Μνημόνιο Mercedes-Benz με Καναδά για αλυσίδα αξίας EV
Από αριστερά: Olaf Scholz, Markus Schäfer, Justin Trudeau, François-Philippe Champagne

Η MercedesBenz υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον Καναδά για συνεργασία σε όλη την αλυσίδα αξίας των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης φυσικών πόρων. Στο πλαίσιο αυτό η καναδo-γερμανική Rock Tech Lithium και η Mercedes-Benz σκοπεύουν να υπογράψουν συμφωνία για ετήσια προμήθεια έως και 10.000 τόνων υδροξειδίου του λιθίου.

Στις 23 Αυγούστου μία ακόμα γερμανική εταιρεία, η Mercedes-Benz Group AG, υπέγραψε με την κυβέρνηση του Καναδά μνημόνιο κατανόησης (MoU) για τη διερεύνηση βαθύτερης συνεργασίας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας του αυτοκινήτου – από την τεχνική ανάπτυξη και την εξόρυξη πρώτων υλών, έως την παραγωγή, τον κύκλο ζωής και ανακύκλωση.

Σκοπός του μνημονίου είναι η προώθηση της συνεργασίας και η διερεύνηση τρόπων προώθησης ευκαιριών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της εξασφάλισης βιώσιμων πηγών πρώτων υλών – δεδομένων των αμοιβαίων δεσμεύσεων του Καναδά και της Mercedes-Benz για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του κλίματος και τις επενδύσεις τους για καθαρότερη και πιο πράσινη οικονομία του μέλλοντος.

«Η Mercedes-Benz επιδιώκει να ανοίξει νέους δρόμους προς την υπεύθυνη απόκτηση πρώτων υλών για την ταχεία κλιμάκωση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Η εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης σε νέες πρωτογενείς και βιώσιμες πηγές πρώτων υλών είναι ένα ζωτικό βήμα σε αυτόν τον δρόμο. Με τον Καναδά, η Mercedes-Benz έχει έναν ισχυρό και ικανό συνεργάτη ώστε να ανοίξει νέους δρόμους για μια νέα εποχή βιώσιμου μετασχηματισμού στην αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο Markus Schaefer, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer, υπεύθυνος για την Έρευνα & Ανάπτυξη και τις Προμήθειες.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Mercedes-Benz και ο Καναδάς υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη δημιουργία αξίας μπαταρίας. Αυτό είναι εξαιρετική απόδειξη ότι η συνεργασία με τους στενούς μας φίλους και συμμάχους στον Καναδά βαθαίνει περαιτέρω και στο πλαίσιο της ασφάλειας των πρώτων υλών και μπορεί να ενθαρρύνει άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν», δήλωσε ο Olaf Scholz, Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Ο Καναδάς γίνεται γρήγορα ο πράσινος προμηθευτής επιλογής για μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ευρωπαίων κατασκευαστών, καθώς μεταβαίνουμε σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον. Συνεργαζόμενη με τη Mercedes-Benz, ο Καναδάς ενισχύει τον ηγετικό του ρόλο ως ένα παγκοσμίου φήμης οικοσύστημα καινοτομίας στην αυτοκινητοβιομηχανία για λύσεις καθαρών μεταφορών. Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια ισχυρή και αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων και μπαταριών εδώ στη Βόρεια Αμερική για να βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους», δήλωσε ο Υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας της χώρας, François-Philippe Champagne.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ambition2039» της Mercedes-Benz, το επίκεντρο είναι στη μείωση των εκπομπών CO2 καθώς και στην υπεύθυνη χρήση των πόρων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Σε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές της, η γερμανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων αναζητά τρόπους μείωσης του CO₂ καθώς και σημαντικής μείωσης της ποσότητας μετάλλων σπάνιων γαιών ανά ηλεκτρικό όχημα.

Η Mercedes-Benz ετοιμάζεται να καταστεί αμιγώς ηλεκτρική μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς. Με τον μαζικό εξηλεκτρισμό του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ζήτηση θα αυξηθεί για συγκεκριμένες και υπεύθυνες πρώτες ύλες, ιδίως για κοβάλτιο και λίθιο, καθώς και για νικέλιο, γραφίτη, μαγγάνιο και χαλκό.

Μνημόνιο Mercedes-Benz με Καναδά για αλυσίδα αξίας EV
Μνημόνιο Mercedes-Benz με Καναδά, παρόντος του CEO της Rock Tech Lithium. Από αριστερά: Markus Schaefer (Mercedes-Benz), Markus Bruegmann (Rock Tech), François-Philippe Champagne (Καναδός υπουργός)

Ο Καναδάς και η Mercedes-Benz Group AG υποστηρίζουν τον διάλογο και τις σχέσεις που μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω με στρατηγικούς εταίρους στον Καναδά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Mercedes-Benz διερευνά στρατηγική συνεργασία με την Rock Tech Lithium Inc., η οποία θα επιτρέψει στη μάρκα να προμηθεύει τους προμηθευτές της με υδροξείδιο του λιθίου για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας. Από το 2026 και μετά, ως μέρος αυτής της προβλεπόμενης συνεργασίας, η Rock Tech σκοπεύει να προμηθεύει τη Mercedes-Benz και τους συνεργάτες της μπαταριών με έως και 10.000 τόνους υδροξειδίου του λιθίου ετησίως, ξεκινώντας με μια περίοδο πιστοποίησης.

«Για να αυξήσουμε τη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων χρειαζόμαστε πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Η επιδιωκόμενη συνεργασία με τη Rock Tech, διαφοροποιεί την προέλευση των πρώτων υλών μας ως μέρος μιας προσέγγισης άμεσης προμήθειας για να εξασφαλίσουμε την προμήθεια λιθίου στην παραγωγή μπαταριών Mercedes-Benz στην Ευρώπη», δήλωσε ο Gunnar Guethenke, Αντιπρόεδρος Προμηθειών και Ποιότητας Προμηθευτών της Mercedes. -Benz AG. «Καθώς η βιωσιμότητα είναι ο κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής αγορών μας στη Mercedes-Benz, εκτιμούμε ότι η Rock Tech σχεδιάζει να προμηθεύσει τη Mercedes-Benz με λίθιο από τοποθεσίες εξόρυξης που έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της IRMA και έχουν υποστεί επεξεργασία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

H επιδιωκόμενη συμφωνία σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα για την προμήθεια λιθίου υψηλής ποιότητας προς επεξεργασία στη Γερμανία. Με την προβλεπόμενη στρατηγική συνεργασία με την Rock Tech, η Mercedes-Benz αναμένεται να προωθήσει την εντοπιότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών αιχμής. Αυτή η σημαντική ποσότητα λιθίου που προέρχεται απευθείας από την Rock Tech θα μπορούσε – μαζί με πρόσθετες συνεργασίες στο μέλλον – να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα τη Στουτγάρδη να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της ηλεκτροκίνησης.

«Με την προβλεπόμενη συμφωνία, σκοπεύουμε να παρέχουμε στη Mercedes-Benz όχι μόνο υψηλής ποιότητας υδροξείδιο του λιθίου, αλλά και να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συνεργασία που αναμένεται να θέσει νέα πρότυπα σε βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε έναν εταίρο ο οποίος σκοπεύει να κάνει σημαντικά βήματα μαζί μας προς μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου για να επιτύχει σημαντικό μέρος της στρατηγικής της και του μετασχηματισμού στην ηλεκτροκίνηση», δήλωσε ο Markus Bruegmann, CEO της Rock Tech Lithium Inc.

Η Rock Tech Lithium, μια εταιρεία καθαρής τεχνολογίας με δραστηριότητες στον Καναδά και τη Γερμανία, μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση νέων πηγών πρώτων υλών. Με την επιφύλαξη συμφωνίας και εάν πληρούνται τα κριτήρια αναφοράς ποιότητας και βιωσιμότητας, η Rock Tech θα διαδραματίσει βασικό ρόλο βοηθώντας τη Mercedes-Benz να παράγει μαζικά οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Ως ένας από τους πολλούς συνεργάτες, η Rock Tech αναμένεται να προμηθεύσει την μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων με λίθιο υψηλής ποιότητας, το οποίο σχεδιάζεται να εξευγενιστεί χωρίς εκπομπές CO2 στο Guben του Βρανδεμβούργου (Γερμανία). Εκεί, η Rock Tech Lithium κατασκευάζει τον πρώτο μετατροπέα υδροξειδίου του λιθίου με προγραμματισμένη επένδυση αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με μακρά βιομηχανική παράδοση και υπάρχουσα υποδομή, η περιοχή διαθέτει τις καλύτερες συνθήκες ώστε να καταστεί κεντρικό στοιχείο της αλυσίδας αξίας μπαταριών.

Εκτός από την επίτευξη παραγωγής υδροξειδίου του λιθίου ουδέτερου CO2 έως τα τέλη του 2030, η Rock Tech Lithium προσφέρθηκε να προμηθεύει τη Mercedes-Benz με λίθιο από εγκαταστάσεις εξόρυξης που έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με το πρότυπο Initiative for Responsible Mining Assurances (IRMA). Οι υπεύθυνα εξορυσσόμενες και επεξεργασμένες πρώτες ύλες αποτελούν τη βάση για βιώσιμο στόλο αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων Mercedes-Benz. Ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και του περιβάλλοντος είναι καθοριστικά κριτήρια για την επιλογή προμηθευτών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

 

Προηγούμενο άρθροΗ συναρμολόγηση των ηλεκτρικών μοντέλων Peugeot
Επόμενο άρθροΕΛΠΕ: Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα τριμήνου