Ο Σπύρος Φωτεινός, πρώην στέλεχος της Toyota/Lexus, ανέλαβε CEO της Zeekr Ευρώπης, της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που στοχεύει στην Ευρώπη.

Ο Σπύρος Φωτεινός, με εμπειρία 24 ετών στην Toyota Motor, επικεφαλής του παγκόσμιου brand management της Lexus, εντάχθηκε στη Zeekr ως CEO της εταιρείας στην Ευρώπη, καθώς η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων που ανήκει στο Geely Holding Group σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί φέτος στην αγορά αυτή.

Τα κεντρικά γραφεία της Zeekr Ευρώπης θα είναι στο Άμστερνταμ, αλλά και η Σουηδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπου βρίσκονται οι ομάδες σχεδιασμού και ανάπτυξης, οι οποίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «θα διασφαλίσουν ότι τα οχήματα ανταποκρίνονται και υπερβαίνουν τις προσδοκίες των ευρωπαίων πελατών». Θα στεγάζονται στο Γκέτεμποργκ, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία των θυγατρικών της Geely Holding, Volvo και Polestar.

Ο Σπύρος Φωτεινός διαθέτει εκτενή εμπειρία στην καθιέρωση ασιατικής μάρκας στην Ευρώπη. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε πρόσφατα  πως ο κ. Φωτεινός δραστηριοποιείται ήδη στην Zeekr από τον Σεπτέμβριο του 2022, προετοιμάζοντας την ευρωπαϊκή επέκταση.

«Οι ευρωπαίοι καταναλωτές επιθυμούν όλο και περισσότερο να μεταβούν σε ηλεκτρικά οχήματα και είναι πιο δεκτικοί από ποτέ σε νέες τεχνολογίες – ειδικά σε όσες επικεντρώνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρικά οχήματα», δήλωσε ο ίδιος. «Με τους πόρους, τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουμε, η Zeekr είναι απολύτως ικανή να προσφέρει EV παγκόσμιας κλάσης, καινοτόμες υπηρεσίες και εξαιρετική τεχνογνωσία που θα κάνει τη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια πιο εύκολη, επιτρέποντάς μας να συνεισφέρουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον».

Η Zeekr ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διαθέσει το SUV Zeekr X και το sedan Zeekr 001 EV στη Δυτική Ευρώπη. Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ξεκινήσει παραδόσεις στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η φωτογραφία από την παρουσίαση της Zeekr στην Auto Shanghai 2023. Το Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) παρουσίασε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης τα νέα ηλεκτροκίνητα προϊόντα των μαρκών του: Geely Auto, Zeekr, Lynk & Co, Volvo Cars, Polestar, smart (κοινοπραξία με την Mercedes-Benz) και Lotus.

Οι συνέργειες που υπάρχουν μεταξύ των μαρκών της Geely Holding ενθαρρύνουν τη συνεργασία σε όλο τον κόσμο. Η Geely Holding ανακοίνωσε πως πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει τη διαδικασία ανταλλαγής τεχνολογικής τεχνογνωσίας με τη Renault, καθώς προωθεί τη συνεργασία της με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία σε μια νέα κοινοπραξία που επικεντρώνεται σε κινητήρες εσωτερικής καύσης επόμενης γενιάς και συνθετικά καύσιμα – e-fuels.

Προηγούμενο άρθροStellantis: δοκιμές eFuel σε 28 τύπους κινητήρων
Επόμενο άρθροΑύξηση πωλήσεων της Toyota Motor Europe