Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους ευθύνης, καθώς κάποιοι οδηγοί στόλων παραδίδουν τα κλειδιά των εταιρικών αυτοκινήτων τους και χρησιμοποιούν το επίδομα μετρητών για να αγοράσουν τα δικά τους αυτοκίνητα, δημιουργώντας το λεγόμενο grey fleet.

Αυτοί οι “άτυποι” οδηγοί στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για επαγγελματικά ταξίδια, δημιουργώντας μια ευθύνη για τους εργοδότες τους.

Τα επίσημα στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτουν μείωση κατά 20.000 του πλήθους των οδηγών εταιρικών αυτοκινήτων κατά το παρελθόν έτος, πολλοί από τους οποίους θα οδηγούν πλέον “παλαιότερα, λιγότερο τακτικά συντηρημένα” οχήματα, σύμφωνα με την License Check, μια εταιρεία που παρέχει στις επιχειρήσεις υπηρεσίες ελέγχου αδειών οδήγησης.Η Licence Check προειδοποιεί, επίσης, πως πολλά από αυτά τα ιδιωτικά αυτοκίνητα δεν θα είναι επαρκώς ασφαλισμένα.

Οι εργοδότες έχουν νομική ευθύνη για τον άτυπο στόλο (grey fleet)

Ο Richard Brown, διευθυντής πωλήσεων της License Check, δήλωσε: “Οι επιχειρήσεις συχνά υποθέτουν λανθασμένα ότι, επειδή το όχημα ανήκει στον οδηγό και όχι στην εταιρεία, απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη. Ωστόσο, αυτό αποτελεί πλήρη άγνοια της νομικής υποχρέωσής τους να διασφαλίζουν ότι τα άτυπα ή γκρίζα οχήματα του στόλου είναι αρκούντως ασφαλή για χρήση, είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους και κυκλοφορούν νομίμως”.

Η έρευνα της Licence Check διαπίστωσε ότι τα πιο κοινά παραπτώματα των άτυπων ή γκρίζων οδηγών στόλου είναι η ταχύτητα, τα λεία ελαστικά, τα ελαττωματικά φρένα ή τα μη ασφαλή φορτία, καθώς και τα ασφαλιστικά αδικήματα, όπως ανασφάλιστα οχήματα έναντι κινδύνων τρίτων μερών.

“Οι εργοδότες κινδυνεύουν από αξιώσεις τρίτων εάν οι εργαζόμενοι οδηγούν για δουλειά της επιχείρησης και εμπλακούν σε ατύχημα, χωρίς να έχουν την κατάλληλη επιχειρηματική ασφαλιστική κάλυψη. Ομοίως, υπάρχει ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι που οδηγούν οχήματα ακατάλληλα, να βλάψουν κάποιους άλλους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη του εργοδότη και την επιβολή σοβαρού προστίμου εάν δεν διαθέτει σοβαρή πολιτική γκρίζου στόλου”, δήλωσε ο κ. Brown.

Λύση άτυπου στόλου

Η Licence Check διαχειρίζεται το brand Driver and Vehicle Information Solution (DAVIS), που βασίζεται στο cloud, για να βοηθήσει στη διαχείριση συμμόρφωσης οδηγών και οχημάτων του στόλου. Το σύστημα μπορεί να ελέγξει αν τα άτυπα οχήματα του στόλου έχουν καταβάλει τα κατάλληλα τέλη κυκλοφορίας και έχουν περάσει ΚΤΕΟ, καθώς και αν διαθέτουν ασφάλιση για επαγγελματική χρήση.

“Οι άτυποι οδηγοί στόλων θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά, όπως οι οδηγοί των εταιρειών και να επιβεβαιώνεται πως έχουν τη σωστή ασφάλιση επαγγελματικής κατηγορίας και ότι είναι ικανοί να χειρίζονται τον τύπο οχήματος που οδηγούν”, δήλωσε ο k. Brown.

Προηγούμενο άρθροH What3Words σε αυτοκίνητα της Ford
Επόμενο άρθροΗ Coca-Cola προχωρά και υιοθετεί ευρέως τα EVs