Το smartphone έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και φαίνεται πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό, ούτε όταν οδηγούμε. Αν και γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε, έχουμε την τάση να απαντάμε όταν ακούμε μια ειδοποίηση για νέο μήνυμα. Τα κράτη έχουν κανονισμούς που απαγορεύουν τη χρήση smartphone κατά την οδήγηση, αλλά οι αρχές δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν αυτούς τους κανονισμούς ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν εργαλεία στην αγορά που βοηθούν να αποφύγουμε τη διάσπαση της προσοχής, αλλά μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν.

Υπάρχει, ωστόσο, το SafeDrivePod, που προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση που εξασφαλίζει ότι η οθόνη του smartphone είναι κλειδωμένη κατά την οδήγηση. Το προϊόν αυτό είναι ένας συνδυασμός τριών στοιχείων: Pod, Εφαρμογή και Συμφωνία:

  • Το Pod τοποθετημένο κάπου στο όχημα, στέλνει ένα ασύρματο ραδιοφωνικό σήμα για να ενημερώσει πως το όχημα κινείται.
  • Μια ισχυρή εφαρμογή τρέχει στο τηλέφωνο του οδηγού και απενεργοποιεί κάθε πρόσβαση σε εφαρμογές όταν οδηγεί. Έχει, όμως τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς χρήση χεριών και να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές πλοήγησης.
  • Μια σημαντική πτυχή της ιδέας αυτής είναι η ασφάλειά των οδηγών. Ο fleet manager κάνει μια συμφωνία με τον οδηγό για να φτάσει τόσο το αυτοκίνητο όσο και ο ίδιος στο σπίτι με ασφάλεια. Και ενημερώνεται για το πώς χρησιμοποιεί κάθε οδηγός το σύστημα SafeDrivePod.

Ο συνδυασμός των τριών στοιχείων (εξοπλισμός, λογισμικό και διακομιστής) καθιστά το SafeDrivePod ένα μοναδικό και καινοτόμο προϊόν, που δεν μπορεί να παρακαμφθεί χωρίς ενημέρωση.

Παρ΄όλο που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι πραγματικοί αριθμοί, για προφανείς λόγους, οι μελέτες εκτιμούν ότι το 25% όλων των ατυχημάτων αυτοκινήτων συμβαίνει επειδή ο οδηγός αποσπάστηκε λόγω του smartphone του. Το ένα τρίτο των εργαζομένων στέλνουν μηνύματα κειμένου ενώ οδηγούν και το 30% αυτού του συνόλου είχε παρ΄ολίγον ατύχημα ως αποτέλεσμα αυτού. Η εμπειρία αυτή, ωστόσο, δεν αλλάζει τη συμπεριφορά τους! Εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα και να ψάχνουν κατά την οδήγηση. Οι επαγγελματίες οδηγοί που χρησιμοποιούν το smartphone κατά την οδήγηση είναι νεότεροι από τον μέσο όρο των επαγγελματιών οδηγών και σχεδόν οι μισοί από αυτούς (46%) είναι κάτω των 41 ετών.

Το SafeDrivePod στο όχημα εξασφαλίζει στον υπεύθυνο στόλου ότι οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα smartphone τους μόνον για κλήσεις hands-free κατά την οδήγηση. Αυτό οδηγεί σε μείωση των ζημιών αυτοκινήτων και μείωση του κόστους αποζημιώσεων. Πάνω απ’ όλα, συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι θα φτάσουν στο σπίτι ασφαλείς. Πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα.

Προηγούμενο άρθροΗ εφαρμογή Perfectly Keyless της Bosch απομακρύνει τους χάκερ
Επόμενο άρθροΗ Hyundai Motor Partners συνεργάζεται με την Top Flight