Ο Euro NCAP λανσάρισε στις 17 Ιουνίου την Euro Rescue, μια πανευρωπαϊκή εφαρμογή για διασώστες ατυχημάτων. Σε συνεργασία με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η Euro Rescue παρέχεται δωρεάν, ώστε να μπορούν οι διασώστες να βοηθούν τους ανθρώπους στα εμπλεκόμενα σε ατύχημα οχήματα με ασφάλεια.

Σήμερα, η ασφάλεια των αυτοκινήτων δεν αφορά μόνο στην προστασία των επιβατών και την προώθηση συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης, αλλά επίσης την καλύτερη ασφάλεια μετά το ατύχημα. Καθώς τα οχήματα έχουν γίνει πιο ανθεκτικά, περίπλοκα και με εναλλακτικούς κινητήρες, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να γνωρίζουν οι πρώτοι διασώστες τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν στη σκηνή ενός ατυχήματος. Η παρέμβαση στο σωστό χρόνο είναι κρίσιμη και οι διασώστες χρειάζονται γρήγορες και απλές πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή ενός οχήματος για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ατόμων από τη σύγκρουση με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων διαθέτουν τα λεγόμενα “Φύλλα Διάσωσης” και “Οδηγούς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης”.

Ένα Φύλλο Διάσωσης είναι μια τυποποιημένη συνοπτική σελίδα που περιέχει όλες τις κρίσιμες πληροφορίες που χρειάζονται οι διασώστες για να πραγματοποιήσουν τον απεγκλοβισμό επιβατών γρήγορα και με ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη θέση των εξαρτημάτων (π.χ. αερόσακους και προεντατήρες) και ηλεκτρικών καλωδίων και μπαταριών υψηλής τάσης, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους παγιδευμένους επιβάτες και τους ίδιους τους διασώστες. Οι οδηγοί αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του κατασκευαστή περιέχουν πιο λεπτομερείς οδηγίες για να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τα οχήματα εναλλακτικών καυσίμων.

Ο Euro NCAP, μαζί με τη Διεθνή Ένωση Υπηρεσιών Πυρόσβεσης & Διάσωσης (CTIF), συγκεντρώνουν τα φύλλα διάσωσης των κατασκευαστών σε μια νέα εφαρμογή, την Euro Rescue. Η εφαρμογή μπορεί να ληφθεί ελεύθερα και είναι διαθέσιμη για Android και iOS. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης, επιτρέποντας στους διασώστες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες ακόμα και όταν υπάρχει μικρή ή καθόλου κάλυψη δικτύου στο σημείο της συντριβής. Για όλα τα αυτοκίνητα που αξιολογούνται από το 2020 και μετά, ο Euro NCAP θα επαληθεύσει το περιεχόμενο και θα μοιράζεται φύλλα διάσωσης σύμφωνα βάσει ISO και οδηγούς απόκρισης έκτακτης ανάγκης για οχήματα που κινούνται με εναλλακτική ενέργεια, μέσω της νέας εφαρμογής.

Η Euro Rescue κυκλοφορεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Από το 2023, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Η χρήση της δεν περιορίζεται στην Ευρώπη: το Αυστραλιανό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Αυτοκινήτων, (ANCAP SAFETY), η ανεξάρτητη αρχή ασφάλειας οχημάτων της περιοχής, εγκαινιάζει επίσης την εφαρμογή της “ANCAP Rescue” με βάση την Euro Rescue.

Η εφαρμογή είναι απαραίτητη επειδή τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά και περίπλοκα, με μια ολοένα ευρύτερη γκάμα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους διασώστες να γνωρίζουν ποιες λειτουργίες διάσωσης είναι ή δεν είναι ασφαλείς για εκτέλεση. Ωστόσο, η εφαρμογή θα βοηθήσει επίσης στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τους τόπους συγκρούσεων.

Δείτε το video παρουσίασης:

Προηγούμενο άρθροΣε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση
Επόμενο άρθροΗ πτώση συνεχίζεται στις ευρωπαϊκές ταξινομήσεις