Τα τελευταία αποτελέσματα των δοκιμών τους ανακοίνωσαν από κοινού το Euro NCAP και το Green NCAP.

Στις δοκιμές του Euro NCAP περιλαμβάνονται το δημοφιλές Volkswagen Tiguan, δύο οχήματα μεταφοράς προσωπικού – το Maxus MIFA 7 και το Ford Tourneo Custom – και δύο μοντέλα αυτοκινήτων της νέας μάρκας ZEEKR, το 001 και το X. Παράλληλα ανακοινώθηκαν οι επιδόσεις Green NCAP 5 αστέρων των δύο ZEEKR.

Πρώτο το Volkswagen Tiguan τρίτης γενιάς, που έχει εξελιχθεί έναντι του προκατόχου του, με σύγχρονο εξωτερικό σχεδιασμό και αναβαθμισμένες τεχνολογίες που θα διασφαλίσουν την δημοτικότητα του οικογενειακού SUV.Το Tiguan πούλησε περίπου 169.000 μονάδες το 2023 και κατετάγη όγδοο σε πωλήσεις. Διατίθεται με ευρεία επιλογή κινητήρων και όλες οι εκδόσεις του είναι εξοπλισμένες με τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες ασφαλείας, όπως αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης (AEB) και υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, καθώς και σύστημα καταγραφής κόπωσης οδηγού. Επιτυγχάνει βαθμολογία 5 αστέρων.

Το MPV της Maxus (της SAIC Motor), MIFA 7, με σύγχρονο σχεδιασμό και επτά θέσεις, είναι ένα ακριβό ηλεκτρικό όχημα. Διαθέτει κορυφαία εμφάνιση και άνεση για τους επιβάτες του και η συστοιχία μπαταριών υψηλής πυκνότητας «One Pack» 90 kWh παρέχει αυτονομία 479 χλμ με μία μόνο φόρτιση. Διατίθεται στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Επιτυγχάνει υψηλές βαθμολογίες στις εργαστηριακές δοκιμές πρόσκρουσης και συνολική βαθμολογία 5 αστέρων.

Για μεγάλες οικογένειες ή για όσους επιθυμούν να μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες, διατίθεται το φθηνότερο Ford Tourneo Custom. Πρόκειται για την έκδοση επιβατικού αυτοκινήτου του βαν Ford Transit Custom.Το ίδιο όχημα, αλλά ως επιβατικό μπορεί να εξυπηρετήσει εννέα άτομα. Η Ford φημίζεται για τα  εύχρηστα οχήματά της και επιπλέον αυτό το όχημα διαθέτει ευέλικτη διάταξη καθισμάτων και σύγχρονο εσωτερικό. Ωστόσο, λαμβάνει βαθμολογία ασφαλείας 3 αστέρων με τον βασικό εξοπλισμό, με δυνατότητα 4 αστέρων εάν αναβαθμιστεί με το προαιρετικό πακέτο ασφαλείας.

«Πιστεύουμε ότι η Ford θα απογοητευθεί με το αποτέλεσμα, κυρίως λόγω των πρόσφατων προσπαθειών και της δέσμευσής της για βελτίωση της ασφάλειας της επαγγελματικής σειράς βαν – το Ford Transit Custom πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία Platinum.Το Tourneo Custom είναι εξοπλισμένο με τεχνολογίες ενεργητικής ασφάλειας, ωστόσο υπολείπεται ελαφρώς σε απόδοση», δήλωσε ο Δρ. Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας Euro NCAP

Η ZEEKR είναι νέα μάρκα που κυκλοφόρησε μόλις το 2021, αλλά έχει ήδη τρία μοντέλα με καλές πωλήσεις στην Κίνα. Με την έμπειρη μητρική εταιρεία Geely και την σουηδική ομάδα που την προωθεί, η μάρκα επεκτείνεται ταχέως στην ευρωπαϊκή αγορά premium ηλεκτροκίνησης. Το πρώτο μοντέλο που δοκιμάστηκε από τον Euro NCAP, το ZEEKR 001, είναι ένα μεγάλο executive hatchback, που ανταγωνίζεται τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων premium με την τιμή, την ποιότητα, τον σχεδιασμό και την τεχνολογία του.Ορισμένα μέσα το αποκαλούν κομψή Porsche Panamera και δεν υστερεί σε επιδόσεις ασφαλείας, επιτυγχάνοντας κορυφαία συνολική βαθμολογία Euro NCAP 5 αστέρων. Η ZEEKR προσφέρει επίσης ένα ανταγωνιστικό συμπαγές SUV, το X, με ελκυστικό και καινοτόμο εσωτερικό το οποίο επιτυγχάνει επίσης υψηλές επιδόσεις ασφαλείας και συνολική βαθμολογία 5 αστέρων.

Αμφότερα τα ZEEKR πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία Green NCAP 5 αστέρων σε πρόσφατη αξιολόγηση Green NCAP. Το ZEEKR X πέτυχε συνολική βαθμολογία 96% και το ZEEKR 001 95%.

«Συγχαρητήρια στη ZEEKR για την παραγωγή δύο οχημάτων με τόσο καλή ασφάλεια και συνολική περιβαλλοντική απόδοση. Τα οχήματά της δείχνουν ότι ασφάλεια και βιωσιμότητα μπορούν να συνυπάρχουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Γενικότερα, το Euro NCAP έχει δεσμευτεί για την προώθηση των συστημάτων ADAS που δεν αποσπούν ούτε ενοχλούν τους οδηγούς. Στο μέλλον, θα εξετάσουμε αυτά τα θέματα προσεκτικότερα και όχι μόνο την απόδοση των αυτοκινήτων στις δοκιμές πίστας μας», δήλωσε ο Δρ. Michiel van Ratingen.

Μετά την περαιτέρω αξιολόγηση του Euro NCAP, το Renault Scenic E-Tech απέσπασε 5 αστέρια βάσει των πρωτοκόλλων δοκιμών του 2022 του Renault Megane E-Tech.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού Explorer
Επόμενο άρθροGoodyear: η Nicole Gray Ανώτερη Αντιπρόεδρος και CHRO