Ο CEO της Renault, Carlos Ghosn, που κρατείται σε ιαπωνική φυλακή από τις 19 Νοεμβρίου, παραιτήθηκε καθώς καθίσταται σαφές ότι η δυσάρεστη κατάσταση στην Ιαπωνία μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν.

Ο κ. Carlos Ghosn συνελήφθη με την κατηγορία των οικονομικών παραπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόκρυψης του εισοδήματός του κατά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και της μεταφοράς προσωπικών οικονομικών ζημιών στην εταιρεία. Αν καταδικαστεί, ο κ. Ghosn μπορεί να αντιμετωπίσει αρκετά χρόνια στη φυλακή.

Η παραίτησή του ανακοινώθηκε από τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Bruno Le Maire. Αντικαταστάτης του στη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Michelin Jean-Dominique Senard και στη θέση του CEO ο Thierry Bollore, ο οποίος τον αντικαθιστά ήδη προσωρινά.

Ο κ. Ghosn βρισκόταν στην ηγεσία της Renault από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και ξεκίνησε η συμμαχία μεταξύ της Renault και της Nissan, στην οποία προστέθηκε αργότερα η Mitsubishi.

Ακολούθως, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου αποφάσισε να παράσχει στη Renault μια νέα δομή διακυβέρνησης και, με αυτή την ευκαιρία, διαχωρίστηκαν τα καθήκοντα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του CEO.

Εκτός από όλες τις λειτουργίες που περιλαμβάνονται συνήθως στα καθήκοντα του προέδρου, ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της Renault θα πρέπει να αξιολογήσει και ενδεχομένως να αλλάξει τη διακυβέρνηση της Renault για να διασφαλίσει τη μετάβαση στη νέα δομή.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault επιθυμεί να επιβλέπει ενεργά τη λειτουργία της Συμμαχίας και αποφάσισε να αναθέσει στον πρόεδρο της πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση της Συμμαχίας εκ μέρους της Renault, σε συνεργασία με τον CEO.

Με αυτή την ιδιότητα, ο πρόεδρος θα είναι ο κύριος υπεύθυνος επικοινωνίας με τη Nissan και τη Mitsubishi για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την οργάνωση και εξέλιξη της Συμμαχίας. Θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε νέα συμφωνία Συμμαχίας που θεωρεί χρήσιμη για το μέλλον της Renault και θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος της Renault στα όργανα διοίκησης της Συμμαχίας και στη Nissan, όταν η Renault έχει το δικαίωμα πρότασης.

Προηγούμενο άρθροΝόμιμη πάλι η Uber στις Βρυξέλλες
Επόμενο άρθροΗ Honda θα παρουσιάσει το ηλεκτρικό της πρωτότυπο στη Γενεύη