυμένης συνεργασίας θα επιτρέψουν στην Stellantis να καταστεί διαχρονικός, βασικός επενδυτής στην Archer.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Archer την τελευταία διετία και εντυπωσιάζομαι από την εφευρετικότητα και την ακλόνητη δέσμευσή τους να επιτύχουν», δήλωσε ο Carlos Tavares, CEO της Stellantis.

«Η εμβάθυνση της συνεργασίας μας ως στρατηγικού επενδυτή με προοπτική αύξησης των μετοχών μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η Stellantis κάνει τα πάντα για παροχή βιώσιμης ελευθερίας κινητικότητας και στους αιθέρες. Η υποστήριξη της Archer με την κατασκευαστική τεχνογνωσία μας αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα πρωτοπορίας της Stellantis στην μετακίνηση του κόσμου».

«Η συνεχής αναγνώριση από την Stellantis της προόδου της Archer προς την εμπορευματοποίηση και η δέσμευση παροχής σημαντικών πόρων για την από κοινού κατασκευή του αεροσκάφους Midnight, ισχυροποιούν  την κορυφαία θέση της Archer στην αγορά», δήλωσε ο Adam Goldstein, ιδρυτής και CEO της Archer. «Οι εταιρείες μας κάνουν αυτά τα σημαντικά βήματα από κοινού για την πραγματοποίηση της μοναδικής ευκαιρίας επαναπροσδιορισμού των αστικών μεταφορών».

Η Stellantis είναι στρατηγικός εταίρος της Archer από το 2020, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών συνεργασίας και επενδυτής από το 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Archer αξιοποίησε την ευρεία κατασκευαστική εμπειρία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις σχεδιαστικές γνώσεις της Stellantis στις προσπάθειές της σχεδιασμού, ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης των αεροσκαφών της eVTOL.

Προηγούμενο άρθροACEA: Ο Martin Lundstedt ξανά πρόεδρος επαγγελματικών
Επόμενο άρθροΗ πρώτη θέση στα premium παγκοσμίως στην BMW