MX-30, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Mazda

Το νέο MX-30 είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής της Mazda. Πρόκειται για ένα στιλάτο και ευέλικτο αυτοκίνητο, διαθέσιμο ήδη για παραγγελίες.

Το Mazda MX-30 προβλέπεται να φτάσει στις ευρωπαϊκές εκθέσεις το φθινόπωρο του 2020 και στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Με το MX-30, η μάρκα προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα εμπειρία EV συνδυάζοντας το Mazda DNA, με τον σχεδιασμό και την εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά.

Εξωτερικός σχεδιασμός

 • Η πιο πρόσφατη έκφραση της σχεδιαστικής φιλοσοφίας Kodo – μία ξεκάθαρη οπτική που αντανακλά την ομορφιά της απλότητας χωρίς καθόλου περιττά στοιχεία.
 • Στιλ εμπνευσμένο από την μοντέρνα ‘ανθρωποκεντρική’ προσέγγιση – μιας πιο εκφραστικής σχεδιαστικής κατεύθυνσης με επίκεντρο τις σύγχρονες αξίες και lifestyle.
 • Ασυμβίβαστη απλότητα στο στιλ με έμφαση στην σχεδίαση του αμαξώματος, που μοιάζει σαν ‘ενιαία οντότητα’, με τις αντίθετα ανοιγόμενες πόρτες (freestyle doors) και τις γυάλινες επιφάνειες να αποκαλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύχωρο και φωτεινό εσωτερικό.
 • Απουσία κεντρικής κολώνας και πόρτες με ειδικά σχεδιασμένους μεντεσέδες. Οι εμπρός πόρτες ανοίγουν προς τα μπροστά σε γωνία 82°, ενώ οι πίσω αντίθετα (προς τα πίσω), σε γωνία 80°.
 • Τα πλαίσια των τζαμιών μπορούν να διακοσμηθούν είτε με μαύρη ή με ασημί μεταλλική βαφή διαφορετική από το χρώμα του αμαξώματος. Η οροφή είναι σε μαύρη απόχρωση ώστε να τονίζει τη ρευστότητα των στοιχείων του αμαξώματος.
  • Η οροφή και τα πλαίσια των πλευρικών παραθύρων συνδυάζονται με τις αποχρώσεις του αμαξώματος σε Soul Red Crystal, Polymetal Grey ή Ceramic Metallic ώστε να επιτυγχάνουν τόσο την αίσθηση της ελαφρότητας, όσο και τους κατάλληλους συνδυασμούς της μοντέρνας ανθρωποκεντρικής σχεδίασης.
  • Εναλλακτικά, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μία παλέτα πέντε ακόμα εξωτερικών χρωμάτων.

Αρχιτεκτονική κατασκευής Skyactiv

 • Η αρχιτεκτονική κατασκευής Skyactiv-Vehicle του MX-30 προσαρμόζεται αποκλειστικά για να συμπληρώνει την εγγενή ηρεμία της αμιγώς ηλεκτρικής οδηγικής συμπεριφοράς.
 • Η φιλοσοφία Jinba Ittai υποστηρίζει την αμεσότητα των αντιδράσεων του αυτοκινήτου σε κάθε εντολή του οδηγού, εξασφαλίζοντας έτσι τον απόλυτο βαθμό εμπιστοσύνης και αυξημένο επίπεδο ασφαλείας.
 • Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του σχεδιασμού όλων των δομικών τεχνολογιών, ενισχύει την έμφυτη ικανότητα ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού, προσφέροντας ταυτόχρονα έναν φυσικό και ενστικτώδη τρόπο απόλυτου ελέγχου του αυτοκινήτου.
 • Οι κάθετες, διαμήκεις και πλευρικές συναρμογές του αμαξώματος αυξάνουν κατακόρυφα το βαθμό ακαμψίας, μειώνοντας παράλληλα την καθυστέρηση μετάδοσης της ενέργειας και μεγιστοποιώντας τη λειτουργία των ελαστικών και των αμορτισέρ.
 • Η συστοιχία των μπαταριών είναι πλήρως ενσωματωμένη στο αμάξωμα και αποτελεί δομικό στοιχείο που επιτυγχάνει την περαιτέρω μείωση της καθυστέρησης μετάδοσης της ενέργειας.
 • Η εμπρός ανάρτηση McPherson και η πίσω αντιστρεπτική δοκός έχουν τροποποιηθεί ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή και άμεση μετάδοση των μηνυμάτων από το δρόμο στον οδηγό.
 • Ο εργονομικός σχεδιασμός των καθισμάτων διατηρεί τη λεκάνη σε όρθια θέση και βοηθά τη σπονδυλική στήλη στη διατήρηση της φυσικής στάσης σε μορφή ‘S’, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη έμφυτη ικανότητα ισορροπίας που διαθέτει ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός.

Κινητήρας Τεχνολογίας e-Skyactiv

 • Η νέα τεχνολογία ηλεκτροκίνησης e-Skyactiv της Mazda, περιλαμβάνει ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) και μία μπαταρία ιόντων λιθίου ισχύος 35.5 kWh.
 • Κίνηση στους εμπρός τροχούς με μέγιστη ισχύ τα 105 kW / 143hp και μέγιστη ροπή 265Nm.
 • Με κατανάλωση 19 KWh/100 km (WLTP συνδυασμένη), το MX-30 επιτυγχάνει αυτονομία της τάξεως των 200χλμ. (WLTP συνδυασμένη).

Δύο επιλογές φόρτισης – στάνταρ με παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος, ή ταχεία με παροχή συνεχούς ρεύματος (DC). Η φόρτιση μέσω παροχής με συνεχές ρεύμα είναι σχεδιασμένη ώστε να πληροί τις προδιαγραφές συστήματος 125A Combo, ενώ η φόρτιση μέσω παροχής εναλλασσόμενου μπορεί να υποστηρίξει ισχύ έως 6.6KW.

MX-30, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Mazda
Η Mazda φέρνει το MX-30 στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Τεχνολογίες Ελέγχου νέας γενιάς

 • Η υιοθέτηση κινητήρα στο πεντάλ του γκαζιού εξασφαλίζει πολύ πιο γραμμική απόκριση στην επιτάχυνση και καλύτερο πέρασμα των δυνάμεων «G». Μία σχεδόν ανεπαίσθητη μετάβαση από την κίνηση εμπρός στην κίνηση με όπισθεν και πολύ πιο ομαλή διαχείριση και έλεγχο των δυνάμεων «G».
 • Συνεργασία ηλεκτροκινητήρα και συστήματος πέδησης που έχει ως αποτέλεσμα την ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση.
 • Το σύστημα πέδησης προσφέρει ήρεμη μετάβαση από την λειτουργία ανάκτησης ενέργειας στην υδραυλική επενέργεια του φρεναρίσματος.
 • Ο κινητήρας e-Skyactiv παρέχει μέσω του ηχοσυστήματος ακουστική αναπαραγωγή, που επιτρέπει στον οδηγό να αναγνωρίζει το ποσοστό ροπής του κινητήρα για ακριβή έλεγχο της ταχύτητας.
 • Το ηλεκτρικό σύστημα G-Vectoring Control Plus (e-GVC Plus) χρησιμοποιεί τον κινητήρα για να βελτιώσει τις επιδόσεις του σασί, ρυθμίζοντας τη ροπή του ώστε να βελτιστοποιήσει την κατανομή της, μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών, για ιδανικό επίπεδο πρόσφυσης και σταθερότητας.

Ασφάλεια – Τεχνολογίες i-Activsense

Η διευρυμένη γκάμα των τεχνολογιών i-Activsense περιλαμβάνει πλέον δύο νέα συστήματα: Το σύστημα έξυπνης υποστήριξης πέδησης (Smart Brake Support – SBS) με τη λειτουργία Turn-Across Traffic, και το σύστημα διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας με Road Assist & έλεγχο τυφλών σημείων (Blind Spot Assist).

 • Πρόληψη ατυχήματος και περιορισμός επιπτώσεων – Έξυπνο σύστημα υποστήριξης πέδησης (Smart Brake Support [Πίσω] (SBS-R), το Smart Brake Support πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας [Rear Crossing] (SBS-RC), και το Smart Brake Support (SBS) με λειτουργία Turn-Across Traffic.
 • Σύστημα προειδοποίησης επικείμενων κινδύνων – Προσαρμοζόμενα φώτα LED (Adaptive LED Headlights – ALH), έλεγχος προβολέων (High Beam Control – HBC), έλεγχος πίσω περιβάλλοντος (360° View Monitor), Προειδοποίηση εμπρός διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Front Cross Traffic Alert – FCTA), Έλεγχος τυφλών σημείων (Blind Spot Monitoring – BSM), προειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert – RCTA), Σύστημα προειδοποίησης ακούσιας εκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Departure Warning System – LDWS), σύστημα διατήρησης πορείας στα όρια της λωρίδας (Lane-keep Assist System – LAS), διατήρηση πορείας σε έκτακτη ανάγκη (Emergency Lane Keeping) με Road Keep Assist και έλεγχος τυφλών σημείων (Blind Spot Assist).
 • Υποστήριξη οδηγού – Αναγνώριση πινακίδων οδικής σημάνσεως (Traffic Sign Recognition System – TSR), έξυπνο σύστημα διατήρησης ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance – ISA), Προειδοποίηση απόσπασης προσοχής του οδηγού (Driver Attention Alert – DAA), Παρακολούθηση συμπεριφοράς οδηγού (Driver Monitoring), Mazda Radar Cruise Control (MRCC), Υποστήριξη σε ταξίδι και σε μποτιλιάρισμα (Cruising & Traffic Support – CTS).

Παθητική ασφάλεια

 • Ελαφρύ και μεγάλης στρεπτικής ακαμψίας αμάξωμα, κατασκευασμένο σε μεγάλο ποσοστό από τμήματα χάλυβα υπερ-υψηλής αντοχής με βαθμό ακαμψίας που φθάνει τα 1,310 MPa.
 • Δομή υψηλής αποτελεσματικότητας σε ότι αφορά την ικανότητα απορρόφησης της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη σύγκρουση, χάρη στα απορροφητικά υλικά που ενσωματώνονται στη δομή κάθε τμήματος του αμαξώματος.
 • Θερμοκολλημένα υλικά και ενίσχυση της ακαμψίας στις εμπρός κολώνες και τα πλευρικά μέρη της οροφής. Θερμοκόλληση και για τα κάθετα στοιχεία των πίσω θυρών.
 • Ειδικές προστατευτικές κατασκευές για όλα τα μέρη με υψηλή τάση ρεύματος, και αυτόματη απενεργοποίηση σε περίπτωση σύγκρουσης.
 • Ειδικά σχεδιασμένο καπό και αμάξωμα, για περιορισμό του τραυματισμού των πεζών.

Προδιαγραφές MX-30

Τύπος αμαξώματος
Πόρτες 4 + πορτμπαγκάζ
Θέσεις 5
Εξωτερικές διαστάσεις
Ολικό μήκος (με πλαίσιο αριθμού κυκλοφορίας) mm 4.395
Ολικό πλάτος (με ανοιχτούς καθρέφτες) mm 2.035
Ολικό ύψος (χωρίς φορτίο, με οδηγό 75 kg) mm 1.555
Μεταξόνιο mm 2.655
Απόσταση από το έδαφος (μεταξύ αξόνων με οδηγό 75 kg) mm 130
Διαστάσεις ελαστικών 215 / 55 R18
Διαστάσεις ζαντών 18 x 7J
Εσωτερικές διαστάσεις
Απόσταση κεφαλιού-οροφής (χωρίς ηλιοροφή) mm 982
Πίσω απόσταση κεφαλιών mm 939
Εμπρός χώρος για τα πόδια mm 1.058
Πίσω χώρος για τα πόδια mm 764
Χώρος αποσκευών
Χωρητικότητα (καθίσματα σε κανονική θέση, μέχρι την εταζέρα συμπεριλ. και του χώρου κάτω από το πάτωμα), με ηχοσύστημα Bose / χωρίς ηχοσύστημα Bose l 341 / 366
Χωρητικότητα (3η (ή 2η) σειρά αναδιπλωμένη, μέχρι την οροφή, συμπεριλ. και του χώρου κάτω από το πάτωμα), με ηχοσύστημα Bose / χωρίς ηχοσύστημα Bose l 1.146 / 1.171
Κινητήρας
Μέγιστη Ισχύς kW (PS) 105 (143)
Μέγιστη ροπή Nm / rpm 265 / 0 – 3.243
Μπαταρία
Χωρητικότητα μπαταρίας (ισχύς μπαταρίας) kWh 35,5
Βάρος μπαταρίας kg 310
Επιδόσεις
Ανώτατη ταχύτητα (με περιοριστή) Km/h 140
Επιτάχυνση (0-100 km/h)[1] Δλ.. 9,7
Βάρη
Συνολικό μικτό βάρος kg 2.108
Βάρος κενού (με οδηγό 75 kg) kg 1.645
Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας WLTP[2]
Ηλεκτρική κατανάλωση (συνδυασμένη) kWh / 100 km 19,0
Ηλεκτρική κατανάλωση (Πόλη) kWh / 100 km 14,5
Αυτονομία (συνδυασμένη) km 200
Αυτονομία (πόλη) km 262
Εκπομπές CO2 (συνδυασμένη) g/km 0
Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας NEDC[3]
Ηλεκτρική κατανάλωση (συνδυασμένη) kWh / 100 km 16,0
Αυτονομία (συνδυασμένη) km 237
Αυτονομία (πόλη) km 298
Εκπομπές CO2 (συνδυασμένη) g/km 0
Ενεργειακή πινακίδα
Ενεργειακή πινακίδα A+

[1] Σε συνθήκες δοκιμής της Mazda.

[2] Οχήματα που λαμβάνουν έγκριση τύπου βάσει της διαδικασίας WLTP (Οδηγία (EΕ) 1151 / 2017; Οδηγία (EΕ) 2007/715).

[3] Για λόγους συγκρισιμότητας, οι αναγραφόμενες τιμές είναι βάσει του πρωτοκόλλου NEDC – οι τιμές καθορίζονται βάσει της εφαρμογής της Οδηγίας (EΕ) 1153 / 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here