Οι οδηγοί των οχημάτων Ford Mustang Mach-E στο ΗΒ μπορούν να ενεργοποιήσουν τη συνδρομή για το κορυφαίο σύστημα που έχει ήδη επιτρέψει την οδήγηση 102 εκατομμυρίων χιλιομέτρων hands-free σε ΗΠΑ και Καναδά.

Με την κανονιστική έγκριση για χρήση στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), η Ford σηματοδότησε πριν λίγες ημέρες ένα σημαντικό γεγονός με την εισαγωγή ενός προηγμένου συστήματος υποβοήθησης hands-free οδήγησης επιπέδου 2 1, 2 – το πρώτο του είδους που εγκρίνεται στην Ευρώπη.

Οι οδηγοί 193.000 οχημάτων Ford και Lincoln εξοπλισμένων με το σύστημα BlueCruise έχουν ήδη διανύσει περισσότερα από 102 εκατομμύρια χιλιόμετρα «χωρίς χέρια» σε Καναδά και ΗΠΑ, όπου το BlueCruise απέσπασε τη διάκριση Consumer Reports Top Rated Active Driving Assistance System.

Τώρα, το πράσινο φως που δόθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών του ΗΒ για την τεχνολογία Ford BlueCruise 2, 3 σημαίνει ότι οι οδηγοί συμβατών μοντέλων Mustang Mach-E μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία οδήγησης «hands-off, eyes-on» σε 3.700 χλμ. προ-χαρτογραφημένων αυτοκινητοδρόμων στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, 4 που έχουν χαρακτηριστεί ως Μπλε Ζώνες (Blue Zones).

Το BlueCruise προάγει τα πλεονεκτήματα άνεσης και ευκολίας της προηγμένης υποβοήθησης οδηγού στο επόμενο επίπεδο. Το σύστημα παρακολουθεί την οδική σήμανση, τις πινακίδες ορίων ταχύτητας και τις εξελισσόμενες συνθήκες κυκλοφορίας για να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση, την πέδηση και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς και για να διατηρεί ασφαλείς και σταθερές αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα – μέχρι και την πλήρη ακινητοποίηση σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Επιπλέον, η προηγμένη τεχνολογία με κάμερες υπερύθρων ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα προσοχής και εγρήγορσης του οδηγού για ασφάλεια και σιγουριά.

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να μπορείς να πεις ότι αγγίζεις το μέλλον, αλλά το να γίνει το Ford BlueCruise το πρώτο σύστημα hands-free οδήγησης του είδους του που λαμβάνει έγκριση για χρήση σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τον κλάδο μας», δήλωσε ο Martin Sander, general manager της Ford Model e στην Ευρώπη. «Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι μπορεί να είναι απαιτητικοί ακόμη και για οδηγούς με υψηλή αυτοπεποίθηση, αλλά συγχρόνως και εκφοβιστικοί για πολλούς. Το BlueCruise μπορεί να σηκώσει το βάρος για να κάνει την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο λιγότερο αγγαρεία και να προσφέρει στους οδηγούς επιπλέον αυτοπεποίθηση και άνεση».

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων Ford Mustang Mach-E (M.Y. 2023) 5 στο ΗΒ είναι οι πρώτοι που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν το BlueCruise μέσω συνδρομής. 6 Οι πρώτες 90 ημέρες περιλαμβάνονται με την αγορά του οχήματος και, στη συνέχεια, μια μηνιαία συνδρομή αξίας 17,99 λιρών παρέχει την ευελιξία για κάλυψη σε εκτεταμένα ταξίδια και διακοπές και ενεργοποίηση του προηγμένου συστήματος υποστήριξης οδηγού σύμφωνα με την προβλεπόμενη χρήση του οχήματος.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για τον κλάδο μας, καθώς το Ford BlueCruise γίνεται το πρώτο σύστημα hands-free οδήγησης του είδους του που λαμβάνει έγκριση για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Lisa Brankin, managing director της Ford ΗΒ και Ιρλανδίας. «Ανέκαθεν προσπαθούσαμε να κάνουμε την τεχνολογία προσιτή στους πελάτες μας και το BlueCruise είναι το επόμενο βήμα σε αυτό το ταξίδι, κάνοντας την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο μια πιο άνετη εμπειρία».

Προσαρμοσμένο κατά τη διάρκεια δοκιμών σε όλο τον κόσμο για πάνω από 1,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα ώστε να προσφέρει μια διαισθητική εμπειρία που εμπνέει αυτοπεποίθηση, το BlueCruise αποτελεί ορόσημο στην πορεία της Ford προς την εδραίωσή της σε μία ηγετική θέση στις λύσεις κινητικότητας.

«Είναι σπουδαία είδηση ότι η Ford μας επέλεξε για το λανσάρισμα της τεχνολογίας BlueCruise στην Ευρώπη και χαίρομαι που η χώρα μας βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας», δήλωσε ο Jesse Norman, Υπουργός Μεταφορών του ΗΒ. «Τα πιο πρόσφατα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού καθιστούν την οδήγηση πιο ομαλή και ευκολότερη, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι, μειώνοντας τα περιθώρια λάθους του οδηγού».

Η Ford αναμένει ότι το BlueCruise θα ενεργοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν το επιτρέψουν οι κανονιστικές συνθήκες, ενώ αναμένεται η επέκτασή του και σε άλλα οχήματα Ford τα επόμενα χρόνια.

«Handsoff, eyeson» οδήγηση

Το BlueCruise βασίζεται στις δυνατότητες του Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC) της Ford, 2 το οποίο παρέχει στο όχημα τη δυνατότητα να ακολουθεί αυτόματα τη ροή της κυκλοφορίας εντός των νόμιμων ορίων ταχύτητας, μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του. Η λειτουργία hands-free επιτρέπει στους οδηγούς σε εγκεκριμένα τμήματα (Blue Zones) του αυτοκινητόδρομου να οδηγούν χωρίς να έχουν τα χέρια στο τιμόνι, εφόσον συνεχίζουν να προσέχουν το δρόμο μπροστά τους – βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα άνεσης κατά τη διάρκεια μακρινών διαδρομών.

Πριν από τη μετάβαση στην hands-free οδήγηση, τα οχήματα με BlueCruise επιβεβαιώνουν ότι οι διαγραμμίσεις της λωρίδας είναι ορατές, ότι ο οδηγός έχει τα μάτια του στο δρόμο και ότι οι λοιπές συνθήκες είναι κατάλληλες. Το σύστημα χρησιμοποιεί κινούμενες ενδείξεις με κείμενο και μπλε φωτεινά σήματα για να επικοινωνήσει ότι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία hands-free, κάτι που αποδεικνύεται αποτελεσματικό ακόμη και για όσους έχουν αχρωματοψία.

Λειτουργώντας με μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, το BlueCruise χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ραντάρ και καμερών για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητα άλλων οχημάτων στο δρόμο. Μια κάμερα στραμμένη προς τα εμπρός ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις των λωρίδων και τις πινακίδες ορίου ταχύτητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης μία κάμερα υπερύθρων που είναι στραμμένη προς τον οδηγό και βρίσκεται κάτω από τον πίνακα οργάνων για να ελέγχει το βλέμμα και τη θέση του κεφαλιού του οδηγού – ακόμη και όταν φοράει γυαλιά ηλίου – ώστε να διασφαλίζει ότι η προσοχή του παραμένει εστιασμένη στο δρόμο.

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει απροσεξία του οδηγού, εμφανίζονται πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα στον πίνακα οργάνων, ακολουθούμενα από ηχητικές ειδοποιήσεις, ενεργοποίηση των φρένων και, τέλος, επιβράδυνση του οχήματος διατηρώντας τον έλεγχο διεύθυνσης. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται εάν ο οδηγός δεν επανατοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι όταν του ζητηθεί κατά την έξοδο από μια Μπλε Ζώνη (Blue Zone).

Η Ford συνεργάζεται επίσης με ρυθμιστικές αρχές και διερευνά ευκαιρίες για την παροχή του BlueCruise μέσω μιας μελλοντικής ενημέρωσης λογισμικού Ford Power-Up σε μοντέλα Mustang Mach-E που είναι εξοπλισμένα με το προαιρετικό Tech Pack ή Tech Pack + και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2023.

Η Μητέρα όλων των Road Trips

Οι μηχανικοί της Ford πραγματοποίησαν δοκιμές 160.000 χιλιομέτρων σε ευρωπαϊκούς δρόμους για να επικυρώσουν προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού τελευταίας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του BlueCruise και των χαρακτηριστικών που το υποστηρίζουν, πλέον των 965.000+ χιλιομέτρων στις ΗΠΑ και τον Καναδά πριν το σύστημα λανσαριστεί πέρσι στις αγορές αυτές. Οι διαδρομές για την επικύρωση στο ΗΒ βοήθησαν να αποδειχθεί η ικανότητα χειρισμού σε συνθήκες και περιστάσεις που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί καθημερινά, όπως φθαρμένες διαγραμμίσεις λωρίδων, κακές καιρικές συνθήκες και οδικά έργα.

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο το Ford BlueCruise είναι το πρώτο σύστημα hands-free οδήγησης του είδους του που εγκρίθηκε για χρήση σε ευρωπαϊκή χώρα: Αποδείξαμε ότι μπορεί να υποστηρίξει τον οδηγό, ενώ παράλληλα απαιτεί τα μάτια του οδηγού να είναι στο δρόμο για την ασφάλεια τη δική του και των επιβατών του όσο το σύστημα είναι ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι το BlueCruise μπορεί να βοηθήσει να γίνουν πιο άνετες και οι μετακινήσεις των άλλων χρηστών του δρόμου» δήλωσε ο Torsten Wey, επικεφαλής μηχανικός, Advanced Driver Assistance Systems, Ford Ευρώπης.

Το BlueCruise είναι η τελευταία προσθήκη στη σουίτα τεχνολογιών της Mustang Mach-E που περιλαμβάνει επίσης τα Pre Collision Assist, 2 Active Park Assist 2.0 2 και το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 4A της Ford 7 που υποστηρίζεται από μια οθόνη αφής 15,5 ιντσών.

Επιπλέον, οι ενημερώσεις λογισμικού Ford Power-Up μπορούν να χρησιμοποιούν τη συνδεσιμότητα που παρέχει το FordPass Connect 8 για τη συνεχή βελτίωση του οχήματος και την προσθήκη νέων λειτουργιών χωρίς καν ο οδηγός να βγαίνει από το σπίτι.

Προσφέροντας έως και 600 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας 9 μεταξύ των φορτίσεων και υποστηριζόμενο από το δίκτυο φόρτισης BlueOval Network της Ford – το μεγαλύτερο της Ευρώπης, με περισσότερους από 450.000 φορτιστές που συνεχώς αυξάνονται – η Mustang Mach-E είναι ένα από τα εννέα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που σχεδιάζει να προσφέρει η Ford στην Ευρώπη μέχρι το 2024. Η Ford σχεδιάζει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων για όλες τις πωλήσεις οχημάτων και ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα σε όλο το ευρωπαϊκό αποτύπωμα εγκαταστάσεων, logistics και προμηθευτών της μέχρι το 2035.

Η λειτουργία του Ford BlueCruise

Όταν ο πελάτης ενεργοποιήσει το σύστημα μέσω του μενού ρυθμίσεων των συστημάτων υποστήριξης οδηγού του οχήματος, η hands-free οδήγηση με BlueCruise γίνεται διαθέσιμη όταν το όχημα ανιχνεύσει ότι έχει εισέλθει σε εγκεκριμένη Μπλε Ζώνη (Blue Zone) σε δημόσιο αυτοκινητόδρομο και το IACC 2 είναι ενεργό. Το σύστημα θα επανέλθει στο IACC κατά την έξοδο από μία Μπλε Ζώνη.

Για να ενεργοποιηθεί το BlueCruise, οι οδηγοί πρέπει πρώτα να έχουν τα χέρια τους στο τιμόνι και τα μάτια τους στο δρόμο. Όταν οι οδηγοί λάβουν οδηγίες μέσω του πίνακα οργάνων, μπορούν να πάρουν τα χέρια τους από το τιμόνι διατηρώντας την προσοχή τους στο δρόμο, ώστε το όχημα να μπορεί:

  • Να ακολουθεί τη ροή κυκλοφορίας σε σχέση με τα άλλα οχήματα μέχρι την επιλεγμένη μέγιστη ταχύτητα και μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση, καθιστώντας λιγότερο απαιτητική από ποτέ την μετακίνηση σε αυτοκινητόδρομους Blue Zone, είτε πρόκειται για ελεύθερη ροή της κυκλοφορίας, είτε σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης με συχνές στάσεις / εκκινήσεις.
  • Να προσαρμόζει τη μέγιστη ταχύτητά του στα όρια που αναγράφονται στην άκρη του δρόμου, στις εναέριες γέφυρες και στο σύστημα πλοήγησης, καθώς και χρησιμοποιώντας το Predictive Speed Assist 2 που προσαρμόζει ομαλά την ταχύτητα καθώς ο οδηγός πλησιάζει σε μια απότομη στροφή
  • Να τοποθετείται σύμφωνα με τη σήμανση λωρίδας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του In-Lane Repositioning 2 για να κάνει την εμπειρία πιο φυσική, καθώς απομακρύνεται διακριτικά από τα οχήματα στις παρακείμενες λωρίδες κυκλοφορίας – κάτι που οι οδηγοί τείνουν να κάνουν διαισθητικά όταν κινούνται δίπλα σε μεγαλύτερα φορτηγά
  • Να επιτρέπει στους οδηγούς να αναλάβουν προσωρινά τον έλεγχο του τιμονιού, πριν ενεργοποιήσουν ξανά αυτόματα τον έλεγχο διεύθυνσης BlueCruise εάν ο οδηγός απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι ενώ βρίσκεται ακόμη εντός μιας Μπλε Ζώνης (Blue Zone).

1 Η SAE International ορίζει το Επίπεδο ή Κατηγορία 2 – Μερικώς Αυτοματοποιημένη Οδήγηση – ως τις λειτουργίες ενός αυτοματοποιημένου συστήματος οδήγησης που ελέγχει τις κινήσεις του οχήματος κατά τον πλευρικό και διαμήκη άξονα καθώς και τις εργασίες δυναμικής οδήγησης με την προσδοκία ότι ο οδηγός θα ολοκληρώσει την δευτερεύουσα εργασία που αφορά την ανίχνευση αντικειμένων και την απόκριση σε συμβάντα επιβλέποντας το σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης.

2 Τα λειτουργίες υποβοήθησης οδηγού είναι συμπληρωματικές και δεν υποκαθιστούν την προσοχή, την κρίση και την ανάγκη του οδηγού να ελέγχει το όχημα.

3 Το Ford BlueCruise είναι μια λειτουργία hands-free οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο. Απομακρύνετε τα χέρια από το τιμόνι μόνον όταν βρίσκεστε σε Hands-Free Blue Zone. Προσέχετε πάντα το δρόμο και να είστε προετοιμασμένοι να ανακτήσετε τον έλεγχο του οχήματος. Δεν αντικαθιστά την ασφαλή οδήγηση. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης για λεπτομέρειες και περιορισμούς. [Το BlueCruise Prep Kit περιέχει το υλικό που απαιτείται για αυτή τη λειτουργία.] Απαιτείται η αγορά συνδρομής BlueCruise για την κάλυψη της χρήσης δεδομένων, τις τακτικές ενημερώσεις χαρτών και τις βελτιώσεις των λειτουργιών. Για να χρησιμοποιήσετε το BlueCruise θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσετε στην Mustang Mach-E σας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή FordPass App.

4 Δεν διατίθεται στη Β. Ιρλανδία.

5 Παραγωγή Mustang Mach-E M.Y. 2023 από Νοέμβριο 2022. Συμβουλευτείτε τα έγγραφα του οχήματος ή τον έμπορο Ford για την ημερομηνία κατασκευής του κάθε οχήματος.

6 Το BlueCruise είναι στάνταρ στα οχήματα Mustang Mach-E Μ.Υ. 2023. Οι συνδρομητές λαμβάνουν τις πρώτες 90 ημέρες δωρεάν για να δοκιμάσουν τη λειτουργία και μπορούν να την ακυρώσουν ανά πάσα στιγμή. Το FordPass Connect πρέπει να ενεργοποιηθεί πριν από την ενεργοποίηση του BlueCruise.

7 Μην οδηγείτε αφηρημένοι ή χρησιμοποιώντας συσκευές που ελέγχονται χειροκίνητα. Χρησιμοποιείτε συστήματα που ελέγχονται μέσω φωνητικών εντολών, όταν αυτό είναι εφικτό. Μερικές λειτουργίες μπορεί να κλειδώσουν εν κινήσει. Δεν είναι όλες οι λειτουργίες συμβατές με όλα τα τηλέφωνα.

8 Τα FordPass Connect (προαιρετικό σε επιλεγμένα μοντέλα), FordPass App καθώς και οι δωρεάν συνδεδεμένες υπηρεσίες απαιτούνται για απομακρυσμένες λειτουργίες (βλέπε όρους FordPass για λεπτομέρειες). Η συνδεδεμένη υπηρεσία και οι λειτουργίες εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα συμβατού δικτύου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας / των δικτύων κινητής τηλεφωνίας / των ικανοτήτων των οχημάτων ενδέχεται να περιορίσει τη λειτουργικότητα και να εμποδίσει τη λειτουργία των συνδεδεμένων λειτουργιών. Η συνδεδεμένη υπηρεσία δεν περιλαμβάνει Wi-Fi.

9 Σύμφωνα με το Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Μία αυτονομία έως και 600 km (προβλεπόμενη τιμή στόχου σύμφωνα με το WLTP) μπορεί να επιτυγχάνεται με μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία – ανάλογα με  τις υπάρχουσες εκδόσεις και τη διαμόρφωση της μπαταρίας. Η πραγματική αυτονομία μπορεί να διαφέρει λόγω διαφόρων παραγόντων (π.χ. καιρικές συνθήκες, στυλ οδήγησης, προφίλ διαδρομής, κατάσταση οχήματος, ηλικία και κατάσταση μπαταρίας ιόντων λιθίου).

Προηγούμενο άρθροΣχεδόν ηλιακό φως στο νέο Volvo EX90
Επόμενο άρθροH Alfa Romeo Carabo, κλέβει τις εντυπώσεις