Η Northvolt συναρμολόγησε την πρώτη μπαταρία ιόντων λιθίου στο σουηδικό γιγαντιαίο εργοστάσιο της (gigafactory), σηματοδοτώντας νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή βιομηχανική ιστορία.

Πρόκειται για την πρώτη μπαταρία που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και συναρμολογήθηκε πλήρως σε γιγαντιαίο εργοστάσιο, από εγχώρια ευρωπαϊκή εταιρεία μπαταριών.

Η πρώτη μπαταρία του Northvolt Ett αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από τότε που ανακοινώθηκε το εργοστάσιο, το 2017. Η κυψέλη έχει πρισματική μορφή και βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης στις 28 Δεκεμβρίου. Η λειτουργία και αναβάθμιση του εργοστασίου θα συνεχιστεί και το 2022, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες.

Το εργοστάσιο της Northvolt 

Ο Peter Carlsson, CEO και Συνιδρυτής της Northvolt, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Northvolt και την ομάδα που εργάστηκε πολύ σκληρά για την επίτευξή του. Φυσικά, αυτή η μπαταρία είναι μόνον η αρχή. Τα επόμενα χρόνια, προσβλέπουμε η Northvolt Ett να επεκτείνει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα και να επιτρέψει την ευρωπαϊκή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Η μπαταρία αναπτύχθηκε στο Northvolt Labs, το εργοστάσιο εκβιομηχάνισης της Northvolt στο Västerås της Σουηδίας, το οποίο δραστηριοποιείται από τις αρχές του 2020. Τα επόμενα χρόνια, η παραγωγική ικανότητα του Northvolt Ett θα αυξηθεί στις 60 GWh ετησίως, για να ικανοποιήσει συμβόλαια άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει εξασφαλίσει η Northvolt από σημαντικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των BMW, Fluence, Scania, Volkswagen, Volvo Cars και Polestar. Σε αυτούς τους πελάτες, στους τομείς της αυτοκίνησης, της βιομηχανίας και της αποθήκευσης ενέργειας, η Northvolt Ett θα παραδώσει μπαταρίες διαφόρων τύπων από το 2022.

Επί του παρόντος, η Northvolt Ett στο Skellefteå απασχολεί πάνω από 500 άτομα, από 56 εθνικότητες.

Φωτογραφίες: Northvolt

Προηγούμενο άρθροΗ L-Charge λανσάρει ταχυφόρτιση EV
Επόμενο άρθροΟ Markus Deusing είναι ο νέος CEO της Alphabet