Η Panasonic Corporation και η Toyota Motor Corporation υπέγραψαν συμβόλαιο με στόχο την ίδρυση νέας κοινοπραξίας για την επιχειρηματική ανάπτυξη βιώσιμων και έξυπνων πόλεων. Και οι δύο εταιρείες στοχεύουν στη συγχώνευση των πρωτοβουλιών υπηρεσιών κινητικότητας που προωθεί η Toyota και των πρωτοβουλιών “εκσυγχρονισμού τρόπου ζωής -lifestyle” στις οποίες πρωτοστατεί η Panasonic, δημιουργώντας έτσι νέα αξία για ολόκληρη την πόλη.
Η Panasonic και η Toyota δεσμεύονται να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, αναζητώντας παράλληλα την ανάπτυξη και τις εξελίξεις προόδου στην επιχειρηματική ανάπτυξη της πόλης. Σε αυτήν τη δραστηριότητα αναμένονται δραστικές αλλαγές λόγω της ταχείας ανάπτυξης των τεχνολογιών IoT1 στις οικιακές συσκευές, στον οικιακό εξοπλισμό κ.λπ., καθώς και στην εξέλιξη της κινητικότητας, όπως η CASE2 και η MaaS3, ενός νέου τρόπου παροχής υπηρεσιών μέσω της διασύνδεσης αυτοκινήτων, των μαζικών μέσων μεταφοράς και άλλων τρόπων μεταφοράς μέσω της πληροφορικής.
Στην αγορά στέγασης, στην οποία αναμένεται να ενταθεί ο ανταγωνισμός, οι δύο εταιρείες θα ενισχύσουν τη βάση της κοινοπραξίας τους μέσω της ενσωμάτωσης των αντίστοιχων στεγαστικών τους επιχειρήσεων.
Ο Kazuhiro Tsuga, Πρόεδρος της Panasonic, δήλωσε σχετικά: “Στο μέλλον, πέραν των συσκευών, η παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών υποστηριζόμενων από την τεχνολογία, θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης που προσφέρει αξία στους καταναλωτές και τις τοπικές κοινότητες. Ο τομέας της κινητικότητας και η Panasonic εξυπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ανάγκες των ανθρώπων και θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας για να προσδώσουμε νέα αξία στην καθημερινή ζωή. Με αυτή τη συνεργασία η Panasonic θα προωθήσει περαιτέρω την επιχειρηματικής ανάπτυξης της πόλης, με στόχο να προσφέρει τον «ιδανικό τρόπο ζωής» για τον καθένα”.
Ο Akio Toyoda, Πρόεδρος της Toyota, δήλωσε από την πλευρά του: “Από εδώ και πέρα, η πληροφορική θα διασυνδέει όλα τα αντικείμενα και τις υπηρεσίες που υποστηρίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, χάρη στην ανάπτυξη της CASE. Εξετάζοντας το αυτό από μια ευρεία προοπτική σε επίπεδο κοινότητας και κοινωνίας, περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα – με άλλα λόγια, το να εργαζόμαστε για την ιδέα των «συνδεδεμένων πόλεων» – θα γίνει σημαντικό. Για να το αντιληφθούμε αυτό, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα πνεύμα συνεργασίας με φίλους και συμμάχους, ενώ μοιραζόμαστε τους στόχους μας για το μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Θέλω να αναλάβω την πρόκληση να προσφέρω ένα νέο είδος τρόπου ζωής, με βάση το πνεύμα της παντοτινής επιθυμίας για διαρκή βελτίωση, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα τα δυνατά σημεία της Toyota, με τις δραστηριότητές της στον τομέα των οχημάτων και της συνδεσιμότητας και της Panasonic, με τις οικιακές συσκευές, τις μπαταρίες και το IoT και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας, με τις στεγαστικές επιχείρησεις και των δύο εταιρειών στον πυρήνα της”.
Η Panasonic, από κοινού με διάφορες εταιρείες, ηγείται στην ανάπτυξη βιώσιμων έξυπνων πόλεων (SST)4 καθώς και σε προηγμένα μοντέλα ανάπτυξης της πόλης, τα οποία συγκεντρώνουν ιδιαίτερη προσοχή τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας, ως επιτυχημένα παραδείγματα της πρωτοποριακής ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, η Toyota προχωρεί στην κατασκευή μιας “πλατφόρμας υπηρεσιών κινητικότητας” (MSPF)5 ενώ ενισχύει τη συνδεσιμότητα των αυτοκινήτων, για την πραγματοποίηση μιας απεριόριστης, ασφαλούς και άνετης κοινωνίας κινητικότητας για όλους και για την προώθηση διαφόρων πρωτοβουλιών big data, με τα οποία θα ωφεληθούν τόσο οι πελάτες όσο και η κοινωνία. Επιπλέον, η Toyota συνεργάζεται με διάφορες εταιρείες για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών κινητικότητας. Μέσω της ίδρυσης της κοινοπραξίας, και οι δύο εταιρείες δεσμεύονται να συμβάλλουν στην υλοποίηση πιο ελκυστικών πόλεων, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την ψηφιακή τεχνολογία της Panasonic, που σχετίζονται με τη διαβίωση και την τεχνογνωσία και της Toyota στην κινητικότητα.
Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Prime Life Technologies Corporation και η λειτουργία της, μετά την έγκριση των αρχών, προγραμματίζεται για τις 7 Ιανουαρίου του 2020 ενώ την ιδιοκτησία της θα μοιράζονται ισότιμα ο όμιλος Panasonic και η Toyota.
[1] “IoT” σημαίνει Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things). Η σύνδεση διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο τους επιτρέπει να επικοινωνούν και να παρέχουν τεχνολογίες και υπηρεσίες, όπως αυτόματο έλεγχο, τηλεχειρισμό και μετρήσεις.
[2] “CASE” σημαίνει Connected (Συνδεδεμένη), Autonomous (Αυτόνομη), Shared (Διαμοιράσιμη) και Electric (Ηλεκτρική).
[3] “MaaS” σημαίνει Κινητικότητα ως Υπηρεσία (Mobility as a Service), μια υπηρεσία μέσω της οποίας πραγματοποιείται απρόσκοπτη μεταφορά ανθρώπων μέσω του συνδυασμού δημόσιων συγκοινωνιών, ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, ταξί, ενοικίασης ποδηλάτων και άλλων μέσων.
[4] “Βιώσιμη έξυπνη πόλη – smart city” σημαίνει μια πόλη που “συνειδητοποιεί” την αειφόρο εξέλιξή της κατά την επιδίωξη μιας καλύτερης ζωής, υιοθετώντας τεχνολογίες και υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας.
[5] “Mobility service platform – Πλατφόρμα υπηρεσιών κινητικότητας”: η υποδομή πληροφοριών για συνδεδεμένα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η Toyota.