Το νέο Ford Ranger Raptor διαθέτει ανασχεδιασμένη ανάρτηση που εξασφαλίζει άνεση αλλά και απαράμιλλες, αγωνιστικού επιπέδου, δυνατότητες εκεί που η άσφαλτος δίνει τη θέση της στο χώμα.

Ένα μοναδικό pick-up με αγωνιστικές καταβολές και απαράμιλλες δυνατότητες κίνησης σε κάθε είδους επιφάνεια, όπως το νέο Ranger Raptor, δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίζεται από μια κορυφαίων προδιαγραφών ανάρτηση, η οποία “ισοπεδώνει” κάθε τι που θα βρει στο διάβα της, εξασφαλίζοντας παράλληλα και κορυφαία επίπεδα άνεσης.

Πιο συγκεκριμένα, μια σειρά δομικών ενισχύσεων ειδικά εξελιγμένων για το νέο Raptor όπως τα σημεία έδρασης των bumpstops της ανάρτησης, οι βάσεις στους θόλους των τροχών και τους πίσω συνδέσμους των αμορτισέρ, διασφαλίζουν ότι το σασί της επόμενης γενιάς του θηριώδους pick-up μοντέλου της Ford μπορεί να διαχειρίζεται υποδειγματικά ακόμα και τις πλέον απαιτητικές συνθήκες off-road οδήγησης.

Εκτός από τα παραπάνω, ένα όχημα παντός εδάφους με το καθαρόαιμο προφίλ του νέου Ranger Raptor χρειάζεται και τις κατάλληλες αναρτήσεις – γι’ αυτό το λόγο οι μηχανικοί της Ford τις επανασχεδίασαν. Η μεγάλη διαδρομή των αναρτήσεων με τους νέους, ανθεκτικούς, αλλά και αλουμινένιους συγχρόνως πάνω και κάτω βραχίονες εμπρός, και τον αναβαθμισμένο σύνδεσμο Watt πίσω, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν περισσότερο έλεγχο σε ανώμαλα εδάφη με υψηλή ταχύτητα.

Την ίδια στιγμή, η επόμενη γενιά των αμορτισέρ FOX® 2.5” Live Valve Internal Bypass του νέου Raptor υιοθετούν τεχνολογία αιχμής, με μεταβλητή απόσβεση κατά μήκος της διαδρομής τους αλλά και ηλεκτρονική διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών αυτών. Τα συγκεκριμένα αμορτισέρ είναι τα πιο προηγμένα που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στο Ranger Raptor και φέρουν πλήρωση λαδιού με Teflon™ που μειώνει τις τριβές κατά περίπου 50% σε σύγκριση με εκείνα του απερχόμενου μοντέλου.

Το hardware της ανάρτησης φέρει την υπογραφή της FOX®, ενώ η ρύθμιση και η εξέλιξή της πραγματοποιήθηκαν από την Ford Performance χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μηχανικής με τη βοήθεια υπολογιστή (CAE) και δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες. Όλες οι παράμετροι, όπως η σκληρότητα των ελατηρίων, η απόσταση από το έδαφος, το σετάρισμα των βαλβίδων παράκαμψης και η απόσβεση σε κάθε «ζώνη διαδρομής» του αμορτισέρ, είχαν ως στόχο τη δημιουργία της τέλειας ισορροπίας μεταξύ άνεσης, ελέγχου, σταθερότητας και ελκτικής πρόσφυσης εντός και εκτός δρόμου.

Συνεργαζόμενο με τα ανανεωμένα, επιλέξιμα προφίλ οδήγησης του Ranger Raptor, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα Live Valve Internal Bypass έχει εξελιχθεί ώστε να προσφέρει βελτιωμένη άνεση στο δρόμο και οδηγική ποιότητα σε συνθήκες εκτός δρόμου, τόσο με υψηλές όσο και με χαμηλές ταχύτητες. Εκτός από το να συνεργάζεται με τα drive modes του οχήματος, το σύστημα λειτουργεί επίσης στο παρασκήνιο προετοιμάζοντας το νέο Ranger Raptor προκειμένου να αντιμετωπίσει διαφορετικές συνθήκες. Καθώς συμπιέζεται ένα αμορτισέρ στις διάφορες «ζώνες διαδρομής» του συστήματος παράκαμψης, η απόσβεση προσαρμόζεται με ακρίβεια, ενώ η όλη διαδικασία αντιστρέφεται κατά την επαναφορά των αμορτισέρ στη θέση ισορροπίας.

Για προστασία από το φαινόμενο του απότομου τερματισμού της ανάρτησης, το δοκιμασμένο στους αγώνες σύστημα FOX® Bottom-Out Control προσφέρει μέγιστη δύναμη απόσβεσης στο τελευταίο 25% της διαδρομής του αμορτισέρ. Αντίστοιχα, το σύστημα μπορεί να σκληραίνει τα πίσω αμορτισέρ, ώστε να το πίσω μέρος να μην βυθίζεται στις έντονες επιταχύνσεις, κάτι που βελτιώνει τη σταθερότητα του οχήματος. Με τα αμορτισέρ να παρέχουν τη σωστή ποσότητα απόσβεσης σε κάθε θέση, το Ranger Raptor παραμένει ακλόνητο τόσο στην άσφαλτο όσο και στην πίστα.

Επίσης, η ικανότητα του Ranger Raptor να κινείται άνετα σε ανώμαλα εδάφη αυξάνεται με την προσθήκη ενισχυμένης προστασίας στο κάτω μέρους του αμαξώματος. Η εμπρός ποδιά είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος συγκριτικά με την αντίστοιχη του βασικού νέου Ranger και είναι κατασκευασμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής πάχους 2,3 mm. Αυτή η ποδιά, η οποία συνδυάζεται με καλύμματα κινητήρα και μετάδοσης, είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει βασικά εξαρτήματα όπως το ψυγείο, το σύστημα διεύθυνσης, το εμπρός εγκάρσιο μέρος, το κάρτερ και το εμπρός διαφορικό.

«Οι αναβαθμίσεις της ανάρτησης του Ranger Raptor αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τα νέα αμορτισέρ FOX® Live Valve. Η ανάρτηση προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο ώστε να προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο του αμαξώματος στο δρόμο, ενώ απορροφά τις μικρές αλλά και μεγάλες ανωμαλίες στις εκτός δρόμου διαδρομές, εξασφαλίζοντας μέγιστο έλεγχο και επιδόσεις» δηλώνει ο Dave Burn, chief programme engineer της Ford Performance για το Ranger Raptor.

 

Προηγούμενο άρθροApple Music σε επιλεγμένα μοντέλα της Audi
Επόμενο άρθροFord, Volvo, Leaseplan και άλλοι ζητούν απαγόρευση των ICE το 2035