Το MINI Concept Aceman, αμιγώς ηλεκτροκίνητο, απαλλαγμένο από χρώμιο και δέρμα, με εντελώς νέα σχεδιαστική γλώσσα και προηγμένη τεχνολογία ψηφιοποίησης, υπόσχεται μία έντονη εμπειρία χρήστη.

Η βρετανική μάρκα παρουσίασε το MINI Concept Aceman, δίνοντας μία πρώτη γεύση από τη νέα σχεδίαση της μελλοντικής γενιάς των μοντέλων της. Αυτό το πρωτότυπο αυτοκίνητο εστιάζει στις σχεδιαστικές και τεχνολογικές καινοτομίες που θα ορίζουν την έννοια της διασκεδαστικής οδήγησης ενός ΜΙΝΙ στο μέλλον. Αμιγής ηλεκτροκίνηση, καθαρή και μινιμαλιστική σχεδιαστική φιλοσοφία Charismatic Simplicity, νέα ψηφιακή εμπειρία εσωτερικού και υπεύθυνος σχεδιασμός υλικών χωρίς ίχνος χρωμίου ή δέρματος – η MINI συνδυάζει αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί με τη φιλοσοφία του πρώτου crossover μοντέλου στην πολυτελή κατηγορία μικρών αυτοκινήτων.

Για πρώτη φορά, το MINI Cooper με το εμβληματικό τρίθυρο σχήμα αμαξώματος που επαναπροσδιορίζεται με συνέπεια σε όλη τη διάρκεια της 60+χρονης ιστορίας του, θα πλαισιωθεί από ένα crossover μοντέλο στην επόμενη γενιά του, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευελιξία και στιβαρή γοητεία. «Το MINI Concept Aceman δίνει μία πρώτη γεύση από ένα εντελώς νέο όχημα, γεφυρώνοντας το κενό ανάμεσα στο MINI Cooper και το MINI Countryman στο μέλλον της οικογένειας του μοντέλου», δήλωσε η Stefanie Wurst, Επικεφαλής της μάρκας MINI. «Αυτό το πρωτότυπο αυτοκίνητο αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η MINI προετοιμάζεται για το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον της, επαναπροσδιορίζοντας τα σύμβολα της μάρκας: ηλεκτρική αίσθηση go-kart, εμβυθιστική ψηφιακή εμπειρία, και ισχυρή εστίαση στο ελάχιστο  περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στη σχεδίαση MINI

Η σχεδιαστική γλώσσα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το MINI Concept Aceman αντιπροσωπεύει την έναρξη μιας νέας εποχής στη σχεδίαση MINI. Η αρχή πίσω από τη φιλοσοφία Charismatic Simplicity αναδεικνύει τα βασικά στοιχεία, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη σημασία στα τυπικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά MINI. Παραμένοντας πιστή στις παραδοσιακές αξίες της μάρκας, αλλά και με πάθος για την τεχνολογική καινοτομία, η νέα σχεδίαση MINI δημιουργεί ένα χαρακτήρα αυτοκινήτου γεμάτο από ισχυρό συναίσθημα, με προοδευτική γοητεία και αδιαμφισβήτητο στυλ.

Μαζί με την καθαρή και μινιμαλιστική εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση, η ολιστική εμπειρία χρήστη που σχετίζεται με το φως, την κίνηση, την αλληλεπίδραση και τον ήχο, συνδυάζονται επίσης για να καθορίσουν το νέο στυλ. Επιφάνειες κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο πλεκτό ύφασμα με φρέσκιες χρωματικές αντιθέσεις, συνδυάζονται απρόσκοπτα στη λειτουργία των ψηφιακών επιλογών με μία νέα οθόνη OLED ως κεντρική διεπαφή. Όλα αυτά δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία στο εσωτερικό που παραμένει αναμφισβήτητα στα πρότυπα της MINI. Τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της επόμενης γενιάς διαθέτουν επίσης για πρώτη φορά, ανεξάρτητο σχεδιασμό ήχου, προσφέροντας συναισθηματικά συναρπαστικούς ήχους οδήγησης και ένα αυθεντικό υπόβαθρο για τα νέα Experience Modes.

Η δημιουργική χρήση χώρου επαναπροσδιορίζεται

Τα πάντα στην εμφάνιση του MINI Concept Aceman υποδηλώνουν ευελιξία και αυτοπεποίθηση. Αυτά ‘παντρεύονται’ με τα χαρακτηριστικά στοιχεία των πιο επιτυχημένων μοντέλων της μάρκας, του MINI Cooper και του MINI Countryman, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκδοχής ενός crossover μοντέλου.

«Η φιλοσοφία του αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος καθιστά εφικτή μία σχεδίαση προσανατολισμένη περισσότερο προς τις παραδοσιακές βασικές αξίες της MINI όπως η δημιουργική χρήση χώρου», σχολίασε ο Oliver Heilmer, Επικεφαλής Σχεδίασης της MINI. «Αυτή δημιουργεί μοντέλα που καταλαμβάνουν λίγο χώρο στο δρόμο προσφέροντας την ίδια στιγμή περισσότερη άνεση, ευελιξία και συναίσθημα στο εσωτερικό από ποτέ».

Μία λειτουργική σχεδίαση δύο όγκων με κοντούς προβόλους δημιουργεί τον μέγιστο χώρο για επιβάτες και αποσκευές, μέσα από ελάχιστο αποτύπωμα. Το MINI Concept Aceman έχει τέσσερις πόρτες, ένα μεγάλο κάλυμμα πορτμπαγκάζ και θέσεις για πέντε άτομα.

Επίσης έχει τις αναμενόμενες αναλογίες από τη μάρκα με εξωτερικό μήκος 4.05 m, πλάτος 1.99 m και ύψος 1.59 m, που συνθέτουν ένα σύγχρονο σχήμα. Η κλασική διαίρεση του αμαξώματος σε τρία τμήματα, τα γραφιστικά σχέδια των παραθύρων και η οροφή επαναπροσδιορίζονται. Η ομαλή μετάβαση μεταξύ του αμαξώματος και των γυάλινων επιφανειών του αμαξώματος, αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις αεροδυναμικές ιδιότητες. Η καθαρή και μινιμαλιστική σχεδίαση του MINI Concept Aceman καταργεί εντελώς τα χρωμιωμένα διακοσμητικά τελειώματα που συνηθίζονταν στις προηγούμενες γενιές του μοντέλου. Φαρδιά πλαίσια στο κάτω άκρο του αμαξώματος, έντονα τόξα θόλων τροχών, μεγάλοι τροχοί, μία εντυπωσιακή σχάρα οροφής, και, εμπρός και πίσω ποδιές σχεδιασμένες για να παρέχουν υποδαπέδια προστασία, αναδεικνύουν το στιβαρό χαρακτήρα ενός crossover μοντέλου για αστική διασκεδαστική οδήγηση.

Εμπρός μέρος που μαγνητίζει το βλέμμα, εξατομικευμένες πινελιές

Το κάθετο εμπρός τμήμα του MINI Concept Aceman εντυπωσιάζει από μακριά. Τα εμβληματικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της μάρκας έχουν επαναπροσδιοριστεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τον crossover χαρακτήρα του μοντέλου και την αμιγή ηλεκτροκίνηση. Η γρίλια που δεσπόζει στο κέντρο, πλαισιώνεται από καθαρές επιφάνειες, ενώ το παραδοσιακό εξαγωνικό περίγραμμα είναι περαιτέρω ραφιναρισμένο, σχηματίζοντας τώρα ένα οκτάγωνο. Η νέα αισθητική τονίζεται από ένα φωτιζόμενο πλαίσιο. Το φωτεινό περίγραμμα LED σε απόχρωση ανοιχτού πράσινου δημιουργεί μία εντυπωσιακή φωτεινή υπογραφή τόσο στα φώτα ημέρας, όσο και στη διαμόρφωση νύχτας.

Το κεντρικό στοιχείο της γρίλιας του MINI Concept Aceman είναι εντελώς κλειστό. Μονάδες φώτων Matrix LED είναι ενσωματωμένες στο πάνω τμήμα δημιουργώντας εντυπωσιακά φωτεινά εφέ που καλωσορίζουν τους επιβάτες.

Οι προβολείς του MINI Concept Aceman υιοθετούν επίσης τις δικές τους καμπύλες και αποστασιοποιούνται από το κλασικό στρογγυλό σχήμα. Το συνεχές φωτεινό περίγραμμα των φώτων ημέρας εκφράζει τη δική του αίσθηση ανεξαρτησίας. Η καμπύλη των φώτων ακολουθεί τις επιφάνειες των εξωτερικών περιοχών του καπό. Αυτό επιτείνει περαιτέρω την εξατομικευμένη τους έκφραση.

Επιφάνειες με καθαρή αισθητική και άκρα καθορισμένα με σαφήνεια

Ακολουθώντας τη σχεδιαστική τεχνοτροπία του καπό, τα τόξα των τροχών διαθέτουν επίσης επίπεδες και γεωμετρικά διαμορφωμένες επιφάνειες, και αυτό αποτελεί έκφραση της σχεδιαστικής σαφήνειας στο νέο στιλ σχεδίασης MINI. Ακριβείς άκρες διαμορφώνουν επίσης τις ‘σφιχτές’ επιφάνειες του αμαξώματος. Σε συνδυασμό με τις δυναμικές αναλογίες και το κάθετο εμπρός τμήμα του MINI Concept Aceman, αυτή η “εκκεντρικότητα” υποδηλώνει μία προοδευτική ερμηνεία της στιβαρότητας και ευελιξίας που χαρακτηρίζουν ένα crossover μοντέλο.

Μία διαγώνια καμπύλη κάτω από τις κολόνες παραπέμπει στην εντυπωσιακή ραφή συγκόλλησης του κλασικού MINI. Οι επιφάνειες και οι γραμμές δημιουργούν μία συναρπαστική κωνικότητα μεταξύ των τόξων των εμπρός και πίσω τροχών, που προσδίδουν μία δυναμική έκφραση στην πλαϊνή όψη του MINI Concept Aceman, κάτι το οποίο αναδεικνύει έντονα το δυναμικό προφίλ των τόξων των πίσω τροχών. Αυτά διαμορφώνονται περαιτέρω από χαρακτηριστικές γραμμές περιγράμματος, οι πρώτες του είδους τους σε MINI. Οι καμπύλες δημιουργούν ένα έντονο παιχνίδι του φωτός με τη σκιά, σε προφίλ όψη. Μία δυναμική ανοδική κίνηση στο εμπρός τμήμα, μια επιμηκυμένη εξέλιξη και μια απότομη ταλάντευση προς τα κάτω. Μία πλαϊνή ποδιά σε ματ πράσινο, πιο έντονη στην περιοχή των θυρών, χαρίζει στο αυτοκίνητο μία αθλητική εμφάνιση.

Χαρακτηριστικά στοιχεία με προσοχή στη λεπτομέρεια και μια δόση από την συνηθισμένη ανατρεπτική διάθεση MINI

Οι μινιμαλιστικές εξωτερικές επιφάνειες συνδυάζονται με χαρακτηριστικά στοιχεία που τονίζουν την προσοχή στη λεπτομέρεια, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια δόση από την συνηθισμένη ανατρεπτική διάθεση MINI. Το σχεδιαστικό μοτίβο των μακρόστενων οπών είναι ένα επαναλαμβανόμενο στοιχείο σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων των θυρών – στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια για πρώτη φορά σε MINI – καθώς και τα καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών και το λογότυπο MINI στο κάτω τμήμα της πόρτας. Η σχεδίαση υιοθετεί επίσης πολυάριθμες λεπτομέρειες στο εσωτερικό. Η εξίσου ξεχωριστή σχεδίαση Union Jack, που τιμά τις βρετανικές ρίζες της μάρκας, δίνει το παρών στα γραφικά των πίσω φώτων και στη στιβαρή σχάρα οροφής.

Τροχοί αλουμινίου 20 ιντσών γεμίζουν τους ευμεγέθεις θόλους του MINI Concept Aceman. Το τριγωνικό περίγραμμα στο κέντρο της ζάντας, που προσδίδει στις ακτίνες οπτικό βάθος και δυναμισμό, είναι ένα ιδιαίτερο γραφικό στοιχείο που το παρατηρεί κάποιος με μία δεύτερη ματιά.

Αθλητική γραμμή ώμου, ισχυρό πίσω τμήμα

Γενναιόδωρες επιφάνειες και οριζόντιες γραμμές προσδίδουν στο πίσω τμήμα του MINI Concept Aceman μία εντυπωσιακή και σύγχρονη εμφάνιση, τονίζοντας ξεκάθαρα το πλάτος του αυτοκινήτου. Σε αυτό συνεισφέρει μία εντυπωσιακή εσοχή στη μετάβαση μεταξύ αμαξώματος και γραφικού παραθύρων, η οποία αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις αεροδυναμικές ιδιότητες του αυτοκινήτου και του χαρίζει μία έντονη, αθλητική γραμμή ώμου. Παρατηρώντας το όχημα από πίσω, δημιουργείται το χαρακτηριστικό διαδοχικό περίγραμμα για το οποίο φημίζεται το ΜΙΝΙ, που σταδιακά διευρύνεται προς τον δρόμο. Η σκούρα αεροτομή οροφής και η γυάλινη επιφάνεια του πίσω παρμπρίζ ενισχύουν περαιτέρω αυτή την εντύπωση υποχωρώντας οπτικά στο βάθος.

Τα χαρακτηριστικά, κάθετα πίσω φώτα MINI δημιουργούν μία συναρπαστική αντίθεση με τις καθαρές, οριζόντιες επιφάνειες. Επίσης διαθέτουν μονάδες LED Matrix, όπως και το στοιχείο της γρίλιας στο εμπρός τμήμα του οχήματος και το εσωτερικό των προβολέων, που επιτρέπει διαφορετικά σενάρια φωτισμού, ανάλογα με την κατάσταση. Η ευελιξία αυτού του crossover μοντέλου υποδηλώνεται από ένα φαρδύ, σκουρόχρωμο πλαίσιο στο κάτω άκρο της πίσω ποδιάς και το στοιχείο υποδαπέδιας προστασίας που είναι ενσωματωμένο στο κέντρο.

Εκφραστικά εξωτερικά χρώματα τονίζουν το ζωηρό χαρακτήρα του οχήματος

Ο νεανικός και ζωηρός χαρακτήρας του MINI Concept Aceman υπογραμμίζεται από ένα εκφραστικό φινίρισμα βαφής για το αμάξωμα, και μία αντίθετη απόχρωση οροφής που ενισχύει το στυλ. Το φινίρισμα Icy Sunglow Green, ένα ανοιχτό τυρκουάζ που μεταλλάσσεται σε χρυσαφί, διαθέτει μία απόχρωση που επιτυγχάνεται με μεταβαλλόμενα επίπεδα έντασης ανάλογα με το φως και την προοπτική. Αυτό σημαίνει ότι αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο τη λεπτή τρισδιάστατη μορφή των επιφανειών και των γραμμών στο εξωτερικό. Η οροφή του MINI Concept Aceman είναι βαμμένη στο παραδοσιακό μεταλλικό χρώμα British Racing Green. Η σκούρα πράσινη επένδυση στο κάτω άκρο του αμαξώματος και στα τόξα των τροχών, παρόμοια με τον χρωματικό συνδυασμό της οροφής, χαρίζουν μία ελκυστική αντίθεση στον ανοιχτό εξωτερικό χρωματισμό. Οι πινελιές του πράσινου νέον δημιουργούν μία ζωηρή εικόνα βάθους.

Η σχάρα οροφής έχει πράσινους ιμάντες ασφάλισης και ιριδίζουσα επίστρωση που δημιουργεί μία μεταλλική λάμψη, καλύπτοντας ένα ευρύ χρωματικό φάσμα μπλε, τυρκουάζ, πράσινου και βιολετί. Το βασικό navy blue συνδυάζεται με blue-grey βαμμένες ακτίνες στις ζάντες αλουμινίου. Τα στοιχεία υποδαπέδιας προστασίας του MINI Concept Aceman είναι βαμμένα σε royal blue. Οι εμπρός και πίσω ποδιές εφοδιάζονται επίσης με δύο ξεχωριστά ηχεία που προσελκύουν την προσοχή – όχι μόνον ακουστικά αλλά και οπτικά. Τα ηχεία, που υποστηρίζουν την υποδοχή των επιβατών με έναν χαρακτηριστικό, ειδικό για το μοντέλο ήχο, διαθέτουν ένα εντυπωσιακό ροζ-πορτοκαλί φινίρισμα.

Εσωτερικό: η έννοια του MINImalism επαναπροσδιορίζεται

Στο εσωτερικό του MINI Concept Aceman κυριαρχεί επίσης μία μινιμαλιστική σχεδίαση με καθαρές γραμμές και προσεγμένες λεπτομέρειες. Συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες με μία νέα ερμηνεία των τυπικών σχεδιαστικών στοιχείων MINI.

Το cockpit του πρωτότυπου αυτοκινήτου περιορίζεται με συνέπεια στα απολύτως απαραίτητα, όπως είχε στο μυαλό του ο σχεδιαστής του κλασικού MINI το 1959. Ο Alec Issigonis σχεδίασε ένα εσωτερικό το οποίο, πέρα από τα καθίσματα, το τιμόνι και τον επιλογέα ταχυτήτων δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο από ένα κεντρικό στρογγυλό όργανο και ένα διακόπτη δύο θέσεων, για να προσφέρει απαράμιλλη οδηγική απόλαυση.

«Στο εσωτερικό του MINI Concept Aceman, εστιάζουμε στην απέριττη εμφάνιση σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας υλικά και φιλικούς χρωματισμούς. Η ψηφιοποίηση, μας επιτρέπει να συντονιστούμε με μία μινιμαλιστική, λειτουργική φιλοσοφία και την ίδια στιγμή να μεγιστοποιούμε μία τυπική εμπειρία MINI», εξήγησε ο Oliver Heilmer. «Ολόκληρη η σχεδίαση είναι απόλυτα προσανατολισμένη στο να προσφέρει στους επιβάτες μία ολιστική εμπειρία στο εσωτερικό».

Ανοιχτές και απαλά κυρτές επιφάνειες στην περιοχή των πάνελ των θυρών και το ταμπλό, προσδίδουν μία γενναιόδωρη αίσθηση ευρυχωρίας. Η μεγάλη, πανοραμική γυάλινη οροφή λούζει με φως την καμπίνα του MINI Concept Aceman. Η γυάλινη επιφάνεια διαμορφώνεται από τα εγκάρσια και διαγώνια στοιχεία της σχάρας οροφής, η δομή της οποίας αντιγράφει το μοτίβο της βρετανικής Σημαίας (Union Jack), υπενθυμίζοντάς μας τις ρίζες της μάρκας, όταν στρέφουμε το βλέμμα μας προς τον ουρανό από το εσωτερικό.

Το ταμπλό υιοθετεί επίπεδη σχεδίαση που θυμίζει μπάρα ήχου (sound bar), η οποία εκτείνεται σε όλο το πλάτος του εσωτερικού μπροστά από τα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού. Οι επιφάνειες από μαλακό, πλεχτό ύφασμα δημιουργούν μία μοντέρνα και οικεία ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του MINI Concept Aceman. Το ταμπλό συνδέεται μέσω μιας δομής στήριξης, η οποία, όπως και η σχάρα οροφής, παραπέμπει στο μοτίβο Union Jack, δίνοντας εκ νέου έμφαση στην αρμονία μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής σχεδίασης.

Κεντρική διεπαφή και διακόπτης δύο θέσεων: τυπική αρμονία MINI σε ψηφιακά και αναλογικά χειριστήρια

Το ταμπλό, που είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στο κέντρο, είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει την κεντρική διεπαφή, που συνδυάζει όλες τις λειτουργίες του πίνακα οργάνων και του  ενσωματωμένου monitor ως μία στρογγυλή οθόνη OLED. Πιστός στην παράδοση, ένας διακόπτης δύο θέσεων τοποθετείται κάτω από τη μεγάλη οθόνη. Ο έλεγχος δια της αφής με χρήση προηγμένης ψηφιοποίησης και οι αναλογικές λειτουργίες με φυσικούς διακόπτες, συνδυάζονται μοναδικά με κλασικό τρόπο MINI.

Οι επανασχεδιασμένοι διακόπτες δυο θέσεων λειτουργούν το χειρόφρενο, επιλέγουν ταχύτητες, ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τη μονάδα κίνησης, επιλέγουν τα Experience Modes και ρυθμίζουν την ένταση ήχου του ηχοσυστήματος. Κάθε διακόπτης έχει σχεδιαστεί ξεχωριστά σαν περιστροφικό κουμπί ή ως διακόπτης δύο θέσεων, για την πιο διαισθητική λειτουργία.

Καινοτόμα διεπαφή χρήστη με τη μορφή στρογγυλής οθόνης OLED

Η χαρακτηριστική οθόνη του MINI και η εμπειρία λειτουργίας αναβαθμίζονται με τη νέα ερμηνεία της γνώριμης κεντρικής διεπαφής. Η MINI είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο που προσφέρει μία στρογγυλή οθόνη OLED, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια της κεντρικής διεπαφής. Η τεχνολογία OLED χαρίζει στην οθόνη μία εμφάνιση ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και μπορεί να προβάλλει έντονες αντιθέσεις και βαθύ μαύρο. Η διεπαφή χρήστη περιλαμβάνει επίσης μία εντελώς νέα οθόνη γραφικών ενδείξεων, μία σύγχρονη διάταξη και ελκυστικής σχεδίασης των widgets. Το σύστημα απεικόνισης και ελέγχου στο όχημα παραγωγής θα βασίζεται στην τελευταία γενιά του λειτουργικού συστήματος MINI Operating System, το οποίο για πρώτη φορά βασίζεται στη στοίβα λογισμικού Android Open Source Project (AOSP). Αυτό επιτρέπει στο όχημα μία απαράμιλλη και ιδιαίτερα ολοκληρωμένη επέκταση των ψηφιακών χαρακτηριστικών.

Το τμήμα της οθόνης που εκτείνεται πέραν της κεντρικής διεπαφής είναι ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Προβολές κινούμενων εικόνων μπορούν να μεταφέρουν το περιεχόμενο του συστήματος ελέγχου σε ολόκληρο το ταμπλό, δημιουργώντας μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία, η οποία εκτείνεται μέχρι τις επενδύσεις των θυρών. Η προβολή απελευθερώνει μια ατέλειωτη ποικιλία αναπαραστάσεων – από έναν ευκρινή χάρτη μέχρι διάσπαρτες εικόνες νεφών. Οι χρωματικοί συνδυασμοί και το mood φωτισμού κάθε προβολής συνοδεύονται από κατάλληλες ηχητικές σεκάνς.

Τρία νέα Experience Modes για ολοκληρωμένη εμπειρία

Καινοτόμα Experience Modes προσφέρουν νέες δυνατότητες στην εξατομίκευση της οδηγικής εμπειρίας στο εσωτερικό του MINI Concept Aceman. Αυτά συνδυάζουν ειδικές απεικονίσεις και χρωματικούς συνδυασμούς που αποτυπώνονται στην κεντρική διεπαφή, και μέσω της προβολής του εσωτερικού, αλλά και μιας συντονισμένης ηχητικής συχνότητας.

Το personal mode επιτρέπει στον χρήστη να μεταφέρει το μοτίβο μιας εικόνας της δικής του επιλογής στην οθόνη OLED. Αυτή η καινοτόμα μορφή εξατομίκευσης συμπληρώνεται από μια προβολή κινούμενης εικόνας στο ταμπλό, που μπορεί για παράδειγμα, να δείχνει σχηματισμούς νεφών, κύματα ωκεανού, και τη λαμπυρίζουσα επιφάνεια μιας πισίνας. Η επιλεγμένη προβολή συνοδεύεται από το κατάλληλο ηχητικό φόντο.

Το Pop-Up Mode στο MINI Concept Aceman θα σας προσφέρει περιπετειώδη πλοήγηση και μερικές εκπληκτικές στιγμές. Το σύστημα υποδεικνύει κατάλληλους προορισμούς πλοήγησης με βάση μία κατηγορία που επιλέγεται από τον χρήστη, παρουσιάζοντας τη διαδρομή στην οθόνη OLED ακόμα και μέσω προβολής στο ταμπλό. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε μία ελκυστική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου στην κατηγορία “Adventures” (Περιπέτειες), ένα δημοφιλές εστιατόριο στο “Tasty” (Γευστικός) ή μία τρέχουσα ενεργή τοποθεσία στην οποία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ως “Trending” προορισμό. Συγκεκριμένοι ήχοι αναπαράγονται για κάθε κατηγορία ενισχύοντας την αίσθηση προσμονής της ανωτέρω εμπειρίας.

Το Vivid Mode επιτρέπει μία διαδραστική σχεδίαση της περιοχής της οθόνης στην οθόνη OLED και των γύρω επιφανειών. Είναι μία καινοτόμα λειτουργία ψυχαγωγίας που μπορεί να χρησιμοποιείται τώρα στα μικρά διαλείμματα, όταν το όχημα σταματά στα φανάρια και κατά τη διάρκεια φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης. Απλά αγγίξτε την οθόνη αφής στην κεντρική διεπαφή για να δημιουργείτε χρωματιστές “φυσαλίδες γραμμάτων” από τα στοιχεία της επιγραφής “Aceman” και να τις μετακινείτε δεξιά και αριστερά στο ταμπλό. Τα γράμματα έχουν το δικό τους αλγόριθμο κίνησης και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στην προβολή, επικαλύπτοντας και σχηματίζοντας ρευστά γραφικά σχήματα και μοτίβα. Τα παιχνιδιάρικα στοιχεία του Vivid Mode υπογραμμίζονται από πειραματικούς ήχους των οποίων ο ρυθμός αλλάζει συνεχώς με την αλληλεπίδραση μεταξύ χρήστη και οχήματος.

Σενάριο υποδοχής με το MINI Companion

Ο οδηγός του νέου MINI Concept Aceman βιώνει μία ολιστική εμπειρία φωτισμού και ήχου που καθίσταται εφικτή χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία με μία ρέουσα μετάβαση μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού, ακόμα πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι του. Αυτή επιτείνει την εμπειρία των διαφορετικών καταστάσεων του οχήματος και την αλληλεπίδραση με τους επιβάτες. Οι προβολείς και η γρίλια, η κεντρική διεπαφή και οι προβολές συνεργάζονται με αρμονία ενορχηστρωμένη με ακρίβεια.

Το ‘παιχνίδι’ των εξωτερικών φώτων περιλαμβάνει την απεικόνιση του MINI Companion, ενός animation που βασίζεται σε αισθητήρες. Μόλις κάποιος πλησιάσει το MINI Concept Aceman, παρακολουθείται από ένα σύννεφο φωτός στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου που γίνεται πιο φωτεινό όσο πλησιάζει. Την ίδια στιγμή, ένας διαδραστικός ήχος εκπέμπεται από τα εξωτερικά ηχεία, η ένταση του οποίου εξαρτάται από την απόσταση μεταξύ του οχήματος και του χρήστη. Όταν το όχημα είναι ξεκλείδωτο, τα φώτα matrix LED στην επιφάνεια της γρίλιας προβάλλουν ένα γραφικό Union Jack. Την ίδια στιγμή, το πλαίσιο του στοιχείου της γρίλιας φωτίζεται, και το φως LED matrix του δεξιού προβολέα κλείνει φιλικά το μάτι. Το animation συνοδεύεται από μία μοναδική αλληλουχία ήχων. Αυτή περιλαμβάνει τέσσερις τόνους, με τον καθένα να αντιπροσωπεύει ένα γράμμα του ονόματος της μάρκας MINI. Αυτή η αλληλουχία ονομάζεται earcon, και χρησιμεύει ως σταθερό σύμβολο για ορισμένα συμβάντα ή πληροφορίες, όπως ακριβώς ένα οπτικό εικονίδιο.

Όταν η πόρτα ανοίξει, ένα πολύχρωμο γραφικό προβάλλεται στο πάτωμα της περιοχής εισόδου. Μία αντίστοιχη ακτινική “έκρηξη χρωμάτων” μεγιστοποιημένων pixels εμφανίζεται ταυτόχρονα στη στρογγυλή οθόνη της κεντρικής διεπαφής, συνοδεία μιας επίσης πολύχρωμης προβολής, η οποία κατευθύνεται από την επένδυση οροφής στο ταμπλό και τα πάνελ των θυρών. Το σενάριο υποδοχής ολοκληρώνεται με τις λέξεις “Hey Friend” στην οθόνη και ένα ‘γεμάτο’ ήχο που ξεδιπλώνεται, όπου επικαλυπτόμενες φωνές και μουσικές σεκάνς δημιουργούν την εντύπωση μιας ευχάριστης συνάντησης – και πρόκειται να εξελιχθούν περαιτέρω στο MINI Concept Aceman.

Προοδευτικός σχεδιασμός χρωμάτων και υλικών για το εσωτερικό

Η απέριττη εσωτερική σχεδίαση συνδυάζεται με μία ποικιλία χρωμάτων και υλικών που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για το MINI Concept Aceman. Το περιβάλλον αναδεικνύεται με καινοτόμα, υψηλής ποιότητας υλικά που έχουν επιλεχθεί με κριτήριο τη βιωσιμότητα. Γοητευτικές χρωματικές αντιθέσεις προσελκύουν το βλέμμα στις μινιμαλιστικές επενδύσεις των θυρών και στην περιοχή του ταμπλό. Εκεί, ο βασικός χρωματισμός khaki green για τις επιφάνειες φόντου, συνδυάζεται με πλαίσια από πλεχτό ύφασμα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο πολυεστέρα χρώματος ανοιχτού γκρι, με έναν ελαφρύ μπλε τόνο και διακοσμητικές ραφές τοποθετημένες με ακρίβεια.

Τα καθίσματα του MINI Concept Aceman έχουν μία διακριτική γεωμετρία με ενσωματωμένα προσκέφαλα. Τα υλικά τους όπως και τα χρώματα και τα γραφικά μοτίβα, έρχονται στο προσκήνιο ακόμα περισσότερο. Οι επιφάνειες των καθισμάτων έχουν μία ζωηρή, τρισδιάστατη εμφάνιση η οποία επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό υφασμάτινης επίπεδης πλέξης, βελούδου και ύφανση βάφλας, ένα υπερδιάστατο μοτίβο houndstooth και κεντημένα γραφικά X και O. Το MINI Concept Aceman είναι καινοτόμο στο να επιδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες των υφασμάτινων επιφανειών για σύγχρονες μορφές σχεδιαστικής έκφρασης.

Η νέα θέση του επιλογέα ταχυτήτων και του χειρόφρενου απελευθερώνει πρόσθετο χώρο μεταξύ των καθισμάτων του οδηγού και του συνοδηγού. Αυτός ο χώρος αξιοποιείται στο MINI Concept Aceman από μία ευέλικτη κεντρική κονσόλα που εκτείνεται σαν να αιωρείται στο πίσω τμήμα της καμπίνας. Η κεντρική κονσόλα προσφέρει την επιλογή της ελεύθερης τοποθέτησης αποθηκευτικών χώρων, ενός σταθμού ασύρματης φόρτισης για το smartphone, ποτηροθήκες ή πολλές άλλες χρήσεις.

Πλήρης κατάργηση χρωμίου και δέρματος

Τα στοιχεία χρωμίου καταργούνται εντελώς – όχι μόνο στο εξωτερικό του MINI Concept Aceman, αλλά και στο εσωτερικό. Η δομή στήριξης του ταμπλό δημιουργεί το δικό της, υψηλής ποιότητας εξατομικευμένο highlight στο εσωτερικό, με την ιριδίζουσα επικάλυψη να εναρμονίζεται με το στήριγμα της οροφής, για παράδειγμα.

Το τιμόνι του MINI Concept Aceman, όπως τα καθίσματα, τα πάνελ θυρών και όλες οι υπόλοιπες επιφάνειες εσωτερικού δεν φέρουν δερμάτινα στοιχεία. Η στεφάνη του τιμονιού φέρει σκούρα πράσινη βελούδινη επένδυση, που του χαρίζει μία ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση. Τα μπουτόν πολλαπλών λειτουργιών είναι ενσωματωμένα κάτω από τις φωτιζόμενες υφασμάτινες επιφάνειες διαθέτοντας backlit φωτισμό. Η επιγραφή “Aceman” και ένας ανθεκτικός ιμάντας, σχηματίζουν το κάτω μπράτσο του τιμονιού.

Προηγούμενο άρθροAlfa Romeo Giulia για ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις
Επόμενο άρθροΔιαβούλευση για δημόσιες οδικές μεταφορές επιβατών