Το Renault Group δημιούργησε την Ampere, μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία EV και λογισμικού, με στόχο τον ταχύτερο εκδημοκρατισμό των EV στην Ευρώπη.

Η στρατηγική προέβλεπε ξεχωριστή δραστηριότητα, με ομάδα ειδικευμένη στα ηλεκτρικά οχήματα και στο λογισμικό για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, ευελιξία και καινοτομία. Από την 1η Νοεμβρίου 2023, η Ampere λειτουργεί ως αυτόνομη επιχείρηση και ο Όμιλος χαίρει των λειτουργικών και βιομηχανικών πλεονεκτημάτων της.

Το 2022, το Renault Group ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προβεί σε IPO (αρχική δημόσια προσφορά) για την εταιρεία. Η τελευταία απόφαση αναφερόταν στο 1ο εξάμηνο του 2024, αναλόγως των συνθηκών αγοράς. Ο Όμιλος θεωρεί ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν ενδείκνυνται για τη συνέχιση της διαδικασίας IPO προς όφελος του Renault Group, των μετόχων του και της Ampere.

Όπως ανακοινώθηκε, το στρατηγικό σχέδιο του Renault Group, Renaulution, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και τα αποτελέσματα του 2023 επιβεβαιώνουν την ικανότητα του Ομίλου για δημιουργία βιώσιμων ταμειακών ροών, προς χρηματοδότηση του μέλλοντός του (συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της Ampere). Τα τελευταία εξάμηνα, το Renault Group βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις του άνω των αρχικών προσδοκιών, γεγονός που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και απόλυτη ελευθερία δράσης.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς μετοχών και την ισχυρότερη εισροή μετρητών, ο Όμιλος αποφάσισε να ακυρώσει την διαδικασία IPO της Ampere.

Η ομάδα της Ampere έχει δεσμευτεί στην εκτέλεση της στρατηγικής της και στην δημιουργία επιδόσεων, με σκοπό:

  • Σαφή οδικό χάρτη δραστικής μείωσης του κόστους των EV κατά 40% εντός μιας γενιάς (με σταδιακή βελτίωση της τιμής οχημάτων).
  • Τεχνολογικό σχέδιο διαφοροποίησης με λογισμικό και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (OpenR Link, Reno Avatar, Software-Defined-Vehicle…).
  • Σημαντικό νέο λανσάρισμα των Scenic, Renault 5, Renault 4, Twingo και 2 επιπλέον αυτοκινήτων.
  • Ανάπτυξη του πλέον συμπαγούς και αποδοτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος EV στην Ευρώπη.

Το Renault Group θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της Ampere έως ότου ισοσκελιστεί το 2025. Οι στόχοι που ανακοινώθηκαν την Ημέρα Κεφαλαιαγοράς της Ampere επιτεύχθηκαν. Επιπλέον, αυτή η απόφαση δεν έχει καμία επίδραση στα χρηματοοικονομικά του Ομίλου και στην στρατηγική κατανομής κεφαλαίου.

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τις ομάδες μας, που σε λιγότερο από 2 χρόνια δημιούργησαν με την Ampere τον καλύτερο ανταγωνισμό έναντι κορυφαίων διεθνών εταιρειών. Ιδρύοντας μια απολύτως εστιασμένη επιχείρηση EV και λογισμικού, δημιουργήσαμε μια ευέλικτη και ανταγωνιστική εταιρεία σε χρόνο ρεκόρ. Διαθέτουμε νοοτροπία start-up που μας επιτρέπει να καινοτομούμε συνεχώς. Αυτό ακριβώς θα καταστήσει επιτυχή την Ampere στο νέο προκλητικό περιβάλλον. Σήμερα, λάβαμε μια ρεαλιστική απόφαση. Επικεντρωνόμαστε στην στρατηγική μας και στην οικοδόμηση επιδόσεων δημιουργίας αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη μας». δήλωσε ο Luca de Meo, CEO Renault Group & Ampere.

Προηγούμενο άρθροΒαν υδρογόνου, η Stellantis Pro One επεκτείνεται
Επόμενο άρθροΔιαθέσιμο το Jeep Avenger e-Hybrid με αυτόματο κιβώτιο