To Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης (Shanghai Auto Show) πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 27 Απριλίου 2023. Ας δούμε μερικά από τα κορυφαία νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παρουσιάζονται.

Lexus LM

Η Lexus κάνει το ντεμπούτο της με το ολοκαίνουργιο LM, ένα κορυφαίο MPV. Πριν από την αποκάλυψη αυτής της νέας πρότασης πολυτελείας, η Lexus κυκλοφόρησε μια εικόνα teaser που δείχνει μερικά από τα μοναδικά σχεδιαστικά στοιχεία.

Polestar 4

Η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο αυτοκινήτων της Polestar είναι ένα ηλεκτροκίνητο SUV coupé. Το Polestar 4 συνδυάζει την αεροδυναμική ενός κουπέ με τους χώρους ενός SUV, με σύγχρονη τεχνολογία.

Τα σχεδιαστικά στοιχεία και οι βελτιώσεις βιωσιμότητας των πρότυπων αυτοκινήτων της Polestar θα πρωτοεμφανιστούν στο Polestar 4. Το ηλεκτρικό SUV coupé θα είναι επίσης το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής της Polestar μέχρι σήμερα.

«Το Polestar 4 δεν είναι απλώς η τροποποιημένη έκδοση του πρώτου μας SUV. Επανεξετάσαμε τον σχεδιασμό για να δημιουργήσουμε νέο τύπο SUV coupé», δήλωσε ο Thomas Ingenlath, CEO της μάρκας.

Smart #3

Το #3 είναι το δεύτερο Smart στην πλατφόρμα SEA της Geely. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα βγει στην κινεζική αγορά φέτος. Η Geely και η Mercedes-Benz αναπτύσσουν από κοινού όλα τα Smart EV. Η Geely ασχολείται με την τεχνολογία και την κατασκευή και η Mercedes-Benz με τα εσωτερικά και εξωτερικά σχέδια.

Το Smart #3 θα έχει δύο τύπους κινητήρων: μια έκδοση RWD με έναν μόνο ηλεκτροκινητήρα 200 kW (272 hp) και μια έκδοση 4WD με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες με συνδυασμένη ισχύ 315 kW (428 hp). Σε σύγκριση με το Smart #1 είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Κάνει το ντεμπούτο του στις 18 Απριλίου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης.

Xpeng G6

Το Xpeng G6 θα γίνει το πέμπτο EV της μάρκας. Με διαστάσεις 4753/1920/1650 mm με μεταξόνιο 2890 mm, το G6 έχει απόβαρο 1995 kg – 2100 kg, ανάλογα με το σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Είναι εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι αισθητήρων LiDAR κοντά στους προβολείς και το ίδιο σύστημα οδήγησης με το XPeng G9. Το XPeng G6 θα είναι διαθέσιμο σε πισωκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Η βασική του έκδοση προσφέρει έναν μόνο ηλεκτροκινητήρα 218 kW (296 hp). Από την άλλη πλευρά, η τετρακίνητη έκδοση είναι εξοπλισμένη με δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυασμένη ισχύ 358 kW (487 hp). Ανεξάρτητα από το σύστημα μετάδοσης κίνησης, το G6 έχει τελική ταχύτητα 202 km/h.

Yangwang U9

Το Yangwang U9, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος, βασίζεται στη νέα πλατφόρμα Yisifang EV της BYD. Διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 1100 ίππων και 1280 Nm. Η μέγιστη ισχύς ενός μόνο κινητήρα είναι 275 hp και η μέγιστη ροπή είναι 320 Nm. Σύμφωνα με την BYD, το U9 μπορεί να επιτύχει επιτάχυνση 0-100 σε 2 δευτερόλεπτα. Θα διαθέτει επίσης την πιο πρόσφατη μπαταρία BYD Blade, με τουλάχιστον 100 kWh για αυτονομία περίπου 700 χιλιομέτρων.

Εντυπωσιακό το έξυπνο σύστημα ανάρτησης Disus, που επιτρέπει την οδήγηση του ηλεκτρικού υπεραυτοκινήτου ακόμα και χωρίς τον ένα του τροχό.

Zeekr X

Η Zeekr είναι μία από τις εξέχουσες μάρκες που ανήκουν στην Geely. Με το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή αγορά, η Zeekr ελπίζει ότι το νέο της μοντέλο, το X θα αποδειχτεί επιτυχημένο.

Με διαστάσεις 4450/1836/1572 mm και μεταξόνιο 2750 mm, το βάρος του X είναι 1.840 – 1.945 kg. Το αυτοκίνητο προσφέρει αυτονομία 500-560 χλμ, αναλόγως επιλογής κινητήρα. Ενώ το αρχικό X θα έχει έναν μόνο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα 272 ίππων, το 4WD θα διατίθεται με δύο ηλεκτροκινητήρες και συνδυασμένη ισχύ 428 ίππων. Διαθέτει μπαταρία 66 kWh βάρους 390 κιλών. Μετά το ντεμπούτο του στην Auto Shanghai 2023, το Zeekr X θα κυκλοφορήσει στην Κίνα το 2ο τρίμηνο και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Παρά το ότι ανταγωνίζεται premium μάρκες η τιμή του, σύμφωνα με το Reuters, θα πωλείται κάτω από 28.000 δολάρια ΗΠΑ.

Και πολλά ακόμα…

Πολλά ακόμα αξιοσημείωτα μοντέλα και πρότυπα περιλαμβάνονται στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης 2023, όπως τα Chery eQ7, Denza N7, HiPhi Y, Mercedes-Maybach EQS SUV, Nissan MaxOut και Volkswagen ID.7.

Προηγούμενο άρθροBMW Group: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των BEV
Επόμενο άρθροEuro NCAP: Σύστημα Αξιολόγησης Ασφάλειας Φορτηγών