Πέντε πρακτικές εφαρμογές συνδεσιμότητας μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, που κάνουν τη ζωή των οδηγών και των διαχειριστών στόλων ευκολότερη.

Η συνδεσιμότητα είναι μεταξύ των τεσσάρων δύσκολων θεμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, μαζί με την ηλεκτροκίνηση, τον διαμοιρασμό και την αυτόνομη οδήγηση. Τα bit και τα byte πίσω από αυτήν την επανάσταση πρόκειται να βελτιώσουν την ψηφιακή εμπειρία των οδηγών και να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά πρότυπα για κατασκευαστές που επενδύουν σε δεδομένα. Ας ρίξουμε μια ματιά στους τύπους συνδεσιμότητας πέντε προηγμένων τεχνολογιών διαθέσιμων στα σημερινά αυτοκίνητα, που καθορίζουν το μέλλον.

Η σύνδεση των αυτοκινήτων με τον έξω κόσμο σημαίνει πως πολλά χαρακτηριστικά που δεν είχαν καμία πρότερη σχέση με τα αυτοκίνητα ή την κινητικότητα αρχίζουν να εφαρμόζονται. Κατά συνέπεια, το φάσμα των εφαρμογών συνδεσιμότητας έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα. Ξεκινά με την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω της οθόνης του infotainment, την πληρωμή μέσω βιομετρικής συσκευής στο ταμπλό, την παρακολούθηση των χιλιομετρικών σας διαδρομών για χρέωση ασφάλισης ανάλογα της χρήσης ή την επέκταση αυτονομίας του οχήματός σας. Το Internet of Things (IoT) είναι το επόμενο μεγάλο θέμα.

Δεδομένου ότι το συνδεδεμένο αυτοκίνητο απαιτεί πολλούς υπολογισμούς, οι κατασκευαστές συνεργάζονται με ειδικούς συλλογής δεδομένων και σε υπολογισμούς βάσει cloud. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Google, Microsoft και Foxconn και πολλές μικρότερες startup υποστηρίζουν τους οδηγούς. Και αυτοί αναμένουν κυρίως απρόσκοπτη εμπειρία εφαρμογής και συσκευής -ή υπηρεσίας και αυτοκινήτου- όπως ακριβώς στα smartphone τους.

Σε γενικές γραμμές, οι κατασκευαστές κατατάσσουν τη συνδεσιμότητα σε τρεις τύπους εφαρμογών:

  • Γενικά Πελατοκεντρική: σκεφτείτε παράδοση στο αυτοκίνητο, όπου θα μπορείτε να ανοίξετε τον χώρο αποσκευών εξ αποστάσεως για τον διανομέα ή να γεμίσετε την μπανιέρα σας με προφορική εντολή στην Alexa από το αυτοκίνητό σας. Το εξωτερικό περιβάλλον εισέρχεται στο όχημα.
  • Πελατοκεντρική κινητικότητα: εδώ θα βρείτε τα πάντα, από καταγραφή συμπεριφοράς οδηγού μέσω τηλεματικής ή υπηρεσίες εντοπισμού, που επιτρέπουν στους κατασκευαστές να συνεργαστούν, π.χ., με εταιρείες λιανικής και να προσφέρουν εκπτώσεις για τακτικές διαδρομές. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι εφαρμογές car-as-a-payment και κινητικότητας.
  • Αυτοκινητοκεντρική: αυτές οι υπηρεσίες αφορούν αποκλειστικά στο όχημα και καλύπτουν τα πάντα, από προληπτική συντήρηση, ασύρματη αναβάθμιση αυτοκινήτου με νέες επιλογές, συστήματα διαχείρισης στόλου ή προσωπική ασφάλιση.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες εφαρμογές πραγματικών συνθηκών που ξεπερνούν τα όρια της συνδεσιμότητας.

  1. ΓΕΩΦΡΑΓΗ

Σύνδεση πλοήγησης του οχήματος με τους ισχύοντες νομοθετικούς περιορισμούς του άμεσου περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, όταν ένα plug-in υβριδικό εισέρχεται σε καθορισμένη ζώνη μηδενικών εκπομπών, μπορεί να μεταβεί αυτομάτως σε ηλεκτρική λειτουργία μέσω αναγνώρισης. Η Kia ενσωματώνει αυτήν την τεχνολογία που αποκαλείται Greenzone Drive Mode στις τελευταίες υβριδικές εκδόσεις του Niro και οι καθορισμένες περιοχές μπορούν να αποθηκευτούν από τον οδηγό.

Η Ford κάνει δοκιμές γεωφραγής με εφαρμογή περιορισμών ταχύτητας, προσαρμόζοντας αυτομάτως την ανώτατη ταχύτητα βάσει του επιτρεπόμενου ορίου. Κάποιες μάρκες premium χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία για να προσαρμόσουν τις αλλαγές ταχυτήτων στις οδικές συνθήκες.

  1. ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Οι ασύρματες ενημερώσεις καθίστανται όλο και πιο δημοφιλείς, αλλά έχουν ακόμα πολύ δρόμο. Τώρα σε πολυτελείς μάρκες όπως η Audi, η BMW, η Mercedes, η Volvo, η Polestar και άλλες, οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιήσουν επιλογές εξοπλισμού και λογισμικού μετά την αγορά και βάσει συνδρομής.

Η Tesla δημιουργεί έσοδα χρησιμοποιώντας ασύρματες ενημερώσεις που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια λόγω της ικανότητας εξοπλισμού παλαιότερων οχημάτων με νεότερες εκδόσεις λογισμικού (ημι)αυτόνομης οδήγησης.

  1. ΟΧΗΜΑ ΠΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟ (V2G)

Μια από τις πλέον υποσχόμενες υπηρεσίες συνδεσιμότητας συνδέει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο οικιακό δίκτυο, μετατρέποντάς τα σε σταθμούς ενέργειας. Έτσι, βοηθούν στην έξυπνη εξισορρόπηση της σωστής ισχύος στην κατάλληλη στιγμή, απαλύνοντας τις ώρες αιχμής και παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια ως πάροχος, με οικονομικό όφελος.

Πολλές τέτοιες δοκιμές πραγματοποιούνται με Nissan Leaf, Ioniq 5 και BMW i3, αλλά η Volkswagen θα είναι η πρώτη που θα προσφέρει την τεχνολογία στους χρήστες ID. έως το τέλος του 2022. Η περαιτέρω ανάπτυξη συλλογής μεγάλων δεδομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση μεγιστοποίησης της λειτουργικότητας.

  1. ΣΜΗΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Φανταστείτε ένα σμήνος πουλιών που αλλάζουν ταυτοχρόνως κατεύθυνση εν πτήσει. Τα οχήματα που είναι συνδεδεμένα σε δίκτυο LAN μπορούν να συμπεριφερθούν αναλόγως στον αυτοκινητόδρομο, διατηρώντας σχετική απόσταση μεταξύ τους και αντιδρώντας σε εντοπισμένα εμπόδια για βέλτιστη ασφάλεια.

Μεταξύ άλλων εφαρμογών, αυτό το αυτοδιδασκόμενο σύστημα μπορεί να συνδεθεί με συνεργεία συντήρησης δρόμων και να τα ενημερώνει για τη φθορά τους και τις επικίνδυνες υποδομές.

  1. CAR AS PAYMENT

Τελικά, τα αυτοκίνητα θα καταστούν τρόποι πληρωμής όπως τα wearables. Η εταιρεία πιστωτικών καρτών VISA συνεργάζεται ήδη με την Honda και την Mercedes για αγορές μέσω αυτοκινήτου και συστήματα μετάδοσης σήματος στις αντλίες καυσίμου ή στους χώρους στάθμευσης εντοπίζουν αυτομάτως το αυτοκίνητο και βοηθούν στην επιλογή υπηρεσίας (ποσότητα καυσίμου κ.λπ.) μέσω της οθόνης ψυχαγωγίας και στην αυτόματη πληρωμή της. Η αναβάθμιση αυτών των χαρακτηριστικών στα διόδια, στις σήραγγες και στα πορθμεία θα διευκολύνει τη διαδικασία τιμολόγησης επαγγελματικών και εταιρικών στόλων.

Με φαινομενικά απεριόριστες δυνατότητες συνδεσιμότητας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να επενδύσουν σε συνεργασίες ή σε startup, από παρόχους υπηρεσιών έως ασφάλειας κυβερνοχώρου, για να αποκομίσουν κέρδη, καθώς τα αυτοκίνητα καθίστανται όλο και πιο αυτόνομα. Ωστόσο, οι στόλοι πρέπει επίσης να αγκαλιάσουν αυτήν την εξέλιξη, καθώς προστατεύει τα πάγιά τους, βελτιώνει την εμπειρία των χρηστών και μειώνει το κόστος.

Προηγούμενο άρθροΗ Mobinck επεκτείνεται στη Γερμανία
Επόμενο άρθροVolkswagen Group: Υπευθυνότητα στην Προμήθεια Πρώτων Υλών