Τα ηλεκτρικά φορτηγά Volvo διένυσαν περισσότερα από 80 εκατ. χλμ -ή 2.000 φορές το γύρο του κόσμου- από τότε που η μάρκα λανσάρισε τα πρώτα της μοντέλα το 2019.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά Volvo μείωσαν τις εκπομπές CO2 και ταυτόχρονα βελτίωσαν σημαντικά το περιβάλλον εργασίας των οδηγών.

Τα νέα δεδομένα παρακολούθησης του στόλου ηλεκτρικών φορτηγών Volvo αποκαλύπτουν ότι έχουν διανύσει περισσότερα από 80 εκατ. χιλιόμετρα επαγγελματικής κυκλοφορία σε όλο τον κόσμο από το 2019. Για την κάλυψη της ίδιας απόστασης με ισοδύναμα πετρελαιοκίνητα φορτηγά θα είχαν καταναλώσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια λίτρα[i] πετρέλαιο και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν[ii] κατά 68.000 τόνους.

“Χαίρομαι που βλέπω πως οι μεταφορικές εταιρείες κατανοούν τα οφέλη των ηλεκτρικών φορτηγών στις καθημερινές τους λειτουργίες. Ο τομέας των μεταφορών αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα ηλεκτρικά φορτηγά αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος. Χάρη σε πολλούς πρώτους χρήστες μπορούμε ήδη τώρα να δούμε τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας”, δήλωσε ο Roger Alm, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

5 χρόνια τεχνογνωσίας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

Η πρώιμη είσοδος της Volvo στην κατηγορία των ηλεκτρικών φορτηγών δημιούργησε μια μοναδική τεχνογνωσία στον τομέα των ηλεκτρικών μεταφορών χωρίς εκπομπές ρύπων,με διδάγματα που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών φορτηγών επόμενης γενιάς της μάρκας.

  • Έχει μεγάλη αξία να είσαι από τους πρώτους – οι εταιρείες μεταφορών με ηλεκτρικά φορτηγά διαθέτουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προσφέροντας μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων
  • Η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της επένδυσης τόσο στα ηλεκτρικά φορτηγάό όσο και στην υποδομή φόρτισης δημιουργεί μια ισχυρή επιχειρηματική υπόθεση για τις εταιρείες μεταφορών – με τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής και των διαδρομών οδήγησης και την κοινή χρήση των εγκαταστάσεων φόρτισης
  • Τα οφέλη των ηλεκτρικών φορτηγών δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά – οι οδηγοί βιώνουν σημαντικά καλύτερο περιβάλλον εργασίας με πολύ χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και δονήσεων

Αυξανόμενη παρουσία της ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως

Οι παγκόσμιες παραδόσεις ηλεκτρικών φορτηγών της Volvo Trucks αυξήθηκαν κατά 256% και ανήλθαν σε 1.977 φορτηγά το 2023 ενώ υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον από τους πελάτες το 2024. Στην Ευρώπη, περισσότεροι από τους μισούς πελάτες ηλεκτρικών φορτηγών επέλεξαν Volvo κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – το μερίδιο της Volvo στο τμήμα των ηλεκτρικών φορτηγών ήταν 56%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Volvo αντιπροσώπευε το 44% όλων των πωληθέντων ηλεκτρικών φορτηγών.

Η Volvo έχει παραδώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 3.500 ηλεκτρικά φορτηγά σε πελάτες σε 45 χώρες σε έξι ηπείρους. Κατά τη διάρκεια του 2023, η Volvo Trucks επέκτεινε την παρουσία της στα ηλεκτρικά φορτηγά, καθώς παρέδωσε τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα βαρέως τύπου στη Λατινική Αμερική, τα οποία θα διατεθούν σε πελάτες στη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ουρουγουάη. Η Volvo είναι επίσης ο πρώτος κατασκευαστής που παρέδωσε ηλεκτρικά φορτηγά βαρέως τύπου στο Μαρόκο, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία

“Όχι μόνο οι μεταφορικές εταιρείες, αλλά και οι πελάτες των μεταφορικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής υπογράφουν την πρωτοβουλία SBTi – Science Based Target initiative – και αρχίζουν να απαιτούν βιώσιμες λύσεις μεταφορών από τους παρόχους τους. Αυτό αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που οδηγεί στη στροφή προς τα ηλεκτρικά φορτηγά”, συμπλήρωσε ο Roger Alm.

Ηλεκτρικά φορτηγά για όλες τις μεταφορικές ανάγκες

Τα ηλεκτρικά φορτηγά Volvo καλύπτουν τις ανάγκες ευρέως φάσματος εφαρμογών – από την αστική διανομή και τη διαχείριση αποβλήτων μέχρι τις εθνικές μεταφορές και τις κατασκευές. Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών ηλεκτροκίνησης, η Volvo έχει επίσης αναπτύξει ισχυρή τεχνογνωσία στη βελτιστοποίηση της χρήσης της εγκατεστημένης ενέργειας, της φόρτισης και της συντήρησης των ηλεκτρικών φορτηγών.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, η Volvo Trucks ανέπτυξε σταδιακά τη γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων που σήμερα να περιλαμβάνει οκτώ αμιγώς ηλεκτρικά φορτηγά.

Τα μοντέλα ηλεκτρικών φορτηγών Volvo που προσφέρονται είναι τα Volvo FL Electric, FE Electric, FM Electric, FM Low Entry, FMX Electric, FH Electric, FH Aero Electric και το VNR Electric. Το κορυφαίο σε πωλήσεις είναι το Volvo FH Electric, το οποίο πρόσφατα επιλέχθηκε για το διάσημο βραβείο International Truck of the Year Award για το 2024.


[i] βάσει δεδομένων πελατών για αντίστοιχο μείγμα μοντέλων ισοδύναμων πετρελαιοκίνητων φορτηγών.

[ii] σύμφωνα με τους υπολογισμούς well-to-wheel (από τη γεώτρηση στον τροχό του προτύπου GLEC v3. 

Προηγούμενο άρθροΟ Olaf Schick νέος CFO της Continental AG
Επόμενο άρθροΟργανωτικές αλλαγές στην TEOREN MOTORS