Ποινή 200 εκατ. γιεν στη Nissan λόγω υπόθεσης Ghosn

Στις 3 Μαρτίου 2022, κοινοποιήθηκε στην Nissan η απόφαση ενοχής της για παράβαση του νόμου περί χρηματοοικονομικών μέσων και συναλλάγματος (FIEA) (υποβολή ετήσιων αναφορών τίτλων που περιέχουν ψευδείς δηλώσεις) από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τόκιο και της επιβλήθηκε ποινή 200 εκατομμυρίων γιεν (1,590 εκατ. ευρώ περίπου).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας “Το διοικητικό συμβούλιο της Nissan έλαβε την έκθεση περί ανάρμοστης συμπεριφοράς υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου και άλλων εμπλεκομένων με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2019. Η εσωτερική έρευνα που διεξήχθη από τη Nissan και εξωτερικούς δικηγόρους διαπίστωσε πως ο Carlos Ghosn και ο Greg Kelly συνεργάστηκαν για την απόκρυψη αποδοχών του Ghosn στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας. Επιπλέον, βάσει των ευρημάτων, ο Ιαπωνικός Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών επέβαλε διοικητική χρηματική ποινή στην Nissan στις 27 Φεβρουαρίου 2020, λόγω σημαντικών ανακριβειών προηγούμενων ετήσιες οικονομικών εκθέσεων.

Βάσει των ανωτέρω, η Nissan ισχυρίζεται πως οι πράξεις αμφοτέρων των ατόμων συνιστούν αδιαμφισβήτητη παραβίαση της FIEA και πως η εταιρεία τιμωρείται βάσει της ρήτρας διπλής ποινικής ευθύνης. Για τον λόγο αυτόν, χωρίς να περιμένει την δίκη, η Nissan έχει προβεί σε μέτρα ενίσχυσης της διακυβέρνησής της και μεταρρύθμισης της εταιρικής της νοοτροπίας, προς αποτροπή ανάλογων ανάρμοστων συμπεριφορών.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν, βάσει αποδεικτικών στοιχείων, την ύπαρξη μη καταβληθείσας αποζημίωσης εκ μέρους του Ghosn και πως απέκρυψε τις αποδοχές του στην ετήσια οικονομική έκθεση. Η εταιρεία υποστηρίζει πως πρόκειται για δίκαιη απόφαση την οποία λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη. Από την άλλη, δεν περίμενε πως το Δικαστήριο θα έκρινε τα στοιχεία ανεπαρκή ως προς την αξιοπιστία του μάρτυρα για πρόθεση και συνεργασία εκ μέρους του Kelly.

Η Nissan αντιμετωπίζει την απόφαση με απόλυτη σοβαρότητα και κατόπιν προσεκτικής εξέτασης της ποινής και των πορισμάτων, αποφάσισε να μη ασκήσει έφεση.

Εάν οι εισαγγελείς δεν ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης ενοχής της Nissan εντός της προθεσμίας που καθορίζεται από τον νόμο περί ποινικής δικονομίας, η απόφαση θα τελεσιδικήσει. Στην περίπτωση αυτή, στο πλαίσιο της εντολής πληρωμής χρηματικής ποινής, όπως ανακοινώθηκε στην Έγκαιρη Δημοσιοποίηση του Χρηματιστηρίου του Τόκιο «Εντολή πληρωμής χρηματικής ποινής από τον Οργανισμό Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών» της 28ης Φεβρουαρίου 2020, το τμήμα που αντιστοιχεί στην ίδια υπόθεση με την αγωγή (δηλ., 1.018.645.000 γιεν) θα τροποποιηθεί, αφαιρώντας το ποσό της χρηματικής ποινής, σύμφωνα με το άρθρο 185-8-6 της FIEA.

Η ανάρμοστη συμπεριφορά του Ghosn και άλλων εμπλεκομένων δεν περιορίζεται στην παραβίαση της FIEA. Η εταιρεία λυπάται βαθύτατα που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τέτοιου είδους συμπεριφορά και θα συνεχίσει να βελτιώνει τη διακυβέρνηση και να μεταρρυθμίζει την εταιρική νοοτροπία ολόκληρης της εταιρείας, για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον”.

Προηγούμενο άρθροVolvo Cars: δοκιμάζει νέα τεχνολογία ασύρματης φόρτισης
Επόμενο άρθροInteramerican: Η Χρύσα Ελευθερίου επικεφαλής βιωσιμότητας