Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη ανακοινώνει με χαρά τη δημοσίευση της πρώτης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος 2023. Η έκθεση αυτή, που συντάχθηκε χωρίς να υπάρχει υποχρέωση από ευρωπαϊκή οδηγία, αναδεικνύει τη δέσμευσή του Ομίλου να δρα με υπευθυνότητα, εστιάζοντας στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023 εστιάζει στις επιδράσεις, τις μεθόδους διαχείρισης και τις επιδόσεις του Ομίλου σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας, οικονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα GRI Standards 2021 και περιλαμβάνει τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Στα βασικά κεφάλαια της έκθεσης περιλαμβάνονται «Η Πορεία μας προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Η Προστασία του Περιβάλλοντος – Άνθρωποι και Ευημερία – Εταιρική Διακυβέρνηση και Επιχειρηματική Ηθική – Οι Δράσεις μας για την Κοινωνία και το Περιβάλλον».

Μέρος των θεμελιωδών θεμάτων που αναλύθηκαν, αποτελούν η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα, η ενεργειακή μετάβαση, η βιώσιμη κινητικότητα, η διαχείριση αποβλήτων, οι πρακτικές απασχόλησης, τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως επίσης και η εταιρική κουλτούρα. Το 2023, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη υπολόγισε για πρώτη φορά το ανθρακικό του αποτύπωμα, καταγράφοντας τις άμεσες (Scope 1) και έμμεσες εκπομπές (Scope 2) που προκύπτουν από τις δραστηριότητές του. Οι έμμεσες εκπομπές μειώθηκαν κατά 80,03% σε σύγκριση με το 2022, χάρη στις Εγγυήσεις Προέλευσης και τη χρήση 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις κεντρικές εγκαταστάσεις του στην Αθήνα.

Εκτός αυτών, τοποθετήθηκαν φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες των κτιρίων, καλύπτοντας το 82-88% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών από ηλιακή ενέργεια. Παράλληλα, ακολουθώντας αρχές κυκλικής οικονομίας, η επιχείρηση συνέβαλε στην επαναχρησιμοποίηση εξαρτημάτων από οχήματα και συνέχισε τα προγράμματα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών-ανταλλακτικών.

Ο Όμιλος προωθεί την πράσινη κινητικότητα διευρύνοντας τη γκάμα των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, προσφέροντας λύσεις χαμηλών και μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και δεσμεύεται για την ανάπτυξη της πράσινης κινητικότητας στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως η επιτυχία του Ομίλου στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό του. Προσφέρει ένα δίκαιο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, σεβόμενο τη διαφορετικότητα και προάγοντας την ανάπτυξη των εργαζομένων του. Το 2023, το ποσοστό των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 13,63%, με το ποσοστό μερικής απασχόλησης να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (3,55%). Η εταιρεία επενδύει στην εκπαίδευση, με τις ώρες κατάρτισης να φτάνουν συνολικά τις 2.488.

Προηγούμενο άρθροΑνταγωνιστικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρά τη μείωση των επιδοτήσεων
Επόμενο άρθροΠενήντα εταιρίες καλούν την ΕΕ να μην αλλάξει τον στόχο του 2035