Schaeffler και REEtec AS υπέγραψαν συμφωνία αγοράς μετάλλων σπάνιων γαιών για μαγνήτες ηλεκτροκινητήρων ενισχύοντας τη βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού τους. Η παραγωγή υλικών άνευ εκπομπών αποτελεί σημαντικό βήμα για κλιματικά ουδέτερες διεργασίες έως το 2040.

Ο παγκόσμιος πάροχος συστημάτων αυτοκινήτων και βιομηχανίας Schaeffler υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη νορβηγική εταιρεία REEtec AS για αγορά οξειδίων σπάνιων γαιών. Στόχος είναι να καταστούν οι ηλεκτροκινητήρες των υβριδικών οχημάτων, τα υβριδικά κιβώτια ταχυτήτων και τα αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης πιο βιώσιμα. Οι ισχυροί μόνιμοι μαγνήτες από μέταλλα σπάνιων γαιών, όπως το νεοδύμιο, παράγουν βέλτιστη μαγνητική ροή στους ηλεκτροκινητήρες. Στο μέλλον, η Schaeffler θα προμηθεύεται αυτά τα μέταλλα από την REEtec AS, η οποία χρησιμοποιεί βιώσιμη διαδικασία παραγωγής. Η συνεργασία θα ξεκινήσει το 2024.

«Με την REEtec, η Schaeffler απέκτησε έναν εξαιρετικά καινοτόμο συνεργάτη που χρησιμοποιεί νέα, ιδιαίτερα βιώσιμη διαδικασία για την παραγωγή στοιχείων από σπάνιες γαίες», δήλωσε ο Andreas Schick, Chief Operating Officer της Schaeffler AG. «Οι σπάνιες γαίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της αυτοκίνησης και της βιομηχανίας. Η Schaeffler επιδιώκει την βιωσιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και προσανατολίζει τις δραστηριότητές της στη χρήση καθαρών και βιώσιμων υλικών. Μέσω αυτής της συνεργασίας, εξασφαλίζουμε επίσης την προμήθεια μαγνητών ηλεκτροκινητήρων νεοδυμίου σιδήρου βορίου». Η Schaeffler παράγει ηλεκτροκινητήρες σε μεγάλη κλίμακα από το 2021 και προσφέρει στους πελάτες της κατηγορίες ισχύος από 20 kW έως και άνω των 300 kW.

«Είμαστε ευτυχείς για το πενταετές συμβόλαιο με τη Schaeffler και την συνεργασία με τον παγκοσμίως επιτυχημένο ηγέτη της αγοράς, που δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού», επισήμανε ο Sigve Sporstøl, CEO της REEtec AS. «Αυτή η συνεργασία θα συμπληρώσει τη στρατηγική μας πωλήσεων και θα μας επιτρέψει να κατασκευάσουμε τις εγκαταστάσεις μας διαχωρισμού σπάνιων γαιών στη Νορβηγία».

Βάσει της αποκλειστικής τεχνολογίας της, η REEtec διαχωρίζει σπάνιες γαίες σε βιομηχανική κλίμακα από το 2019. Το νέο εργοστάσιο στην Herøya, κοντά στο Porsgrunn της Νορβηγίας, θα επεξεργάζεται ανθρακικά άλατα σπάνιων γαιών που παράγονται από τη Vital Metals στον Καναδά. Η συνεργασία με την REEtec αποτελεί μέρος της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας που δημιουργεί η Schaeffler. Η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές θεμελιωδών προϊόντων και πρώτων υλών της αλυσίδας εφοδιασμού κατά 25% έως το 2030 και να καταστεί ουδέτερη άνθρακα έως το 2040.

Προηγούμενο άρθροΤο νέο Amarok της Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα
Επόμενο άρθροΔήμος Πεντέλης: Ηλεκτρικά ποδήλατα μέσω ΕΣΠΑ