Η εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων Porsche, η θυγατρική της εταιρεία συμβούλων διαχείρισης και πληροφορικής MHP και ο ασφαλιστικός όμιλος Munich Re ίδρυσαν μια κοινοπραξία – την FlexFactory.

Στόχος είναι να καταστήσει πιο ευέλικτη και οικονομικά αποδοτική την παραγωγή μικρών σειρών όλων των τύπων διαφορετικών προϊόντων στον μεταποιητικό κλάδο. Η FlexFactory χρησιμεύει ως συμβουλευτικός και επιχειρηματικός παράγοντας. Δεν διαθέτει δικές του εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά προσφέρει τις γνώσεις και τις αντίστοιχες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη δημιουργία υπηρεσιών ευέλικτης παραγωγής από μία μόνο πηγή (Ψηφιακή παραγωγή ως υπηρεσία). Επιπλέον, η FlexFactory υποστηρίζει την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου του πελάτη.

Επιτρέπει έτσι στους πελάτες του μεταποιητικού κλάδου να εφαρμόζουν καινοτομίες ή παραλλαγές προϊόντων ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από ό,τι μέσω παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής και με μικρότερη εισροή κεφαλαίου. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοιες λύσεις: οι κατασκευαστές πολλών κλάδων διαφόρων ειδών (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, είδη ένδυσης ή συσκευασίας κ.λπ.) αντιμετωπίζουν τις ολοένα και πιο εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών, ενώ συντομεύουν οι κύκλοι ζωής των προϊόντων – χωρίς να αγνοούν τους επιχειρηματικούς κινδύνους που προκύπτουν από αυτόν τον μετασχηματισμό για τους ισολογισμούς τους. Εξάλλου, η περισσότερη καινοτομία συνεπάγεται υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες. Ταυτοχρόνως, οι συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής έχουν επίσης υψηλό σταθερό κόστος για μικρές ποσότητες. Η FlexFactory αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις και το σχετικό δυναμικό της αγοράς, δείχνοντας το δρόμο για ένα πιο ευέλικτο, οικονομικά υπολογίσιμο τρόπο παραγωγής σε αποδοτικές δομές και, εάν απαιτηθεί, υποστηρίζοντας την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων πελατών.

Συνδυασμός των αντίστοιχων βασικών ικανοτήτων των εταίρων

Γι ‘αυτό, οι προσφορές του συνδυάζουν τις αντίστοιχες βασικές ικανότητες των συνεργατών που εμπλέκονται σε μια κοινή πλατφόρμα: Η Porsche συμβάλλει με την κατασκευαστική της τεχνογνωσία. Η MHP με την εμπειρογνωμοσύνη της στη βελτιστοποίηση ψηφιακών διαδικασιών, ειδικά στη διασύνδεση της ανάπτυξης με την παραγωγή.

Τα μοντέλα χρηματοδότησης και ασφάλισης και η εγγύηση απόδοσης προγραμματισμένης παραγωγής εναπόκεινται στην Munich Re. Επιπλέον, η θυγατρική της Munich Re, Relayr, παρέχει ψηφιακή ανάλυση κινδύνου μέσω συστημάτων αισθητήρων IoT στο μείγμα.

Μεσοπρόθεσμα, η ενσωμάτωση περαιτέρω τεχνολογικών συνεργατών στην ανοιχτή πλατφόρμα FlexFactory είναι εφικτή και επιθυμητή από τους εταίρους, σύμφωνα με την έννοια ενός ανοιχτού οικοσυστήματος παραγωγής. Η ιδέα δοκιμάστηκε από τους συνεργάτες τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σεναρίου υλοποίησης στο συνεργείο αμαξωμάτων της Porsche, προσομοιώνοντας και βελτιστοποιώντας την παραγωγή διαφόρων εξαρτημάτων (π.χ. παραλλαγές πόρτας αυτοκινήτου) σε μία γραμμή παραγωγής.

Ο Lutz Meschke, Μέλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αρμόδιος Χρηματοοικονομικών και Πληροφορικής της Porsche AG, δήλωσε: “Το ενδιαφέρον των πρώτων δυνητικών πελατών μας δείχνει τη μεγάλη ζήτηση για εξατομικευμένα προϊόντα. Αυτή η κοινοπραξία είναι ακόμα μικρή, αλλά είναι τέλεια διαμορφωμένη. Μπορεί να επιλύσει τα θέματα παραγωγής ακόμα και περιορισμένων σειρών με οικονομικό τρόπο και έτσι να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη βιομηχανική παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνδυάζουμε την παραγωγική ικανότητα της Porsche με την τεχνογνωσία λογισμικού της MHP και την εμπειρία διαχείρισης κινδύνων της Munich Re”.

Ο Torsten Jeworrek, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re, δήλωσε: “Με το FlexFactory, εμείς και οι συνεργάτες μας δημιουργήσαμε μια μελλοντική πλατφόρμα για το άνοιγμα νέων αγορών, που αντιμετωπίζει την πρόκληση της σύγχρονης παραγωγής. Η συνεργασία μας υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ικανότητα καινοτομίας και λύσεων της Munich Re ως διαχειρίστριας κινδύνου και ειδικού χρηματοδότησης για τη Βιομηχανία 4.0”.

Ο Ralf Hofmann, ιδρυτής, μέτοχος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MHP, δήλωσε: “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σημαντική προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας και για ολόκληρη την οικονομία, με ψηφιακές, ευέλικτες λύσεις και τεχνολογικές καινοτομίες. Συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία της Munich Re και της Porsche, με το εύρος της τεχνογνωσίας μας στις ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούμε να το πετύχουμε ακόμα και με ειδική παραγωγή μικρής κλίμακας, διατηρώντας υψηλή αποδοτικότητα κόστους”.

Οι μέτοχοι της FlexFactory GmbH είναι η Porsche και η MHP (25% εκάστη) και η Munich Re (50%). Διευθύνοντες σύμβουλοι της FlexFactory είναι ο Phillipp Hypko και ο Philip Plattmeier.

 

Προηγούμενο άρθροNέο Hyundai i30 N με 8-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη
Επόμενο άρθροMINI Vision Urbanaut: ο προσωπικός σας χώρος