Το νέο Peugeot panoramic i-Cockpit™

Το νέο Peugeot panoramic i-Cockpit™ ενσωματώνει τη μεταμόρφωση της μάρκας. Μέσα από ένα καινοτόμο και αποφασιστικό βήμα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό, η μάρκα αντικαθιστά το best-seller 3008, με ένα εντελώς καινούργιο, αμιγώς ηλεκτρικό fastback SUV.

Ανεβάζοντας σε εντελώς άλλο επίπεδο τη δημιουργικότητα στη σχεδίαση, την οδηγική ευχαρίστηση και τις ηλεκτρικές επιδόσεις, το νέο Peugeot 3008, που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που εφοδιάζεται με το νέο Peugeot panoramic i-Cockpit™.

Στην παραγωγή για πάνω από 10 χρόνια και με πάνω από 10 εκατομμύρια πωλήσεις, οι διάφορες γενιές του Peugeot i-Cockpit® ενσωμάτωναν πάντα τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες τεχνολογίες: ψηφιακός πίνακας οργάνων, δυνατότητα ασύρματης συνδεσιμότητας, φωνητικές εντολές, τρισδιάστατη απεικόνιση, i-Toggles που εξατομικεύονται με βάση τις ανάγκες του χρήστη κλπ.

Μετά από μια δεκαετία επιτυχιών και αναβαθμίσεων, η νέα γενιά του Peugeot i-Cockpit® στο μελλοντικό 3008, αλλάζει την οδηγική εμπειρία διαθέτοντας μία εντυπωσιακή, υψηλής ανάλυσης, κυρτή οθόνη 21 ιντσών που αιωρείται πάνω από το ταμπλό, νέου τύπου μικρό τιμόνι και διακόπτες i-Toggles.

Φιλοδοξία των ομάδων σχεδιασμού της Peugeot, όπως ανακοινώθηκε, ήταν η επανεφεύρεση θεμελιωδών στοιχείων, που θα καθιστούσαν το νέο cockpit μοναδική πρόταση στην αγορά, για μεγαλύτερη ευχαρίστηση, άνεση και ευεξία, τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες.

  • Κυρτή, αιωρούμενη, και high-definition οθόνη 21 ιντσών, με σύστημα heads-up display και κεντρική οθόνη αφής.

Οι σχεδιαστές της Peugeot αποφάσισαν να ενοποιήσουν δύο από τα τρία θεμελιώδη στοιχεία του i-Cockpit®: το heads-up display (HUD) και τη μεγάλη κεντρική οθόνη αφής. Αυτά έχουν τώρα ενοποιηθεί σε μία κυρτή πανοραμική οθόνη η οποία διαθέτει μία μοναδική υψηλής ευκρίνειας επιφάνεια 21ιντσών, και εκτείνεται από την αριστερή άκρη του ταμπλό μέχρι την κεντρική κονσόλα. Στερεωμένη σε μία πίσω βάση που δεν είναι ορατή από τους επιβάτες, αυτή η πανοραμική οθόνη μοιάζει πραγματικά να αιωρείται πάνω από το ταμπλό. Αυτή η εικόνα της αιωρούμενης οθόνης, τονίζεται και από τον ειδικό LED οπίσθιο φωτισμό της.

Η πανοραμική οθόνη των 21 ιντσών έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει βέλτιστη εργονομία και είναι ελαφρώς κυρτωμένη προς την πλευρά του οδηγού, ενώ παραμένει απόλυτα προσβάσιμη και από την μεριά του συνοδηγού. Αυτή η ψηφιακή οθόνη, με τις εκπληκτικές διαστάσεις και την ποιότητά της, συνδυάζει τις δύο λειτουργίες του Peugeot i-Cockpit®:

    • Στην αριστερή πλευρά της πανοραμικής οθόνης, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων εμφανίζει όλες τις πληροφορίες οδήγησης (ταχύτητα, ένδειξη ενέργειας/power meter, συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, ροή ενέργειας κλπ.) πάνω από τη στεφάνη του μικρού τιμονιού.
    • Στη δεξιά πλευρά της πανοραμικής οθόνης, στο μέσον του ταμπλό, βρίσκεται το τμήμα της οθόνης αφής, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον οδηγό και το συνοδηγό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χειρισμό του συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού, της πλοήγησης, των συστημάτων πολυμέσων/δικτύωσης κλπ.
  • Επανεφευρίσκοντας την αρχιτεκτονική διάταξη και την εργονομία

Το νέο Peugeot panoramic i-Cockpit® διαθέτει πρωτοποριακή αρχιτεκτονική διάταξη, με την πανοραμική οθόνη τοποθετημένη ψηλά πάνω από το ταμπλό και ειδική βάση στήριξης που δεν είναι ορατή από το χώρο των επιβατών. Η συγκεκριμένη διάταξη βελτιώνει την προσβασιμότητα στην οθόνη αφής, αλλά και το επίπεδο ορατότητας των πληροφοριών που απεικονίζονται στην πανοραμική οθόνη των 21 ιντσών.

Το κεντρικό τμήμα του ταμπλό, φιλοξενεί τα i-Toggles, που είναι πλήρως εξατομικευμένα πλήκτρα αφής, και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση σε 10 από τις προτιμώμενες λειτουργίες του χρήστη, όπως να πραγματοποιήσει μία κλήση σε κάποια επαφή του, να ξεκινήσει την πλοήγηση σε έναν επιλεγμένο προορισμό, να συντονίσει έναν σταθμό του ραδιοφώνου, να ρυθμίσει την ιδανική θερμοκρασία στο σύστημα κλιματισμού, κ.α.

Η κεντρική κονσόλα είναι ευρύχωρη και άνετη προσφέροντας τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο για μικροαντικείμενα, αλλά και την ειδική θέση ασύρματης φόρτισης του smartphone. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μετάθεση του επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου στο ταμπλό.

Αυτός βρίσκεται τώρα στα δεξιά του τιμονιού, ακριβώς δίπλα στο πλήκτρο Stop / Start του κινητήρα. Η θέση αυτή είναι απόλυτα εργονομική, και εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στον έλεγχο του κιβωτίου και στην εκκίνηση/σβήσιμο του κινητήρα με μία απλή κίνηση του χεριού.

  • Νέο τιμόνι μικρής διαμέτρου με χειριστήρια αφής

Το μικρό τιμόνι αποτελούσε ανέκαθεν θεμελιώδες στοιχείο του Peugeot i-Cockpit®, και έχει τροποποιηθεί σημαντικά για να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη οδηγική αίσθηση και άνεση. Φυσικά, έχει διατηρήσει τις συμπαγείς του διαστάσεις, ενώ διαθέτει πιο μοντέρνο σχεδιασμό: το επανασχεδιασμένο κεντρικό του τμήμα είναι μικρότερο και «απομονωμένο» από τις ακτίνες του τιμονιού, για να δίνει την εικόνα του αιωρούμενου, παρόμοια με την πανοραμική οθόνη στο ταμπλό.

Τα χειριστήρια που υπάρχουν τώρα στο νέο τιμόνι είναι αφής, για καλύτερη εργονομία: αναγνωρίζουν αυτόματα το δάχτυλο του οδηγού αλλά ενεργοποιούνται μόνο όταν πιεστούν, για να αποφευχθούν τυχόν λάθος κινήσεις. Το νέο πανοραμικό i-Cockpit® Peugeot διαθέτει δύο νέα, λεπτά και κομψά χειριστήρια πίσω από το μικρό τιμόνι.

  • Καμπίνα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας

Η αιωρούμενη πανοραμική οθόνη 21 ιντσών δεν είναι το μόνο στοιχείο που συμβάλλει στην εντυπωσιακή εμφάνιση του νέου Peugeot panoramic i-Cockpit™.

Η ελκυστική εμφάνιση και ο τεχνολογικός χαρακτήρας ενισχύονται από τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, ο οποίος εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ταμπλό και των πάνελ των θυρών.

Αυτός ο φωτισμός συνδυάζεται με την κομψή επένδυση γνήσιου αλουμινίου, και μπορεί να προσαρμοστεί σε οκτώ διαφορετικά χρώματα. Τα υφάσματα συνδυάζονται υπέροχα με την επένδυση αλουμινίου για να δημιουργήσουν έναν μοναδικό, υψηλής ποιότητας συνδυασμό υλικών.

 

Προηγούμενο άρθρο13 – 30 Ιουνίου το Audi on Tour Dream Edition
Επόμενο άρθροΤα δύο Peugeot 9X8 για πρώτη φορά στο Le Mans